Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Aranycipő: Hiába Messi jó teljesítménye, többen is megelőzik a címvédőt! – Top15

Túl vagyunk a 2017/18-as bajnoki szezon felén, már javában zajlik a tavaszi program, vagy ha úgy tetszik az odavágókat követően a visszavágók. Az öreg kontinens legeredményesebb labdarúgói a nívós egyéni elismerésért az aranycipőért küzdenek, mely az aranylabdával ellentétben teljesítmény alapú és nem szubjektív megítélésű. A szerzett gólok számán múlik és nem pedig máson. Tavaly Lionel Messi zsebelte be pályafutása során negyedszer a szobrocskát. Legutóbb november elején összegeztünk, akkor még a címvédő vezetett, most azonban hárman is megelőzik. Íme 2018.01.23-án Európa 15 legjobb góllövője.

unnamed-2-11

Suarez bombaformában játszik, nem sokkal marad el gólokban Messitől

Harry Kane 23 bajnokin lépett pályára és “csak” 11 mérkőzésen vette be az ellenfél hálóját, ám ennek ellenére is a lista élén van, ugyanis kétszer mesterhármast jegyzett, hatszor pedig duplázni tudott. Előnye mindössze egy gól, tehát két pont, az élboly pedig nagyon egyben van. Az előző években Messi és Ronaldo versenyfutását láthattuk és csak olykor volt egy-egy labdarúgó, mint például Suarez, aki bele tudott szólni a dolgok alakulásába. A portugál klasszis idén sehol sincsen, ellenben a Barca két gólfelelőse nagyon szépen termeli a gólokat. A címvédő argentin Lionel Messi viszont csak a negyedik annak ellenére, hogy a hétvégén duplázott, legutóbbi négy bajnokiján pedig egyaránt betalált. A hétvégén gól nélkül maradó, 2018-as első bajnokiján a SPAL ellen mesternégyest jegyző Ciro Immobile jelenleg a második. A dobogó legalsó fokán az az Edison Cavani áll, aki jelenleg a francia liga legeredményesebb játékosa.

european-golden-shoes-cristiano-ronaldo-soulierA nyár egyik ha nem a legjobb vétele volt Mohamed Salah, aki a Liverpool színeiben csillog, Mauro Icardi pedig kis túlzással egyedül viszi a hátán az utóbbi időben igencsak botladozó Intert. A Bundesliga legjobb góllövője Robert Lewandowski, aki hétvégén egy duplával húzta ki a Bayern Münchent hazai pályán a slamasztikából.

Ilyen a futball és ilyenek a szurkolók, avagy a rossz szezonrajt és a megannyi kihagyott helyzet okán a 30 éves Luis Suarezt már sokan leírták, mondván ilyen produktummal nincsen helye a katalánok kezdőjében. Az első 11 bajnokiján 3 gólt jegyző uruguayi fokozatot kapcsolt és bombaformában van. A Barca legutóbbi hét bajnokiján betalált, ráadásul háromszor duplázott, ezzel olyan dolgot hajtott végre, melyre még Messi sem volt képes, csak Cristiano Ronaldo és Puskás Ferenc.

Neymar a játszott meccsek, a játékpercek és az ebből adódó hatékonysági átlag tekintetében nyújt kiemelkedőt. A 34 éves Fabio Guaqliarella talán a legnagyobb meglepetés a listán, főként úgy, hogy mutatóit a Sampdoria és nem pedig egy sztárcsapat játékosaként jegyzi.

A Ligue 1, tehát a francia liga négy játékossal képviselteti magát a Top15-ben. Ez tavaly nem lehetett volna így, ugyanis akkor még másfélszeres volt a bajnokság gólszorzója és a portugál élvonal rendelkezett kettes szorzóval. Ez a 2017/18.as szezonra fordult, ám Jonas és Bas Dost így is felverekedte magát legjobbak közé. Ha nem lett volna változás, akkor jelenleg a Benfica brazilja 46 ponttal vezetné is listát, így viszont “csak” a hetedik, mely nagyon előkelő pozíciónak számít.

Aranycipő

A legjobb 15 után olyan játékosok következnek, mint az egyaránt 14 gólos (28 pontos) Paulo Dybala és Raheem Sterling, vagy a 13 gólos Pierre-Emerick Aubameyang. Velük egy-egy forduló után könnyen előfordulhat, hogy feljebb találkozunk a névsorban. Akik pedig még közel állnak az élbolyhoz: Mariano Díaz (Lyon), Burak Yilmaz (Trabzonspor), Mario Balotelli (Nice) és Iago Aspas (Celta Vigo).