Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzők, kiknek karrierjét a Real Madrid tette tönkre

Topcsapat kispadjára leülni sokkal nagyobb felelősség, mint azt gondolhatnánk: az edzőnek komoly nyomást kell elviselnie a vezetőség, a szurkolók, a média és a csapat sztárjai részéről. Hatványozottan igaz ez akkor, ha az illető a BL történetének legsikeresebb klubjának, a Real Madridnak veszi át a vezetését. A királyi címer súlya alatt bizony sokan összeroskadtak a legnagyobb elmék közül is…

real_madrid_edzok

Fabio Capello

Az olasz edző a 2006/2007-es idényben foglalhatta el másodjára a Blancók kispadját. Az AC Milannal korábban 4 bajnoki címet, 1 BL-trófeát, 3 olasz, és 1 Európai Szuperkupát begyűjtő mester ugyan megnyerte a spanyol pontvadászatot a Real Madriddal, de ennél jóval többet vártak tőle, elvégre a “Galaktikusok” generációjával (Beckham, Ronaldo, van Nistelrooy stb.) dolgozott együtt. Azóta pályafutása meredek görbe mentén süllyed: megfordult az angol, és az orosz válogatott élén, jelenleg pedig a kínai Csiangszu Szuningnál tevékenykedik.

Manuel Pellegrini

A rutinos chileivel szemben 2009-es kinevezése után már az első pillanattól kezdve közel teljesíthetetlen elvárásokat támasztottak a spanyol lapok. Hiába gyűjtött az őszi szezonban rekordmennyiségű pontot a Pellegrini-Real, és szerzett több gólt, mint az éllovas Barcelona, már télen a távozását követelték. Ez be is következett 2010. nyarán, miután második helyen végzett a csapat Pep Guardiola Barcelonája mögött. Pellegrini később a Malagánál elért eredményeinek köszönhetően kinevezésre került a City élére, ám az elvárásoknak ott sem tudott megfelelni. Ígéretesnek indult európai karrierje tehát Angliában véget ért, most a szintén kínai Hopej China Fortune vezetőedzője.

José Mourinho

Mou az Interrel megnyert BL-döntő másnapján jelentette be, hogy átteszi Madridba a székhelyét. Az itt szereplő trénerek közül ő húzta a legtovább a Királyiaknál: három szezon is jutott neki, melynek során spanyol bajnok, kupagyőztes, és szuperkupagyőztes csapatot épített. A Bajnokok Ligájában háromszor is az elődöntőig vezette a Realt, azonban mindháromszor elvéreztek (a Barcelona, a Bayern, majd a Dortmund ellenében). Mourinho nem sikertelenségével, sokkal inkább pikírt stílusával utáltatta ki magát a csapattól, miután összekülönbözött Pérez elnökkel, és a csapat legtöbb játékosával. Azóta a Portonál és az Internél elért sikerek nyomába sem ért, hiába vezette a Chelsea, és vezeti most a Manchester United csapatát…

Carlo Ancelotti

2014-es Bajnokok Ligája győzelmével talán a legsikeresebb edző a felsoroltak közül. Az AC Milan legendás szakvezetője azonban első sikeres idénye után nem tudott megfelelni a növekvő elvárásoknak, és a csapat pocsék formaidőzítésének köszönhetően tavasszal minden sorozatban elvágódtak a Habfehérek. Az ő menesztése volt mind közül a legvitatottabb, sokan Zidane első BL-győzelméig úgy tartották, hogy Carlo Papa testesítette meg a szükséges rutint a klubnál. Később a Bayern élén is csődöt mondott az öreg, jelenleg munkanélküliként tengeti napjait.

Rafa Benítez

Bár Benítezt soha nem sorolták a legnagyobb edzők közé, a Liverpoollal a semmiből visszahozott BL-döntő kellő presztízst biztosított neki ahhoz, hogy Ancelotti székét átvegye. Vezetésével a csapat soha nem látott rohammal indult meg a lejtőn: a spanyol előtérbe helyezte a védekező mentalitást, valamint a 4-4-2-es felállást, egyedi taktikai repertoárjához a játékosok képtelenek voltak alkalmazkodni. Alig fél év után távozott a csapat éléről, átadva a helyét a jelenleg is hatalmon lévő Zinédine Zidane-nak. Benítez azóta a Newcastle vezetőedzője lett, ahol először kiharcolta a feljutást az első osztályba, most pedig a kiesés elől menekül klubjával.

Írta: Wernigg Márton