Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FA-kupa: hátrányból fordított a Spurs, mégsem jutott tovább! – videóval

Az FA-kupa nyolcaddöntőjének egyetlen vasárnapi mérkőzését a harmadorsztályú Rochdale otthonában rendezték meg ahol a héten Bajnokok Ligája nyolccadöntőt játszó Tottenham lépett pályára. 

3500Mauricio Pochettino a Spurs menedzsere eléggé tartalékos összeállítással küldte pályára csapatát, ugyanis nem nevezte a kezdőbe Kane, Eriksen, Alli, Dier négyesét. Először kapott a kezdőben helyet a Párizsból szerződtetett Lucas Moura. A hazaiak hiába tagjai 1921 óta folyamatosan a Football League-nek, még egyetlen bajnoki címet vagy kupát sem sikerült nyerniük, és abban is egyedülállónak bizonyulnak, hogy úgy húztak le 90 szezont a profik között, hogy egyetlen alkalommal sem sikerült feljutniuk még a második vonalba sem. Ahogyan az várható volt a mérkőzés toronymagas esélyes a Tottenham, ennek megfelelően a vendégek fölényével kezdődött a mérkőzés. Az első veszélyes szituáció is a vendégek nevéhez köthető, miután az első negyedóra végén Alderweireld fejesés Lillis hatástalanította egy pontrúgást követően. A hazaiak nem ijedtek meg élvonalbeli riválisuktól és a 18. percben Henderson szép egyéni akcióját követően a jobb alsóba tartó lövését Vorm hárította. A találkozó 26. percében Son előt adódott gólszerzési lehetőség, a hazaiak hálóőrének azonban nem okozott gondot a lövés. A 32. percben Henderson második komoly lehetőségét is elpuskázta, miután a középre lőtt labdát megpróbálta a hálóba jutattni. Tíz perccel az első játékrész vége előtt Lucas szólóját követően ismét Lillisnek kellett játékba avatkoznia. A félidő hajrájában a Spurs egy labdavesztést követően hátrányba került miután Henderson harmadik ziccerét már gólra váltotta miután nagyon megfeledkeztek róla a vendégek védői.

2247Fordulást követően a Spurs teljesen a beszorította a hazaiakat. Érdekesség, hogy a kispadon helyet foglaló Harry Kane pályafutása első felnőtt tétmérkőzését pont a Spotland stadionban játszotta: még 2011 január 15-én kapott egy bő negyedórát a Rochdale-Leyton Orient League One összecsapáson a vendégek kölcsönjátékosaként. A találkozó 55. percében Winks hagyott ki komoly egyenlítési lehetőséget, Lillis azonban ezúttal is komoly bravúrt mutatott be. Négy perccel később már a hazai kapus sem tudta megmenteni a góltól a csapatát, miután a mérkőzésen debütáló Lucas elszakadt védőjétől és a kapu közepébe bombázott, kiegyenlítve az állást. A gólt követően a hazaiak játékosa Callum Camps kis híján ismét vezetést szereztt a hazai együttesnek, ezúttal szabadrúgásból, de lövése centikkel elkerülte a kapu bal oldalát. A hajrára Pochettino beküldte Allit és Kane-t is, amivel erősödött a vendégek nyomása a hazai kapura. A 72. percben Wanyama kis híján meg is szereze a vezetést a Spursnek, lövése  azonban pár centivel a léc fölött suhant el. Két perccel a vége előtt a játékvezető Dele Alli buktatása után büntetőt ítélt a vendégeknek, amit Harry Kane értékesített higgadtan, Lillis hiába érezte az irányt nem tudta hárítani annyira helyezett volt a büntető. A csattanó azonban a ráadás perceiben érkezett a Davies egy beívelést követően üresen maradt és a 93. percben kiegyenlített, amivel kiharcolta az újabb mérkőzést ezúttal a legengás Wembley-ben.

Rochdale (III.) – Tottenham 2-2 (1-0)
Helyszín: Spotland Stadion, Rochdale, Vezette: Madley
Gólszerzők: Henderson (45.), Davies (90+3.) ill. Lucas (59.), Kane (88., büntetőből)
Sárga lapok: Rafferty (73.), Rathbone (85.) ill. Alderweireld (64.)
Kiállítás:

https://www.youtube.com/watch?v=FErdai6FTb0

Képek: theguardian.com

Ondik Gábor