Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS: van der Wiel a liga topcsatapába szerződhet!

Gregory van der Wiel, a 46-szoros holland válogatott játékos a Serie A-ból igazolhat a tengerentúlra! A korábban nagy szezont befutott futballista az MLS, vagyis az észak-amerikai labdarúgó-bajnokság legkiemelkedőbb csapatába kerülhet!

decu-de-son-temps-de-jeu-a-cagliari-gregory-van-der-wiel-veut-claquer-la-porte_217562Van der Wiel (balra) nem találta meg a számítását az olasz élvonalbeli Cagliari színeiben (forrás: footmercato.net)

A 29 éves és 46-szoros holland válogatott hátvéd, Gregory van der Wiel már a tengerentúlon van, hiszen úgy fest, a Serie A-ban szereplő Cagliari csapatát elhagyja a játékos! Olyannyira biztosnak tűnik a dolog, hogy leendő csapata városában már túl van egy kosárlabda mérkőzés megtekintésén is. Van der Wiel nem akárhol tartózkodik, ugyanis az MLS címvédőjének városában, vagyis Torontóban készül új szerződése megkötésére!

Az Ajaxban, majd a PSG-ben is megfordult labdarúgó a Párizsban eltöltött közel négy évnyi játék után a török élvonalba szerződött, ingyen igazolta le őt az isztambuli Fenerbahce. Egy szezonnal később, a 2017/2018-as idény kezdetekor viszont a Serie A nem éppen acélos gárdájánál, a Cagliari csapatánál folytatta karrierjét. Az olasz klub 1 millió euróért szerezte meg a jobbhátvédet, ám úgy tűnik, hiába írt alá 2020 nyaráig a holland, nem marad addig jelenlegi klubjában.

A Toronto FC nagy eséllyel biztosan szerződteti a hollandot, aki így a tavaly nagyszerű – és már 2016-ban is kimagasló – teljesítményt nyújtó, egyben címvédő kanadai csapat meghatározó tagja lehet a védelemben. Az észak-amerikai klubhoz a hírek szerint 2 évre ír alá. A holland védő ebben az idényben Cagliari mezben csupán 5 bajnokin és 1 kupameccsen szerepelt, pedig az olasz élvonalbeli  ligában már a 22. forduló is befejeződött. A Fenerbahce labdarúgójaként is csak 11 meccs jutott neki a török élvonalban, míg azt megelőzően a PSG-ben 132 találkozón léphetett pályára minden sorozatot figyelembe véve. A francia fővárosi gárda tagjaként még gólokat is szerzett, szám szerint 4-et, ezen felül pedig 22 asszisztot is kiosztott. Első felnőtt csapata az Ajax volt, az ott eltöltött idő pedig igencsak jóra sikeredett. A PSG-vel 4-szer lett bajnok, az amszterdami csapat színeiben pedig “csak” 3-szor. A holland nagyágyú játékosaként 191 mérkőzésén ölthette magára a klub mezét, míg 13-szor betalált, és 19 gólpasszig jutott. Összesen 39 BL-meccsen is túl van már – ebből 27-et PSG-sként (8 gól), míg 12-t Ajax játékosként (1 gól, 1 gólpassz) tudott le. A holland fővárosi gárdát 2006 július 1-jétől Párizsba igazolásáig, 2012 szeptember 3-ig erősítette.

A 29 esztendős játékos világbajnoki ezüstérmesnek is mondhatja magát, ráadásul a 2010-es dél-afrikai vb-döntőjét végig is játszotta a spanyolok ellen. A 46-szoros válogatott védő 2009-ben, 21 évesen debütált hazája válogatottjában. Címeres mezben még nem játszott közvetlenül szerepet egy gólszerzésben sem, ami egyébként nem probléma egy védőtől.

Ha van der Wiel régi formáját tudja idézni, akkor valóban nagy hasznára lehet a Toronto FC-nek, egyben alapemberré is válhat az MLS címvédőjénél.

Klubjai és eredményei

2006-2012 • Ajax Amszterdam
3-szoros bajnok, 2-szeres kupagyőztes, 1-szeres szuperkupa-győztes
Mérkőzések száma: 191
Gólok száma: 13
Gólpasszok száma: 17

2012-2016 • PSG
4-szeres bajnok, 2-szeres ligakupa-győztes, 1-szeres kupagyőztes
Mérkőzések száma: 132
Gólok száma: 4
Gólpasszok száma: 22

2016-2017 • Fenerbahce
Mérkőzések száma: 17
Gólok száma: 0
Gólpasszok száma: 1

2017- jelenleg is • Cagliari
Mérkőzések száma: 6
Gólok száma: 0
Gólpasszok száma: 0

Nagy Dávid