Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Real Madrid: Fény az alagút végén

Vasárnap idei legnagyobb különbségű sikerét aratta a Real Madrid a Deportivo La Coruna ellen – Zidane fiai 7-1-re tömték ki ellenfelüket hazai közönség előtt. Ez a siker sok tekintetben meghozta az áttörést.

Kép: The Real Champs

Kép: The Real Champs

Az elmúlt hetek/hónapok rossz formáját látva nem is csoda, hogy szinte mindenki eltemette már ezt a szezont a Real Madrid kapcsán. Az előző kettő parádés év után úgy tűnik, az idei lesz az, ahol semmi sem jön össze – de hogy mégis mennyire lesz csalódás ez a kiírás, az igazából csak mostanában derül ki. Az előző hét közepén, még éppen hogy ki tudták szenvedni a győzelmet a Leganes ellen a kupában (idén nem jellemző, hogy az utolsó percekben szerezzék meg a győzelmet, bezzeg tavaly…), ám az a teljesítmény nem adott okot a bizakodásra. A Real komoly lépéshátrányban van a tabellán, így oda kell tenniük magukat, ha meg szeretnék előzni az Atleticót: jelenleg 8 pont a hátrányuk velük szemben, de egy meccsel kevesebbet játszottak.

A gyenge bajnoki szereplésük kapcsán egy valami nagyon szembetűnő, ez pedig a halvány támadó-teljesítmény, a gólok hiánya. A támadószekció tagjai szinte kivétel nélkül karrierjük egyik legnehezebb szezonját futják. Elég volt csak ránézni a házi góllövőlistára: a Depor elleni összecsapás előtt senki (!) sem jutott el 5, vagy annál több gólig a csapatból, ami valljuk meg, ezen a szinten komikus. Épp ezért is érdemes most megnézni ugyanezt a statisztikát a vasárnapi mészárlás után.

Jelenleg a legtöbb találattal Cristiano Ronaldo és a Deportivo ellen fantasztikusan játszó, sokáig sérüléssel bajlódó Bale állnak. 6 góljuk azonban csak a 17. helyre elég liga-szinten, holtversenyben például az idén szintén csak a formáját kereső Griezmannal, vagy a Sociedad 20 éves tehetségével Oyarzaballal. Csak összehasonlításképpen, tavaly 20 meccs után CR kétszer ennyinél járt, Benzema pedig több, mint kétszer ennyit vállalt, mint most.

Tovább böngészve az adatokat, azt látjuk, hogy Isco és Asensio 4-4 góllal állnak még ott a legjobbak között házon belül. Ez azért is érdekes, mert most épp mindkettejük kezdő-státusza veszélyben van. Asensio a parádés szezonkezdet után kiszorult, újabban pedig Isco is többet ül a padon, mint szokott.

Ebből az első négyesből Bale emelkedik ki leginkább, mivel a walesinek kellett messze a legkevesebb idő a mostani számok eléréséhez (nagyjából fele annyi percet játszott idén a bajnokságban, mint CR). Úgy is mondhatnánk, hogy Gareth Bale jelenleg a Real Madrid leghatékonyabb támadója, ami azért elég beszédes – tekintve, hogy mennyit kritizálják őt Madridban.

Összesen 14-en mondhatják el magukról, hogy betaláltak idén a csapatban. Ha viszont azt nézzük, hogy közülük ki, mennyi lehetőséget kapott, akkor két ember lóg ki lefelé a társaságból (mármint hogy a legkevesebb lehetőséghez jutottak). Az egy gólos Mayoral 183 percet játszott, Dani Ceballos pedig 186 perc alatt hozta össze a két gólját. Hozzájuk viszonyítva a “nagyok” számai szintén beszédesek: Benzema 909 perc alatt jutott csak el két találatig, de Ronaldo a maga 1331 percével se semmi. Nála csak az 1382 perces Casemiro töltött több időt a pályán a mezőnyjátékosok közül, ráadásul a védekező-középpályás így is fele annyinál tart, mint az ötszörös Aranylabdás.

Casemiro mellett még Nachónak van 3 gólja, amiből kettőt a Depor ellen szerzett – a közönség a nevét skandálta, manapság az egyik legjobbja a címvédőnek. Döntő szerepe volt abban, hogy úgy alakult a meccs, ahogy.

Ha pedig kicsit távolabbra tekintünk, más dolgokat is ki lehet olvasni a számokból. A Real Madrid ezzel a gálával már a harmadik legtöbb szerzett góllal rendelkezik, de még így is 18-al elmaradnak az éllovas Barcelona mögött. Mindezt úgy, hogy csapatszinten és egyénileg is messze a legtöbbször ők lőnek kapura (Ronaldo 6,7-szer meccsenként).

Az is érdekes mondjuk, hogy a nyáron Barcelonába igazoló Paulinho kettővel több gólt szerzett, mint bármelyik realos. A Celta Vigo gólzsákja (Iago Aspas) kétszer-, a legtöbbet termelő Lionel Messi pedig több, mint háromszor annyi gólt jegyzett, mint Bale, vagy Ronaldo.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy náluk csak az Atletico és a Barca szerzett kevesebb gólt a bajnokságban (igaz, ők pont fele annyit), akkor érződik, hol itt a gond. De most van ok a bizakodásra, hiszen épp feljavulóban a támadósor. Ha minden a madridi drukkerek szája íze szerint alakul, akkor ez a győzelem egy szép sorozat kezdete lehet, ami átszakít egy gátat legbelül. Esély tehát van a feltámadásra és van is mit pótolniuk, ami eddig elmaradt. Meg kell hagyni, ez a pontvadászat egy jó formában lévő Real nélkül nem az igazi.