Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Exkluzív interjú a Lugano bronzérmes magyarjával!

Újabb külföldön játszó magyar tehetséggel készítettünk interjút. Ezúttal a Svájcban kölcsönben futballozó Lugano magyar válogatott játékosával Vécsei Bálinttal készített interjút a FociClub.hu munkatársa. Bálint készségesen állt kollégánk rendelkezésére, beszélt a kezdetekről, sikerekről, a EL-csoportkörben szerzett tapasztalatairól valamint a céljairól.

vecseibalint

–  Mint sok magyar tehetség te is a Magyar Futball Akadémián nevelkedtél hosszú ideig. Mesélnél a pályafutásod kezdeti szakaszáról?
– Kazincbarcikán kezdtem a labdarúgást, 14 évesen kerültem a MFA-ra. Végigjártam a különböző korosztályos csapatokat, az NB2-t is, mielőtt az NB1-be kerültem. Ezek alatt az évek alatt sok hasznos dolgot megtanultam mielőtt az első csapathoz kerültem.

-A Honvéd akadémiáján a 2009/2010-es idényben az U17-es bajnokcsapat tagja voltál majd 2010-ben a Puskás-Suzuki Kupán szintén aranyérmet szereztél a csapattal. Egy évvel később pedig a Honvéd felnőtt csapatában 2011. május 11-én debütáltál. Hogyan emlékszel vissza ezekre az időkre?
– Utánpótlásban mindent megnyertünk abban az évben, ezután már az NB2-ben is számoltak velem, ez plusz motivációt jelentett, hogy oda lehetett kerülni a felnőtt csapathoz és az első Nb1-es meccsemen kezdőként számoltak velem amit végig is játszottam.

 –  Puskás Öcsi bácsi egykori klubjánál a 2012/13-as idény volt az egyik legjobb idényed a magyar bajnokságban hiszen közel 30 mérkőzésen léptél pályára és négy gólt is szereztél majd az idény végén bronzérmet szereztettek. Hogyan értékeled a Honvédnál töltött időket?
–  A Honvédban mindenképpen ez volt a legjobb idényem amikor bronzérmet tudtunk ünnepelni a csapattal. Az összes idényemből tudtam tanulni és fejlődni, és innen kerültem a válogatottba is.

–  2015. augusztusában robbant a hír miszerint a Serie A újoncához az akkor ismét az élvonalba kerülő Bologna együtteséhez igazolsz. Hogyan kerültél képbe az olaszoknál és mi volt a döntő tényező, hogy őket választottad?
– A menedzseremen keresztül volt egy megkeresés és egy Seria A-s csapat számomra jó lehetőség volt, igaz fejlődésem érdekébe egyből kölcsönadtak Leccébe.

vecsei_lugano1

–   A Bologna szinte azonnal kölcsönadott a harmadosztályú Leccének, ahol 19 meccsen, 597 játékperc és egy gól volt a mérleged, végül a harmadosztály C csoportjában bronzérmes lett a Lecce. Egy évvel később pedig már a svájci Lugano csapatához kerültél kölcsönbe, ahol elég sok játéklehetőséget kaptál. Mesélnél egy kicsit a külföldi pályafutásod kezdeteiről, mennyire volt nehéz a beilleszkedés?
–  Amikor kikerültem Olaszországba akkor nulláról kellett kezdenem a nyelvet, mert a csapatban nagyon kevesen beszéltek angolul, ez kicsit nehezítette a helyzetem. Voltak edzőváltások a csapatban, ez se könnyítette meg a dolgom. Egy évvel később amikor Luganoba érkeztem már könnyebb volt a beilleszkedés hiszen tudtam a nyelvet és közelebbinek érzem ezt a játékstílust magamhoz, mint ami a Leccébe volt!

–  A Lugano csapatával végül egy kiváló idényt produkáltattok, a szezon végén bronzérmet szereztettek és ezzel az Európa-liga csoportkörében is megmutathatta magát a svájci kiscsapat. Gondoltad volna a szezon elején, hogy ilyen remek idényt produkáltok majd?
– Szezon előtt nem gondoltam volna, hogy bronzérmet szerzünk, de már akkor is reménykedtem, hogy az első ötben benne leszünk, de amikor tavasszal elkezdük nyerni a meccseket akkor már éreztem, hogy oda érhetünk a dobogóra.

– Ezt követően nem tértél vissza Olaszországba és maradtál Luganóba, ugyanis 2018. nyaráig meghosszabbították a kölcsönszerződésédet. Pedig Bolognában időközben magyar válogatott csapattársat is kaptál Nagy Ádám személyében. Személyes döntés volt, hogy nem tértél vissza, vagy a svájciak ragaszkodtak hozzád?
– A csapat is szerette volna, hogy maradjak és én is szerettem volna maradni, jól éreztem magam az első évben és fejlődés szempontjából az Európa Liga csoportkör is jó lehetőség volt számomra.

231292_vecsei_balint

– Az idei szezonban az Európa-liga csoportkörében is lehetőséget kaptál a bizonyitásra és te éltél is vele, ráadásul egy gyönyörű gólt szereztél a román FCSB ellen, viszot nem éltéttek túl a csoportkört, pedig közel volt a továbbjutás. Volt bennetek emiatt hiányérzet, hogy nem sikerült a továbbjutás?
– Nagyon örültem a gólomnak, hogy tudtam bizonyítani az Európa Ligában is, amiatt pedig lehet hiányérzetünk, hogy 9 ponttal estünk ki, ami máshol továbbjutást ért volna.

– És milyen a svájci élet Luganóban, a FociClub.hu olvasóival megosztanád, hogyan telik egy átlagos napod Svájcban?
– Párommal és a kutyámmal élek kint, így nem vagyok egyedül, ha tehetjük sokat kirándulunk Svájcon belül. De ha egy nagyobb városra vágyunk akkor Milánóba is el tudunk menni mert itt van közel.

– Milyen célokat tűztél ki az idei szezonra és mik a hosszútávú céljaid?
– Szeretnék a tavasszal minél több lehetőséget kapni, jó lenne megismételni a tavalyi tavaszi szezont. Hosszútávon szeretnék feljebb jutni, akár a top bajnokságokig is.  Ha folyamatos játéklehetőséget kapok akkor meg fogom tudni mutatni, hogy ott a helyem a válogatottban, de már, hogy voltam a válogatottban így szeretnék újra ott lenni.

– Végezetül mit üzensz a magyarországi rajongóidnak a FociClub hasábjain?
–  Napról-napra azért dolgozom, hogy jobb legyek és magyar játékosként külföldön becsülettel megálljam a helyem.

A végére pedig egy gyors kérdezz, felelek:
Ki a példaképed ? – Cristiano Ronaldo a profizmusa miatt, Toni Kroos a játéka miatt és Hosszú Katinka, hogy magyarként ilyen eredményeket ért el világeseményeken.
Melyik a kedvenc csapatod ? –  Bayern München
A legkellemetlenebb ellenfél, aki ellen játszottál ? – Alváro Morata
Szerinted ki nyeri idén a BL-t ? – Bayern München
Kedvenc ételed ? – steak, magyaros ételek
Kedvenc italod ? – almalé
Kedvenc filmed és sorozatod ? – Marvel filmek
Milyen hobbijaid vannak ? – Xbox és olvasás

Grafika: Bács András

Ondik Gábor