Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Válogatott: egy kis történelem

Második alkalommal csap össze válogatottunk Kazahsztán ellen, míg a skótokkal kilencedik randevúnk jön.

match_3959_011

Két olyan együttessel találkozik a magyar válogatott a napokban, amelyekkel nem túl gyakran csap össze. Kazahsztán ellen négy éve játszott először a nemzeti együttesünk, míg Skóciával eleddig nyolc alkalommal találkozott az együttes. A kisázsiai ország ellen eddig hibátlanok vagyunk, azon a 2014 júniusi összecsapáson magabiztos, háromgólos sikert arattak a mieink. Pintér Attila irányításával játszott akkor a válogatott, s Priskin Tamás, valamint Varga Roland, illetve egy öngóllal nyert a magyar együttes a Puskás stadionban.

Az akkori együttesből Lang Ádám, Nikolics Nemanja és Varga Roland tagja a mostani keretnek is. Akkor így állt föl a csapat: Rózsa Dániel – Heffler Tibor, Lang Ádám, Korcsmár Zsolt, Korhut Mihály – Zsidai László – Vécsei Bálint, Nagy Gábor – Priskin Tamás, Varga Roland. Csereként: Kovács István, Simon Krisztián, Kalmár Zsolt, Futács Márkó és Nikolics Nemanja játszott.

Ellenfelünknél Szergej Malij, Gafurzan Szujumbajev, Szergej Hisznicsenko, Baurzsan Iszlamhan, Alekszej Scsjotkin tagja a mostani keretnek.

Ami a skótokat illeti, eddig nyolc találkozó alkalmával négy siker mellett két döntetlent, és ugyanennyi verséget jegyzünk. Mindannyiszor felkészülési összecsapást játszottunk a britekkel, akikkel legutóbb 2004-ben, még Lothar Matthäus kapitánysága alatt csaptunk össze.

Az első találkozásra még 1938 decemberében került sor, amikor is Glasgow-ban a házigazdák nyertek. Összesítésben 18-13 a gólkülönbség a magyar együttes javára, melyből a legtöbbet Fenyvesi Máté, Hidegkuti Nándor, Huszti Szabolcs, Kocsis Sándor, Sándor Károly és Törőcsik András szerzett. Mindannyian kettőt-kettőt. A legutóbbi skót-magyar felállása: Király Gábor – Bodnár László, Juhász Roland, Stark Péter, Tóth András – Simek Péter, Fehér Csaba, Molnár Balázs, Huszti Szabolcs – Gera Zoltán – Torghelle Sándor. Csereként jutott szóhoz Gyepes Gábor, Rósa Dénes, Bodor Boldizsár, Leandro és Kovács Péter. A skótoktól már senki sincs a keretben azok közül, akik tizennégy éve pályára léptek ellenünk, tőlünk csak Gera Zoltán léphetne pályára, ám sérülés miatt hiányzik, míg Huszti Szabolcs lassan nyolc esztendeje lemondta a válogatottságot. Király Gábor és Juhász Roland pedig a 2016-os Eb után köszönt el a nemzeti csapattól.

~GS~