Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Argentína-Peru 1978: beismerte a bundát az egyik perui játékos

Hiába lengte körül a gyanú szele szinte az első perctől az 1978-as világbajnokságon játszott Argentína-Peru mérkőzést, az elmúlt csaknem 40 évben ennyire konkrét bizonyíték még nem került elő a bunda kapcsán, mint most az egyik pályán lévő perui játékos, José Manuel Velásquez Castillo nyilatkozata…

José Velasquez-kbRG-U250919007733bgF-620x349@Gazzetta-Web_articolo

(forrás: trome)

Mint ismeretes, Argentínának aznap minimum négy góllal kellett megvernie Peru válogatottját, hogy csoportja élén végezzen és ezzel a döntőbe jusson a hazai pályán megrendezett világbajnokságon (akkor még nem volt kiesés szakasz, a két csoportkör után a csoportelsők találkoztak a fináléban – a szerk.). Nos, a küldetés olyan jól sikerült, hogy Kempesék végül 6-0-ra verték a már biztos csoportutolsó Perut.

Íme Velásquez szavai a perui Trome című lapnak adott interjújából: “Minden a tárgyalóasztal mellett dőlt el, a két államelnök, Morales Bermudez (a perui elnök) és Jorge Videla (az argentin elnök) is benne volt. Az elnökök után a két technikai stáb és a játékosok egy csoportja is megegyezett.”

Velásquezt az 51. percben cserélték le, ekkor még mindössze 2-0 volt a mérkőzés állása: “Nagyon fura dolgok történtek, szánalmas volt az egész. Emlékszem, hogy a mérkőzés előtt Videla az amerikai államtitkárral, Harry Kissingerrel együtt meglátogatott minket az öltözőben, ahol sok sikert kívántak és egyben emlékeztettek minket, hogy a két ország mindig is jó viszonyt ápolt egymással. Kendőzött fenyegetésnek hangzott az egész, minthogyha Argentína nem nyerne, elszabadulna a pokol.”

172041480-04621fea-7696-4f33-a3a4-a0e636d656e8

(forrás: repubblica.it)

“A mérkőzés előtti estén a szövetségi kapitányunk bejelentette, hogy nem Quiroga fogja a kapunkat védeni, mivel argentin származású, aztán persze ő kezdett… A játékosok közül, akik aznap pályára léptek, legalább hatan benne voltak az egyezségben. Amikor Gorriti beállt a helyemre, szinte egyből kaptunk négy gólt, túlságosan is nyilvánvaló volt az egész.”

Velásquez mindössze négy társát tudja név szerint megnevezni: “Rodulfo Manzo, Gorriti, Quiroga és Muñante. Eladták a becsületüket. Sőt, rosszabb! Eladták a hazájukat egy maroknyi pénzért, persze ezt soha nem fogják beismerni, de legalább életük végéig magukkal hordozzák ezt a szégyent…”

Argentína-Peru 6-0 (2-0)
Gólszerzők: Kempes (21., 49.), Tarantini (43), Luque (50., 72.), Houseman (67.)

Az mérkőzés góljai:


(zp)