Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLSZ: új alapokon a támogatási rendszer

Viszlát fiatal-szabály. Az MLSZ döntött, hogy nyártól egy bonyolultabbnak tűnő, de igazságosabb támogatási rendszert vezet be a magyar futballban.

00577050

Az már most biztos, hogy nem elsősorban az akadémiák lesznek a nyertesei a nyártól bevezetésre kerülő új premizálási rendszernek, amely egy 4 milliárd forintos produktivitási alap lesz. Ebből leginkább azon klubok, egyesületek részesülnek, akik olyan labdarúgókat nevelnek ki, akik később élvonalbeli-, nyugati klubokba kerülve stabil helyet harcolnak ki maguknak, valamint hasznára lesznek a válogatottnak. Az eddigi szabály szerint az 1997. január 1. után született játékosok szerepeltetése után kaptak pénzt a klubok, ám sok kritika érte a szabályozást, lévén több olyan labdarúgó is lehetőséghez jutott, akik nem ütötték meg az élvonal szintjét, viszont az adott klubnak pénzt hozott a konyhára. Ráadásul ezen labdarúgók fizetési igénye is megnőtt annak ellenére, hogy valós teljesítményt nem tudott mögé rakni. Az is igaz ebben az esetben, hogy a kiöregedő játékos pályafutása megtört, mert csak addig szerepeltették, amíg pénzt hozott. Ez nyártól megszűnik.

Az új szabályozással csak azok a klubok járnak jól, akik valóban olyan játékosokat nevelnek, akik megállják a helyüket magasabb szinten, így a profi osztályokban szereplő 32 csapat – 12 NB I-es, 20 NB II-es – helyett akár 350 egyesület is részesülhet a támogatásból. Az új rendszer lényege, hogy pontokat kapnak, illetve csak azon klubok részesülnek, akiknél a labdarúgó 19 éves koráig játszott.

  • a képzési időszak a játékos 19 éves koráig tart, vagyis csak azok az egyesületek részesülnek a produktivitási alapból, akiknél 19 éves koráig játszott az adott fiatal.
  • egy futballista akkor termel pénzt a csapatainak, ha 2007. január 1-je után töltötte be 19. életévét.
  • a szövetség azt a labdarúgót tekinti saját nevelésűnek, aki minimum három évet töltött annál a klubnál, ahol profiként bemutatkozott az NB I-ben vagy NB II-ben.

Hogyan tevődik össze a premizálási rendszer?

A szövetség súlyoz és pontoz, ami a következőképpen néz ki: 0,25-től 3-as szorzóig sorolta be az MLSZ a magyar labdarúgókat. Ezeket a pályán töltött percekkel szorozzák be.

  • NB III. (U19-es labdarúgó) 0,25-ös szorzó
  • NB II. (23 éves korig) 0,5
  • NB II. (U21, U20, U19) 0,75; 1; 1,25
  • NB I. (25 éves korig)1
  • NB I. (U21, U20, U19) 1,5; 2; 2,5
  • Válogatott (U17, U19, U21) 1; 1,5; 2
  • Kiemelt külföldi ligák, topligák másodosztálya: 2
  • Nemzetközi kupák (Bl, El) 2,5
  • Topligák (angol, francia, olasz, német, spanyol) 3
  • Válogatott (’A’ válogatott) 3
  • Saját nevelés (NB I, NB II) 1; 2

Kik jelenleg a „legértékesebbek”?

KadarTamas629

A fentiekből kiindulva Gulácsi Péter hozott igen sok pénzt az MTK Budapestnek, mint nevelőklubnak. A válogatott elsőszámú kapusa a Liverpool utánpótlása után az RB Salzburg, illetve az RB Leipzig sikereinek egyik kulcsfigurája lett. Ily módon pedig 10 350 pontot termelt a kék-fehéreknek, akik jelen állás szerint 41 millió forinttal gazdagodnak.

Idehaza a Honvéd keretében található olyan labdarúgó, aki tekintélyes összeget hoz a klubnak. Banó-Szabó Bence 4101 ponttal, mintegy 16 millió forintos támogatást ér. Ez azt is jelenti, hogy olyan 19 éves futballista éri a legtöbbet egy adott klubnak, aki az élvonalban hétről hétre pályára lép, mert eszerint az új számítás szerint meccsenként 1 milliót hozhat a konyhára.

Előnye a rendszernek, hogy például egy rivális klub segít kvázi anyagilag a másik együttesnek. Mert, tegyük fel Radó András rendszeresen szerepet kap a Puskásban, akkor a Haladás bevételei nőnek.

Korcsmar-Zsolt-e1454686841745

A tíz legproduktívabb magyar labdarúgó 2017/2018-ban:
1. Gulácsi Péter (RB Lepzig, kedvezményezett klub: MTK Budapest)
2. Kádár Tamás (Dinamo Kijev; ZTE FC)
3. Korcsmár Zsolt (Midtjylland; Újpest)
4. Korhut Mihály (Hapoel Beer-Sheva; Debrecen)
5. Bese Barnabás (Le Havre; MTK Budapest)
6. Banó-Szabó Bence (Honvéd; Honvéd)
7. Gyurcsó Ádám (Hajduk Split; Videoton)
8. Kiss Bence (Haladás; Haladás)
9. Tóth Máté (Haladás; Haladás)
10. Lang Ádám (AS Nancy; Veszprém FC)

Hogy aztán miként alakul ez a számítási rendszer, az még bonyolult, de az biztos, hogy már most vannak, akik furcsán tekintenek rá, ami érthető, hiszen új szabályozásról beszélünk.

~GS~