Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Válogatott: arcpirító vereség Kazahsztán ellen

Kínos vereséggel mutatkozott be Georges Leekens a magyar válogatott kispadján a Kazahsztán elleni felkészülési mérkőzésen, a 10 perc alatt kétgólos előnyre szert tevő vendégek végül 3-2-re győztek a Groupama Arénában.

kazah

(Fotó: MTI)

Ezúttal 4-4-2-ben állt fel a magyar válogatott, elől a Szalai-Nikolics kettőssel rohamoztunk – ez a duó eddig összesen egyszer kezdett így együtt. Otigba Kenneth pedig debütált a védelemben, hátvédtársa Fiola volt. A középpálya közepén két kazahsztáni légiósunk, Elek és Kleinheisler szerepelt.

Hidegzuhannyal indult a találkozó, a hatodik percben egy szöglet után a semmiből megszerezték a vezetést a vendégek: a labda élesen kanyarodott a kapu előtt, többen is elmulasztották a fölszabadítást, végül a hosszún Murtazajev vágta a kapunkba a labdát. (0-1) Ez volt a kazah válogatott első gólja válogtottunk ellen. Nem kellett azokban soká várni a másodikra: a 10. percben Botkát verték meg a bal szélünkönaz alapvonalról jött egy begurított labda, mely Fiola közreműködésével került nagyon rossz, helyre az újonc Zajnutnyidov elé, aki köszönte szépen és egy nagyjából hét méterről szerzett góllal ünnepelte debütálását. (0-2) A közönség természetesen nehezen viselte, hogy az első negyed órában mindeközben momentumunk sem volt tulajdonképpen.

kazah2A 21. percben jött a szépítés, amihez kellett Dzsudzsák harcossága is: a csapatkapitány egy szinte esélytelen labdára startolt rá és harcolt ki szabadrúgást. A pontrúgást gyorsan elvégezte Dzsudzsák, a felfutó Kleinheislerhez passzolt, aki az alapvonal közeléből szépen gurított vissza Szalaihoz, a támadó pedig hét méterről laposan lőtt a hosszúba. (1-2) A 30. percben sokadik próbálkozásra végre sikerült Nikolicsot úgy kiugratni, hogy lesről nem volt szó, még a csatár visszacsele is bejött, ám az ötös jobb sarkáról leadott lövését Erics fogta. A 32. percben Ugraitól is láthattunk egy jó lövést 18-ról, itt azért könnyebb dolga volt Ericsnek.

A félidő második felében átvettük az irányítást, így Bese hibája a 39.percben nagyon rosszkor jött: a tizenhatos jobb csücskénél Murtazajev szerzett tőle erőszkosan labdát, a bíró nem fújt, Murtazajev pedig kiszolgálta a hosszún érkező 18 éves Szeidahmetet. (1-3) A félidőben így össznépi füttyszó közepette vonulhattak le a felek, ami nem csoda, hiszen Kazahsztán hosszú évek óta nem talált be egy mérkőzésen háromszor…

A szünetben három cserére is rászánta magát Leekens, a két szélsőhátvéd-posztra érkezett Lovrencsics és Hangya, a többnyire sikertelenül cselezgető Ugrai helyére pedig Németh Krisztián állt be. A játék képe így sem változott meg alapjaiban, helyzetekig nem sikerült eljutni, olykor pedig a kazahok dédelgették percekig a labdát…

A 68. percben aztán mi is rúgtunk egy gólt a semmiből, pontosabban Németh Kriszián: Hangya beadása után a kifejelt labda pattant Németh elé a tizenhatos vonala körül, a New England légiósa pedig védhetetlenül tekert a kapu jobb sarkába. (2-3) 

A hátralévő időben nem sikerült épkézláb akciót vezetni és komolyabb helyzetet kialakítani, a 93. percben még egy középre menő Dzsudzsák-szabarúgást kellett fognia Ericsnek.

Így aztán csalódottan könyvelhettük el, hogy Andorra, és Luxemburg után bizony Kazahsztán is arcpirító vereséget mért a mieinkre, mégpedig egyáltalán nem érdemtelenül.

Folytatás kedd este, Skócia ellen…

Magyarország – Kazahsztán 2-3 (1-3)
Helyszín: Groupama Aréna, 6500 néző; Vezette: Tomasz Musiał (lengyel)
Gólszerzők: Szalai (21.) ill. Murtazajev (6.), Zajnutniykov (10.), Szeidahmet (39.)
Sárga lapok: Otigb (54.) ill. Posztnyikov (23.), Bejszebekov (55.)
Kiállítás: – ill. –

Magyarország: Gulácsi – Bese (Lovrencsics, a szünetben), Fiola, Otigba, Botka (Hangya, a szünetben) – Dzsudzsák, Kleinheisler (Pátkai 73.), Elek (Pintér 69.), Ugrai (Németh, a szünetben) – Szalai, Nikolics (Böde 76.). Szövetségi kapitány: Georges Leekens

Kazhsztán: Erics – Bejszebekov, Malij, Posztnyikov, Murtazajev (Szujumbjev 89.) – Zajnutnyinov (Paragulov 73.), Kuat (Ahmetov 84.), Iszlamhan (Miroshnicsenko 90+3.), Somko – Hizsnicsenko (Tungisbajaev 76.), Szeidahmet (Percuh 60.). Szövetségi kapitány: Sztoilov Sztanimir

Lasányi Csaba