Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Karácsony rég elmúlt…” – Leekens

Blama a pályán, magyarázkodás a sajtóteremben. Így lehetne összefoglalni a magyar válogatott péntek estéjét.

hun_kaz_0323_5

Tíz perc után két góllal vezetett, s végül jogosan nyert a sokkal összeszedettebb kazah válogatott. Georges Leekens nem is rejtette véka alá mérgét, ugyanakkor szerinte ennél csak jobb jön a folytatásban. „Négy nap után csoda lett volna, ha minden megoldásunk működik rendesen! Nem vagyok boldog, nem vagyok elégedett, de örültem, hogy a becserélt játékosok megmutatták, hogy karakterük van. A lényeg, hogy nem lehet odaadni a meccs első perceit karácsonyi ajándékként az ellenfélnek, mert hát a karácsony már rég elmúlt. Én sem ilyen kezdésre számítottam… – fogalmazott a magyar válogatott belga szövetségi kapitánya az M4 Sportnak adott mérkőzés utáni értékelésében. – Mondtam, hogy Kazahsztán nagyon nehéz ellenfél, de örülök, hogy azok a játékosok, akiket korábban sokat kritizáltak, ma kőkeményen hajtottak. Ott van például Dzsudzsák, aki őrültként dolgozott végig, nagyon tetszett a hozzáállása!”

A sajtótájékoztatón kicsit bővebben is beszélt a találkozóról, amely közel sem úgy alakult, ahogyan azt a szurkolók várták. „Az első tizenöt percben aludtunk. Három ajándékgólt adtunk az ellenfélnek. A második félidőben a cseréknek köszönhetően jobbak voltunk, ugyanakkor nem vagyok elégedett. Nemzetközi szinten a hibákért keményen megfizetünk. Sok játékosunk keményen odatette magát, például Dzsudzsák Balázs is. Az első perctől hajtanunk kell, nem szabad karácsonyi ajándékokat osztogatnunk.”

Játékosaink közül többen sem nyújtották tudásuk legjavát, ez feltűnt a kapitánynak is, aki nem akart a sérültekkel takarózni, mégis kiemelte őket. „Először is azt akartam látni, hogy ne ajándékozzunk ilyen gólokat – mondta újságírói kérdésre. – Edzőként, volt védőként utálok ilyen gólokat kapni. Szöglet, átlövés, egyéni hiba, egyszerűen elképzelhetetlen. Ki kellene rúgni a labdát az oldalvonalon túlra. Azért vagyok itt, hogy valamit elérjünk.” Arra a kérdésre, mire gondolt meccs közben, elmondta, tudta mit vállal, így továbbra is kihívásnak tekinti a magyar válogatott irányítását. „A második félidőben feltámadtunk, de túl későn ébredtünk fel. Ha sikerült volna egyenlítenünk, akkor sem éreztem volna, hogy megérdemelt a végeredmény, mert aki így kezd egy találkozót, az nem érdemel mást, csak vereséget.”

Hogy aztán a jövőben lesz-e akikre nem számít, az kérdés, viszont az U21-es válogatott miatt pozitívabb a szájíze, de nem egészen. „Gratulálnom kell a kazahoknak, de inkább a saját csapatommal foglalkozok. Az U21-eseink tegnap győztek, jó úton haladunk, de még fejlődnünk kell. Fel tudunk állni ebből a helyzetből. Nem véthetünk ilyen hibákat, mert akkor hat rúgott góllal tudunk csak meccset nyerni.” A hibákkal kapcsolatban kifejtette, a csapatrészek közti kommunikáció és összhang hiányzott, s ismét kihangsúlyozta, ilyen hibákat nem lehet elkövetni, mint a kapott gólok előtt, főleg az elején.

Sztanimir Sztoilov nem elsősorban az eredmény miatt elégedett. „Mindkét válogatott számára jó gyakorló mérkőzés volt ez. Elégedett vagyok csapatom fegyelmezettségével, szervezettségével. Külön örülök, hogy magabiztosan játszottunk. Elsősorban nem az eredmény érdekelt. A magyar válogatott is megmutatta, jó erőkből áll. Sok sikert kívánok neki a közelgő selejtezőkre.”

~GS~