Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: nyert a Barca, még ha le is focizták őket olykor – videóval!

Nem adták ingyen a pontokat a Barcelonának a La Liga 24. fordulójában, ahol a kicsi, de annál veszélyesebb baszk csapat, az Eibar otthonába látogattak.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

Az FC Barcelona egy baszk kirándulással hangolódott a Chelsea elleni BL-nyolcaddöntőre, amit a következő hét közepén rendeznek majd. Talán nem túlzás azt állítani, hogy nem a legjobbkor érkezett ez a kihívás: az Eibar nagyon kellemetlen ellenfél tud lenni, különösen hazai környezetben. A katalánok minden bizonnyal örültek volna egy valamivel kevesebb energiát igénylő meccsnek is ezen a hétvégén, de hát ez nem kívánságműsor. Valverde mester csak a padra ültette Coutinhót és a felépülő Dembelét – épp ezért főleg előbbi kapcsán feltételezhető, hogy az angolok ellen majd a kezdőben is helyet kaphat majd. Nem véletlenül volt ennyire elővigyázatos a katalánok mestere: az Ipuruában nagyon könnyű pontokat veszíteni, így inkább nem próbált meg cserecsapatot kiállítani, komolyan vették ellenfelüket.

Az első percek jól visszaadták, hogy miért is hiba lekezelni a kis baszk csapatot. Az Eibar játékosai eksztázisban kezdtek és lerohanták a vendégeket. Jól megsorozták ter Stegen kapuját, sok helyzetet alakítottak ki és letámadásukkal nem sok esélyt adtak a Barcának a kibontakozásra. Messiék nem babusgathatták a labdát, hanem folyamatosan gyors akciókkal próbáltak meg válaszolni a hazai csapat agresszív fellépésére – az Eibar sokat kockáztatott az elején, amit ki is lehetett használni. A feltolt védekezés miatt sokszor csak centiken múlt egy-egy lesállás a mélységi indításoknál – lényegében ez is okozta a hazaiak vesztét. A 16. percben Messi ugratta ki a remek ütemben kilépő Suarezt, aki pont nem volt lesen és be is tudta venni a már nem először optimistán kijövő kapus portáját.

Az Eibar tehát ráfizetett erre az offenzív taktikára, de hát egy próbát bőven megért a dolog. Ha csak az első félidőt nézzük, akkor elmondható: többször lőttek kapura mint a Barcelona, tartósan nyomás alá tudták helyezni őket. A vendégek nem lazíthattak sokat jól megfuttatták őket, ráadásul nem csak az első 15-20 percet hajtotta meg az Eibar, hanem tartósan képesek voltak a nagy tempót és a magas színvonalat is hozni. Az első félidőben viszont nem történt változás az eredmény tekintetében, a második játékrészben kellett tehát nagyot alkotniuk, hogy ledolgozzák hátrányukat. A Barca a szünet után még egy pár percig tudta csillapítani az iramot, de aztán ismét előlépett az Eibar és diktálni kezdett. Helyenként akár azt is gondolhatta a gyanútlan tévénéző, hogy a piros-kék csíkos mezben a listavezető Barcelona játékosai futballoznak, de nem.

Az Eibar játékosai kitettek magukért, nem érdemeltek vereséget, viszont meg kell említeni velük kapcsolatban egy nagy hibát, ami jelentősen csökkentette esélyeiket a pontszerzésre. A 66. percben Orellana úgy ütött bele játékon kívül meggondolatlanul a labdába, hogy már volt egy sárgája, butaságát pedig a bíró így piros lappal kellett, hogy jutalmazza. Az emberhátrány volt az a dolog, amivel már nem bírt el a hazai gárda. Eleinte kicsit össze is zavarodtak emiatt, majd idővel egyszerűen elfáradtak, mert ezt a tempót 10 fővel lehetetlenség lett volna 90 percen keresztül tartani. A Barca az utolsó 20 percben próbálta nyugtatni a játékot, beállt Coutinho és Aleix Vidal is csereként, hogy Iniestáék tudjanak pihenni is egy kicsit.

A végére aztán teljesen elkészült az Eibar, amely a 89. perc elején megkapta a kegyelemdöfést: kapituláló védelmük bekapott még egy gólt, ezt Jordi Alba szerezte, ezzel pedig a végeredmény is kialakult. A Barcelona végül 2-0-ára nyert, ám az eredmény egyáltalán nem adja vissza a játék képét. Az Eibar még ezzel a zakóval együtt is a 7. helyen áll jelenleg, ellenfelük viszont nem véletlenül az első. Még az ilyen könyörtelen erőpróbákat is kihozzák 2-0-ra – igazán nagy királyok viszont csak akkor lesznek, ha majd a Chelsea ellen is valami hasonlót tudnak produkálni.

https://www.youtube.com/watch?v=Ggfxpf3a6uI

https://www.youtube.com/watch?v=tMNF8XwBy4U

Eibar – Barcelona 0-2 (0-1)
Helyszín: Ipurua (Eibar), Vezette: Hernandez
Gólszerző: Luis Suarez (16.), Jordi Alba (89.)
Sárga lap: Orellana (2), Pape Diop, ill. Iniesta
Kiállítás: Orellana (második sárga)

Eibar: Dmitrovic – Cote, Arbilla, Ramis (Lomban), Pena – Pape Diop (Escalante), Dani Garcia – Inui, Jordan (Charles), Orellana – Kike. Vezetőedző: Mendilibar.

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtit, Pique, Sergi Roberto (Semedo) – Iniesta (Coutinho), Busquets, Rakitic, Paulinho (Aleix Vidal) – Luis Suarez, Messi. Vezetőedző: Valverde.