Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Willian parádézott, Messi gólt szerzett Londonban! – videóval

Kedden további két mérkőzéssel folytatódtak a Bajnokok Ligája nyolcaddöntői. A nap slágermérkőzése a Chelsea és a Barcelona összecsapása volt. Az első mérkőzést a londoni kékek otthonában a Stamford Bridgen rendezték meg.

3500 (2)A nyolcaddöntők talán legnagyobb érdeklődését az európai kupaporond megunhatatlan párharca azaz a Chelsea és a Barcelona összecsapása előzte meg. A Premier League címvédője  és a spanyol Barcelona nem először feszült egymásnak kedd este a BL-ben. A két rivális eddig 12 alkalommal találkozott egymással és eddigi összecsapásaik emlékezetes és drámai fordulatos összecsapásokat hozott. Legutóbb a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban 2012-ben találkozott egymással az elődöntőben ahol a Nou Campban egy drámai mérkőzésen Fernando Torres ráadásban szerzett góljával bejutott a döntőben a londoni együttes és meg is nyerte a sorozatot. Ami az egymás elleni mérleget illeti a londoni kékek négy alkalommal is letudták győzni a katalánokat, míg a Barcelona három alkalommal múlta felül londoni riválisát, döntetlen pedig öt alkalommal született.

Ami a jelenlegi formát illeti a Chelsea kisebb gödörbe került, miután legutóbbi hat tétmeccséből hármat is elveszítettek Antonio Conte tanítványai, az elődöntőben pedig búcsúztak a Ligakupa további küzdelmeitől a városi rivális Arsenal ellen. A bajnokságban a címvédő gárdát pedig a Liverpool is megelőzte két váratlan vereséget követően, a Bournemouth a Stamford Bridgen rúgott egy hármast a címvédőnek, míg a Watford otthon iskolázta Conte fiait. A másik oldalon a Barca nyugodt körülmények között készülhetett, igaz a katalánoknál is becsúszott két váratlan pontvesztés a városi rivális Espanyol és a Getafe ellen is, de ennek tükrében is magabiztos hét ponttal vezetnek az madridi Atlético előtt. Ami a maródiak listáját illeti mindkét együttesnél minimális létszámú hiányzóval számolhat a két szakvezető. A hazaiak oldalán David Luiz és Bakayoko nem léphetett pályára valamint a sérült Barkley A vendégeknél csupán a portugál Semedo sárga lapos eltiltás miatt nem léphetett pályára, míg az új szerzemény Philippe Coutinho mivel a Liverpoolban már játszott a BL-ben már az idei szezon során ez pedig azt jelentette, hogy az idei kiírásban már nem léphet pályára a Bajnokok Ligájában.

3500 (1)Fantasztikus hangulatban közel 41 ezer néző előtt vehette kezdetét a nap rangadója a Stamford Bridgen. A mérkőzés első percei kiegyenlített játékot hozott, az első veszélyes szituáció az ötödik percben adódott a hazaiak előtt, Eden Hazard lövése azonban elkerülte ter Stegen kapuját. A hazaiak a 9. percben újabb veszélyes helyzetet dolgoztak ki egy pontrúgást követően, miután Rüdiger fejelt a Barca kapuja mellé. A hazaiak lendületes támadásai a folytatásban is komoly veszélyt jelentettek, a 13. percben Hazard tört be a tizenhatoson belülre, remek elképzelését azonban a Barca védelme lekapcsolta Kanté elől. Az első negyedóra végén a Barcelona is megvillant, Iniesta indította a támadást amit Messi kanyarított középre, az érkező Paulinho azonban ziccerben a kapu mellé bólintott. Negyedórányi játék után a katalánok beszorították a londoni kékeket, azonban ez nem lepte meg Conte együttesét, láthatóan a hazaiak felvoltak készülve erre az esetre is miután rögtön öt védős rendszerre álltak át Conte tanítványai. Az elkövetkező percekben a Barca birtokolta többet a labdát, de fölényük meddőnek bizonyult ugyanis komoly veszélyt nem tudtak kialakítani Courtois kapuja előtt a katalánok. A 31. percben Rakitic vágta fel Williant a tizenhatos előtt, amiért ígéretes helyről végezhetett el szabadrúgást a hazai együttes. A megítélt szabadrúgást Marcos Alonso tekerte kapura, ter Stegen számára a spanyol lövése nem okozott komoly gondot. Két perccel később már közelebb jártak a hazaiak a gólhoz, ezúttal Willian húzta kapura a játékszert, de brilliáns lövése a jobb kapufán csattant a vendégek legnagyobb szerencséjére. Az első félidő hajrájában a 38. percben egy szögletet követően a Barcelona veszélyeztetett, de Piqué fejese jócskán mellé szállt. A félidő második fele egyértelműen Chelsea-ről szólt, a 41. percben Willian újabb kapufát szerzett, csak ezúttal a bal kapufát rezegtette meg egy újabb zseniális lövéssel. Két perccel később ismét a londoni kékek előtt adódott ígéretes lehetőség, Hazard lövése azonban ter Stegen kapuja fölé szállt.

Fordulást követően láthatóan Valverde felpörgette fiait a félidőben mivel aktívabban kezdte a második játékrészt, az első félidőben a vártnál kevesebbet nyújtó katalán együttes. Érdekesség, hogy Lionel Messi a Barcelona sztárja még a Chelsea ellen pályafutása során sohasem talált a hálóba. A második játékrész Barca fölénye ellenére a hazaiak szinte első helyzetüket gólra váltották a második félidőben, miután egy sarokrúgást követően Hazard kínálta meg Willian egy remek passzal a brazil pedig harmadik helyzetét már gólra váltotta, ter Stegen ezúttal tehetetlenül nézte ahogy a hálójába kanyarodik a játékszer. A brazil szélsőnek ez volt kilencedik találat a Bajnokok Ligájában pályafutása során. A gólt követően a Barca mégnagyobb fölénybe került és 73%-ban is birtokolták már a labdát Valverde tanítványai, de a katalánoknál ezen az estén nem volt aki vállára vegye az együttest ugyanis elmaradtak a kiemelendő egyéni teljesítméynek, sem Messi sem Suárez nem villogott. Azonban egy hiba után a katalánok egyenlíteni tudtak miután Alonso hibája után Messi közel 11 méterről guríthatott Courtois kapujába, az argentín ezzel első találatát jegyezte a londoni kékek ellen, ami már 30. klubcsapat volt amelyik hálóját bevette a Barca világsztárja. A hajrában már egyik csapat sem tudott komoly ziccert kialakítani, így maradt a 1-1-es döntetlen ami nyílt visszavágót ígér a Camp Nouban. A visszagóra március 14-én kerül sor a Barcelona otthonában.

Chelsea – FC Barcelona 1-1 (0-0)
Helyszín: Stamford Bridge, London, Vezette: Cakir (török)
Gólszerzők: Willian (62.) ill. Messi (75.)
Sárga lapok: Morata (86.) ill. Rakitic (29.), Suárez (76.), Busquets (90.)
Kiállítás:

Chelsea: Courtois – Rüdiger, Christensen, Azpilicueta – Alonso, Kanté, Fabregas (Drinkwater 84.), Moses – Pedro (Morata 83.), Hazard, Willian. Vezetőedző: Antonio Conte

Barcelona: ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba – Rakitic, Busquets, Paulinho (Vidal 63.) – Iniesta (Gomes 90+2.), Messi, Suárez, Vezetőedző: Ernesto Valverde

https://www.youtube.com/watch?v=FsfCWpkUe-0

Képek: uefa.com

Ondik Gábor