Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Aranycipő: Újabb változás az élen és a dobogón! – Top15

Immáron jócskán túl vagyunk a 2017/18-as bajnoki szezon felén. Az öreg kontinens legeredményesebb labdarúgói a nívós egyéni elismerésért az aranycipőért küzdenek, mely az aranylabdával ellentétben teljesítmény alapú és nem szubjektív megítélésű. A szerzett gólok számán múlik és nem pedig máson. Tavaly Lionel Messi zsebelte be pályafutása során negyedszer a szobrocskát. Legutóbb jaunár 23-án összegeztünk, akkor még Harry Kane vezetett, most azonban ha csak jobb mutatókkal is, de akad aki megelőzi a Spurs kiválóságát. A Top 15-ben személyi változás nem történt, de a helyezések jól átrendeződtek. Íme az Aranycipő állása 2018.02.20-án, avagy ők Európa legjobb góllövői.

cavani-3

Ezt a hetet Edison Cavani kezdte az élen

european-golden-shoes-cristiano-ronaldo-soulierHarry Kane előbb pontot mentett a Liverpool ellen a ráadásban, majd pedig győztes gólt lőtt legutóbb az Arsenal ellen. Fajsúlyát tekintve roppant fontos gólokról beszélünk, de ugyanúgy két pontot érnek az aranycipőért folytatott harcban, mint bármelyik másik találat. Mindeközben Edison Cavani bevette a Montpellier hálóját, a hétvégén pedig a Strasbourg ellen duplázott, amivel pontszámban beérte a Tottenham kiválóságát és jobb gólhatékonyságával jelenleg meg is előzi őt a listán. Ciro Immobile legutóbbi második helyezésén egyet rontott, avagy a Lazio kiválósága hétfő este a Verona ellen duplázott. Ha azok a gólok nem jöttek volna, akkor most Mohamed Salah lenne a helyén. Az egyiptomi továbbra is parádésan játszik, a Huddersfield és a Southampton ellen is eredményes tudott lenni, a Tottenham ellen pedig duplázott, ezzel csökkentve a különbséget az éllovashoz képest.

Ha valaki, akkor Sergio Agüero rendesen rákapcsolt, a West Brom elleni gól csak ízelítő volt, a Leicester City hálójában ugyanis egy mesternégyest helyezett  az argentin, aki tegnap még szurkolóval is verekedett. Legutóbbi kilencedik helyezésén így jelentősen javított és feljött az ötödik helyre. Hasonló léptékben termelte az elmúlt bajnoki meccseken a gólokat Neymar is. A brazil a Montpellier és a Strasbourg ellen is duplázott, valamint a Lille kapuját is bevette.

Ez idő alatt Lionel Messi csak egyszer tudott eredményes lenni, így jelentősen hátralépett a rangsorban. A Hoffenheim, a Schalke 04 és a Wolfsburg hálóját is bevevő Robert Lewandowski is elé került, noha csak jobb hatékonysági átlagának köszönhetően.

A Top 15-ös listán szereplő játékosok közül csak ketten nem tudtak gólt szerezni az utóbbi hetekben, név szerint az Interrel botladozó Mauro Icardi, valamint a Lyon házi gólkirálya Nabil Fekir. A többiek ha csak egyszer is, de eredményesek voltak.

Aranycipő

A legjobb 15 után olyan játékosok következnek, mint az egyaránt 15 gólos (szintén 30 pontos) Iago Aspas (Celta Vigo), Dries Mertens (Napoli), Raheem Sterling (Manchester City) és Florian Thauvin (Marseille). Valamint nagy a lemaradása a Paulo Dybala (Juventus), Gonzalo Higuain (Juventus), Pierra Emerick Aubameyang (Arsenal), Mario Balotalli (Nice) négyesnek sem.