Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Változások jöhetnek a magyar futballban – sajtóhír

Komoly változtatásokra lehet számítani a bajnokságban, ha az MLSZ elnöksége elfogadja a javaslatokat. Minderről Bánki Erik beszélt a Digi Sport napindító műsorában.

NBB_20110401_9289_focuspoint_926x504

Aligha kétséges, hogy a fiatal-szabályként bevezetett intézkedés nem szült jó véleményt a honi futball egyes szereplőiben, mondván egy ifista korú játékos önmagától, teljesítményével vívja ki helyét az adott együttes kezdőcsapatában, ne pedig azért kapjon lehetőséget, mert egyesülete pénzt kap ezért. Bánki Erik erről és a pirotechnika engedélyezéséről is beszélt a Digi Sporton hétfő reggel. A szövetség elnökségi tagja szerint a testület felülvizsgálja az ebben a témában hozott korábbi döntését. „Nagyon nehéz lesz. Egyre nagyobb a szakadék az európai elit és a kiscsapatok között, ami a költségvetési szintet érinti. Olyan módon, és mértékben szabadultak el a reklámpénzek, közvetítési jogdíjaknak értéke az európai futballban, hogy ezt nehéz a felzárkózó közép-európai országoknak követni – fogalmazott Bánki a gazdasági kérdésekkel kapcsolatban. Kifejtette, két és félszerese kellene a mostani költségvetésnek, ha fel akarunk zárkózni a középeurópai szintre. – Addig, amíg a magyar csapatoknak nem lesz olyan költségvetésük, amivel legalább közép-európai szinten versenyképesek tudnak lenni – akár egy román, akár cseh csapattal – addig nem fognak tudni nemzetközi szinten előrelépni. A mostani költségvetés két és félszerese szükséges ahhoz a mostani magyar élcsapatoknak, hogy versenyképesek legyenek, és olyan játékosokat tudjanak igazolni, akik a sorsdöntő meccseket el tudják dönteni.”

Szintén kiemelt téma a fiatalok szerepeltetése, amit az MLSZ anyagilag honorál, Bánki Erik szerint a grémium rájött, hogy milyen hátrányai vannak ennek a szisztémának, emiatt pedig felülbírálják a rendszert. „Én magam is támogattam Csányi Sándort ebben a kezdeményezésében az MLSZ elnökségében. Azt gondoltuk, hogy valamilyen módon, ha már magától az edzők és a tulajdonosok nagy része nem vállalják fel azt a kockázatot, hogy 17-18 éves, tehetséges fiatalokat az első osztályú klubokban szerepeltessenek, akkor talán egy pénzügyi motivációval, egy támogatási rendszerrel elő tudjuk ezt a folyamatot segíteni. Ez részben megvalósult, a tizenkét csapatnak a nagy része, több mint kétharmada rendszeresen élt ezzel a lehetőséggel és nagyon sok 19 éves és annál fiatalabb játékos jutott lehetőséghez az első osztályban. Azonban eltelt egy év, látjuk mik ennek az előnyei, hátrányai és úgy gondoljuk, hogy valóban a fiataloknak a saját tehetségükkel, rátermettségükkel, a versenyszellem sebességének felvételével kell bizonyítaniuk azt, hogy ők képesek arra, hogy 17-18-19 évesen az első csapat tagjai lehessenek, nem kell ehhez többletmotiváció. Az NB II-ben továbbra is fontosnak tartjuk, hogy minél több fiatal lehetőséget kapjon és legyen egy merítési lehetőség az NB II-ből, ahol a felnőttek között kipróbálhatják magukat a fiatalok, az NB I-ben viszont döntse el a piac. Tárgyalni fogunk még erről, és elképzelhető, hogy lesz változtatás ezen a téren.”

Hogyan lehet visszacsalogatni a nézőket? Bánki szerint engedélyezni kell a pirotechnikai eszközök használatát, persze szervezett és biztonságos körülmények között. Ugyanis a szurkolók többsége a hangulat miatt látogat ki a meccsre, még ha az nem is igen élvezhető esetleg. „Mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy szabályozott körülmények között hogyan lehet megengedni ezeknek az eszközöknek a használatát. Nyilvánvaló, hogy itt nagyon szoros együttműködésre van szükség a klubokkal, magának a mérkőzéseknek a szervezőivel, hiszen az ő felelősségük, hogyan tudják ezeket a szabályokat betartani. Azt gondolom, hogy elindultunk egy nagyon rossz helyzetből, amikor a magyar stadionok biztonsága elég véleményes volt, azonban egy nagyon szigorú törvényi szabályozással és a szervezők szándékával, együttműködésével sikerült rendet teremteni a magyar stadionokban. Kerítés nélkül vannak, nagyon jó hangulat is lehet, lehet kulturáltan szurkolni a mérkőzéseken – emelte ki Bánki, aki a Fradi ultráinak Debrecen elleni produkciójából indult ki. – Azt gondolom, hogy elindultunk egy nagyon rossz helyzetből, amikor a magyar stadionok biztonsága elég véleményes volt, azonban egy nagyon szigorú törvényi szabályozással és a szervezők szándékával, együttműködésével sikerült rendet teremteni a magyar stadionokban. Kerítés nélkül vannak, nagyon jó hangulat is lehet, lehet kulturáltan szurkolni a mérkőzéseken.”

Minap Orbán Viktor miniszterelnök diósgyőri látogatása alkalmával érvelt a pirotechnika mellett: „Nekem is hiányzik a pirotechnika, mert nem igazi a hangulat nélküle. Nem értem, az MLSZ miért tiltja.” Ugyanakkor a kormány kész megszavazni egy ilyen irányú törvénymódosítási kérelmet.

~GS~