Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: a Barca minimális lépéselőnyben, Conte az állásáért harcol – beharangozó

A végéhez közeledik az idei Bajnokok Ligája kiírás nyolcaddöntőinek sora, hiszen már csak két párharc továbbjutója kérdéses még – ami igazából csak egy. Conte és csapata készülhet a csodára a Barcelona otthonában.

Kép: My Republica

Kép: My Republica

Legutóbb a Chelsea és a Barcelona egy szoros meccsen 1-1-es döntetlent játszott egymás ellen a Stamford Bridge-en. Ez egyértelműen az akkor elég harmatos produkciót bemutató katalánok számára volt kedvező, tekintve hogy a kékek akkor valamivel jobbak voltak és a kapufát is megzörgették párszor. A nagy helyzetek azonban kimaradtak, ami mellé még jött egy bekapott gól is, így a visszavágóra akad problémája dögivel Antonio Conténak. Annak a Conténak, akinek a helye egyre inkább veszélyben forog Londonban, hiszen a Chelsea orosz tulajdonosa nem viseli el túl jól, ha csapata épp nem ér el komoly sikereket – márpedig most épp ez a helyzet.

A Chelsea az odavágó óta elszenvedett két nagyon fájó vereséget a bajnokságban a Manchester United, illetve a City ellen, legutóbb pedig a városi rivális Crystal Palace ellen tudtak csak nagy nehézségek árán győzni 2-1-re – akkor is a legerősebb kezdőjükkel felállva. Rápihenni tehát nem tudtak a Barca elleni táncra, az önbizalmuk sincs különösebben magas szinten, így nem is lehetnek túl magabiztosak a mai este előtt. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy számukra a gólszerzés lesz a kulcs. Ha sikerül bevenniük ter Stegen kapuját, megvan a sansz; azonban ha mégsem, reménytelen lesz a helyzetük a Camp Nouban. Várhatóan a kezdőben kap majd helyet Cesc Fabregas, aki volt csapata ellen lehet főszereplő – karmesterként rá hárul majd a feladat, hogy helyzeteket alakítson ki és kiszolgálja Hazardot. Az ő szerepeltetése azonban kockázat is: a középpályán így sebezhetőbbé válik a Chelsea, de ezt most muszáj lesz bevállalniuk. Az idei szezon és Conte állása a tét.

A túloldalon nyugodtság van. Habár a Getafe, az Espanyol és a Las Palmas ellen is botlott – értsd, csak döntetlent játszott – a Barcelona a bajnokságban, így is kényelmesen, veretlenül vezetik a hazai pontvadászatot. A Girona ellen ráadásul fenomenális játékkal arattak látványos sikert (6-1-es győzelem), két hete pedig idei legnagyobb üldözőjüket, az Atletico Madridot is el tudták intézni. A hétvégén a sereghajtó Malaga ellen egy könnyed meccsen hozták a három pontot, ráadásul Iniesta és Messi is pihent (utóbbinak most született újabb gyereke). Helyettük akkor Coutinho és Dembele kerültek előtérbe, a francia pedig eddigi legjobb produkcióját nyújtotta a katalán csapat mezében. Coutinho azonban nem játszhat, mivel pályán volt már idén a BL-ben a Poollal, de Iniesta vélhetően képes lesz majd feledtetni a hiányát. Gondot itt is a góloknál, vagy azok eloszlásánál érdemes keresni. Messi 4-szer talált be idén a Bajnokok Ligájában, rajta kívül azonban senki sem jutott még a keretből 1 fölé.

Kép: The18

Kép: The18

És csak hogy ne legyen olyan egyoldalú a kép, vessünk egy pillantást néhány statisztikára: a Barcelona a legutóbbi 4 Chelsea elleni meccsén csak döntetlent tudott elérni, a kékek pedig a legutóbbi 9 Barca elleni játékuk alkalmával nem kaptak ki. A gránátvörös-kékek nem csak a bajnokságban, hanem a BL-ben is veretlenségi szériában vannak (8 mérkőzés óta), a legutóbbi 4 alkalommal viszont 2,5 gólnál kevesebb született a meccseiken. Ebből kiindulva egy szoros, kevés gólos meccsre van kilátás, döntetlen közeli eredmény várható.

Ami pedig a másik párharcot illeti, nem sok kérdés maradt az első meccs után. A Bayern München hazai pályán meglepően simán, 5-0-ra verte a csoportkört nagyon szépen lehozó török ellenfelét, a Besiktast. Épp ezért nem is meglepő, hogy szinte minden szám és minden ésszerű gondolat a bajorok mellett szól. A Besiktas búcsúzásképp megpróbálhatja megszorongatni kicsit a Bayernt, a híresen zajos hazai közönsége előtt, ám ez minden, amiben reménykedhetnek. Még ha Heynckes fel is forgatja csapatát – Coman, Tolisso, James és Robben sem játszik várhatóan -, a németek így is esélyesek lesznek. A törökök a becsületükért harcolhatnak majd, a müncheniek pedig tovább csiszolgathatják egyébként is mutatós statisztikáikat.

Esti meccsek:

18:00 Besiktas – Bayern München (Sport 1)
20:45 Barcelona – Chelsea (M4 Sport)