Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Toplista: Európa gólpasszkirályai, az öt legjobb kiszolgáló

Sokszor csak a gólokról beszélnek a szurkolók és a gólszerzők neve marad fent a legtovább. Kevés legendás kapusvédést emlegetnek, ahogyan arról is kevesebbet beszélnek, hogy kik is szolgálják ki a mesterlövészeket, a gólkirályokat és a csapattársakat. Pedig csapatjáték lévén ez is egy nagyon fontos és érdekes statisztikai adat. Megvizsgálva a 2012 augusztus óta eltelt időszakot (csak a bajnoki mérkőzéseket), egészen elképesztő számadatokat kaptunk, avagy íme Európa gólpasszkirályai. Az élen éppen változás történt.

27654400_1608115485908876_4421298387140710818_n

 Kevin De Bruyne: 77

A Manchester City belga klasszisa Kevin De Bruyne egészen elképesztő szezont fut. Amellett, hogy van 7 gólja a szezonban, 14 gólpasszt is jegyez, ezzel pedig beérte, sőt meg is előzte Lionel Messit. A 26 esztendős irányító Pep Guardiola beérni látszó játékszisztémájába tökéletesen illeszkedik. Hazard ellenében szintet tudott lépni és igazi ünnepelt sztárfocista válhat belőle, akit a következő években az aranylabdáért folyó harc egyik résztvevőjeként is figyelhetünk majd.

 Lionel Messi: 76

Lionel Messi kvalitásait senkinek nem kell bemutatni. Az ötszörös aranylabdás 20 találattal jelenleg is vezeti a góllövőlistát a a La Ligában. Góljai mellett 11 gólpasszt jegyez. A két játékost azért nehéz összehasonlítani, mert De Bruyne egy klasszikus támadó középpályás, aki nem mellesleg remekül irányít, míg Lionel Messi egy támadó, akinek a fő profilja még mindig a gólszerzés. Ezért is nagy erény a részéről, hogy a társak kiszolgálásában is ily módon jeleskedik. Persze az argentin esetében azt is meg kell jegyezni, hogy az elmúlt években komolyan változott a pályán betöltő szerepe, sokkal mélyebbről dolgozik és indul, olykor már-már középpályást játszik.

 Cesc Fabregas: 65

A La Masia neveltje Cesc Fabregas, akinek játékintelligenciáján és a pályán való látásmódján jól tükröződik a spanyol iskola. Az FC Barcelona után a Premier League játékritmusát is remekül vette vissza az Arsenal szerelésében eltöltött évek után. Esetében meg kell jegyezni, hogy az utóbbi időben teljesítménye némileg alább fagyott, de az említett periódust tekintve még mindig a legjobbak között van. Idén 1 gól mellett 5 gólpassznál jár a Chelsea szerelésében.

 Luis Suarez: 64

A listán talán Luis Suarez képezi a legnagyobb meglepetés. Sokak a góljai miatt jegyzik a nevét, ami nem is csoda, hiszen egy tipikus befejezőcsatárról beszélünk, aki azonban egy másik arcát is csillogtatja Barcelonában. A tavalyi idényben 29 gól mellett 15 alkalommal szolgálta ki a társakat és idei statisztikája a 16 lőtt gól és a 4 jegyzett gólpassz sem marad el a várakozásoktól valamivel túl a szezon felén.

 Ángel Di Maria: 64

A top 5-ös listánk utolsó tagja a PSG jelenlegi kiválósága, a vizsgált periódusban a Real Madrid és a Manchester United csapatát is megjáró  Ángel Di Maria, aki valamiért a szurkolóktól és a közvéleménytől az utóbbi időben kevesebb megbecsülést kap. Pedig a pályán  elért számok és statisztikák mellette szólnak, idén 19 meccsen 6 gól mellett 6 asszisztot jegyez. Persze erre sokan azt mondják, hogy mindez szép és jó, de többségét a honi francia sorozatokban, a kupában és a bajnokságban.