Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Így néz ki a jövő PSG-je?!

A katari pénzek nem hozták meg a kívánt eredményeket Párizsban, hiszen a PSG euró-százmilliókból összevásárolt álomtizenegye képtelen volt felülkerekedni a hullámvölgybe került Real Madridon. A francia L’Equipé információi szerint azonban ennek a kudarcnak jócskán meglesz a böjtje, hiszen a szezon végén Unai Emery mellett jó néhány játékos is távozni fog a gall fővárosból…

conte_psg

A francia lap értesüléseit a józan ész szűrőjén át próbáltunk következtetést levonni arra nézve, hogy milyen személyi változások következhetnek a Paris Saint-Germain háza táján.

Vezetőedző

Az egyetlen dolog, ami biztosra vehető, az Unai Emery szezonvégi távozása, hiszen a spanyol minden tekintetben alulmúlta elődeit (Laurent Blanc-t és Carlo Ancelottit), noha az övéknél sokkal komolyabb kerettel dolgozhatott.

A lehetséges utódok között felmerült gyakorlatilag minden valamelyest is mozdítható szakember neve, ám a fogadóirodák úgy tartják, hogy ezúttal valóban top-edző érkezik Franciahonba, aki nem más, mint a Chelsea jelenlegi vezetőedzője, Antonio Conte.

Távozók

Kevin Trapp, Julian Draxler és Angel Di María eligazolása is egyre valószínűbbnek tűnik, hiszen az utóbbi fél évben nem jutottak annyi lehetőséghez, mint amennyit a nevük megkövetelne.

A lehetséges távozók közé sorolják továbbá Dani Alvest, aki finoman szólva nem váltotta meg a világot a PSG szerelésében, Thiago Motta-t, akivel az utóbbi hónapokban igen nehéz volt számolni sérülékenysége miatt, Lassane Diarra-t, aki csak vészmegoldásként került a klubhoz, Hatem Ben Arfa-t, aki egy igen rosszul elsült igazolásnak bizonyult, Yuri Berchiche-t, aki szintén, Thiago Silva-t, aki milánói korszaka után évről évre pocsékabb teljesítményt nyújtott, valamint Edinson Cavanit, aki komolyan összeszűrte a levet a “sejk kedvencével”, Neymarral.

Apropó Neymar! Az ő gyakorta megénekelt távozása egyelőre igen valószerűtlennek tűnik, tekintve hogy csapata a hírek szerint 400 millió eurót szeretne látni érte, amit aligha lesz hajlandó kifizetni az újabban az ésszerű árú tizenévesekkel tervező Perez elnök (főleg hogy a posztjára érkező Vinícius Juniorért már kicsengettek 45 milliót).

Érkezők

A PSG főbb kiszemeltjei a L’Equipé szerint: N’golo Kanté, Thibaut Courtois, Alex Sandro, Jan Oblak, Julian Weigl, Marouane Fellaini, Malang Sarr, David de Gea, Robert Lewandowski, Gianluigi Donnarumma, és Ryan Sessegnon.

Most nyirbáljuk meg egy kicsit ezt a listát! Courtois többször is lenyilatkozta, hogy Madridba szeretne igazolni. Oblak és de Gea neve évek óta fél Európa bevásárlólistáján virít, ám klubjuk nem engedte el őket, valószínűleg ez most sem lesz másképp. Hasonló a helyzet Robert Lewandowskival is. Kanté és Sandro esetében két olyan játékosról beszélünk, akik anyagilag stabil klubbal állnak szerződésben, így az ő leigazolásuk nem feltétlenül tenne jót a PSG Gazdasági Fair Play Szabályzat-teljesítési esélyeinek…

Maradt tehát Gigi Donnarumma, akit a minden hájjal megkent Mino Raiola komoly pénzekért szeretne elpasszolni valahova. Julian Weigl, aki szintén egy halom pénzbe kerülhet, azonban jó eséllyel nem százmilliós nagyságrendbe.  Malang Sarr, egy korszakos francia védőtehetség, akit a PSG bolond volna nem leigazolni. Maroune Fellaini, aki ugyan nem egy nagy ász, de ingyen azért elfér a kispadon. Végül, de nem utolsó sorban pedig Ryan Sessegnon, akit az angol másodosztályból valószínűleg nem lesz nehéz elcsábítani.

Taktika

Cavani távoztával a PSG valószínűleg átállna a kétcsatáros rendszerre, melyben Neymar keresné beadásaival az üres területre mozgó Mbappét. Conte hadrendjének részét képezi a háromvédős felállás, így praktikusan a 3-5-2 jöhetne szóba. Ehhez valószínűleg még szükség lenne további erősítésre a kispadot illetően, és egy-két (ingyenes és releváns) igazolás után így nézhetne ki a párizsiak felállása:

lineup(2)

Természetesen ez a cikk feltételez egy hibáiból tanult, középhosszú távon gondolkodó PSG-t, valamint azt, hogy a párizsiak egy 180 milliós Mbappé-, és két, egyenként 50 milliót meghaladó összegű Weigl- és Donnarumma-transzferen felül már képtelenek lennének komolyabb igazolásra úgy, hogy az a nemzetközi szabályozásokat ne sértse…

Írta: Wernigg Márton