Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: Werner parádé után Gulácsiék előnnyel utaznak Oroszországba! – videóval

Az Európa-liga csütörtöki nyolcaddöntőinek magyar érdekeltsége is volt, a Gulácsi Pétert foglalkoztató Red Bull Lipcse az orosz Zenit ellen lépett pályára hazai közönsége előtt. 

RB Leipzig v Zenit St Petersburg - UEFA Europa League Round of 16: First Leg

A lipcsei együttes kicsit megilletődően kezdte a mérkőzést és az oroszok kezdtek veszélyesebben. A Zenit már a második percben helyzetbe került Erokhin révén, de az orosz középpályás célt tévesztett és nem találta el Gulácsi kapuját. Öt perccel később Rigoni próbálkozott meg egy lövéssel, de a lipcsei védelem blokkolta azt. A találkozó 10. percében a hazaiak első lövését is feljegyezhettük, Timo Werner lökete azonban jócskán elkerülte a kapu bal oldalát. A 18. percben egy szögletet követően Upamecano került ígéretes helyzetbe, a 19 esztendős védő lövése azonban a kapu fölé szállt. A találkozó 25. percében Timo Werner másodszor került helyzetbe a találkozó első félidejében, de lövése ezúttal sem találta el Lunev kapuját. Az első játékrész második felében a német együttes aktívabb lett és több veszélyes támadást is vezettek Hasenhüttl tanítványai. A 36. percben a hazai együttes nagyon közel állt ahhoz, hogy megszerezze a vezetést miután Forsberg szabadrúgása a bal kapufán csattant a vendégek legnagyobb szerencséjére. Az első játékrész hajrájában ismét Forsberg volt a főszereplő miután egy begyakorolt figurát követően, óriási lehetőséget teremtett Werner számára a svéd középpályás, a lipcseiek gólvágója azonban nem élt a lehetőséggel és a kapu jobb oldala mellé helyezett.

Fordulást követően a hazaiak lendületesen kezdtek és az 51. percben Augustin került helyzetbe, a fiatal francia támadó lövése csupán az oldalhálót találta el. A hazaiak lendülete az 57. percben góllá érett, miután Werner gyönyörá sarkazását Bruma gólra váltotta, Lunev ezúttal tehetetlen volt. Két perccel később Timo Werner óriási ziccert puskázott el, lövését Lunev elképesztő bravúrral hárította. A gólt követően Roberto Mancini azonnal cserélt és próbált csapata ritmust váltani, de nem nagyon találtak fogást a szentpéterváriak a remekül szervezett lipcsei védelmen. A találkozó hajrájában a hazaiak ismét kihasználtak a szentpétervári védelem megingását és a nyáron Lipcséből Liverpoolba távozó Naby Keita kihagyhatatlan helyzetbe hozta Timo Wernert aki kettőre növelte a Lipcse előnyét. A 83. percben kis híján újabb gólt szereztek a hazaiak, a csereként beálló Sabitzer forgatta meg a jobb szélen a védelmet, de a beadását az orosz védelem eltakarította. A találkozó 86. percében Criscito gyönyörű gólt tekert Gulácsi hálójaba szabadrúgásból, ezt még a magyar válogatott hálóőr sem tudta kiszedni a bal felsőből. A mérkőzés végén még Sabitzer meglőhette volna a lipcseiek harmadik gólját, lövése azonban elkerülte a kaput. Győzelmével Gulácsi Péter és csapata egygólos előnnyel utazik Szentpétervárra.

RB Leipzig  – Zenit Szentpétervár 2-1 (0-0)
Helyszín:  Red Bull Arena, Lipcse, Vezette: Hategan (román)
Gólszerzők: Bruma (57.), Werner (77.) ill. Criscito (86.)
Sárga lapok: Upamecano (85.)
Kiállítás: 

Leipzig: Gulácsi – Klostermann, Upamecano, Orban, Laimer (Bernardo 46.) – Bruma (Sabitzer 75.), Keita, Demme, Forsberg – Werner, Augustin (Poulsen 79.). Vezetőedző: Hasenhüttl

Zenit: Lunev – Ivanovič, Mammana, Criscito, Mevlja – Erokhin, Kuzyayev, Kranevitter – Zabolotny (Driussi 57.), Rigoni (Poloz 80.), Kokorin. Vezetőedző: Mancini.

https://www.youtube.com/watch?v=P2mrofYx_hc

https://www.youtube.com/watch?v=dM73Wpir_0U

https://www.youtube.com/watch?v=U65MYoPY9hs

Képek: uefa.com

Ondik Gábor