Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

VB 2018: Vezetett, majd váratlanul kikapott Franciaország – videóval!

Az oroszországi világbajnokságra készülő Franciaország és Kolumbia mérkőzött meg Párizsban, ráadásul volt is minek tapsolni. Álomgól és fordulatok tarkították ezt az ütközetet.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

A nemzeti válogatottak számára is megkezdődött a 2018-as esztendő, ami sokaknak a közelgő világbajnokságra való felkészülést jelentetti. Ilyen Franciaország és Kolumbia is – a két remek csapat a Stade de France-ban csapott össze egy felkészülési mérkőzésen. A galloknál Tolisso, Fekir és Coman is hiányzott, többen pedig gyenge formájuk miatt nem kaptak meghívót (Pl.: Kurzawa, Lacazette, Sissoko). Természetesen egy ilyen meccs tökéletes alkalom a kísérletezésre: Didier Deschamps a 4-4-2-es formációt próbálgatta, miközben néhányan a világbajnoki keretbe próbálták beverekedni magukat, egyúttal pedig letesztelhették magukat egy dél-amerikai ellenféllel szemben is. A franciák ugyebár Peruval, Dániával és Ausztráliával lesznek majd egy csoportban – a Kolumbia elleni összecsapás főleg az előbbire való felkészülést segíti.

Ott volt a kezdőben Digne, Sidibe, Lemar és Matuidi is, Mbappe pedig megkapta a 10-es mezszámot, ami ugyancsak jelzésértékű. A túloldalon sem akárkik rúgták a bőrt: a Barcelonában mellőzött Yerry Mina kezdett Davinson Sanchez oldalán, elöl pedig James Rodriguez, a sevillai Murilel, valamint Radamel Falcao szerepelt. Az első percek egyértelműen a hazaiaknak sikerültek jobban. Az új, sötétebb mezében feszítő francia csapat azonnal beszorította ellenfelét és fokozatosan növelték a nyomást. Antoine Griezmann irányításával megkezdték a sárgák védelmének feltörését, munkájuk pedig már a 11. percben meghozta gyümölcsét. Digne robogott el a balszélen, majd a középre adott labdáját Ospina kapus kellett volna, hogy fölvegye. Igen ám, csak hogy az Arsenal hálóőre hibázott, a játékszer pedig így az arra járó Giroud-hoz került, aki azonnal bevágta azt a kapuba.

Az ajándékba kapott gól után különösen jó kedéllyel rohamoztak a franciák. Olykor villantottak néhány szép mozdulatot, mutatós passzokat, letámadásuk pedig nagyon nem ízlett a labdát kihozni igyekvő kolumbiaiaknak. A 26. percben aztán bekövetkezett a csoda: hollywoodi filmekben sem lehet olyan gyönyörűen megkomponált akciót látni, mint amilyet akkor a hazai csapat bemutatott. Griezmann sarokkal tette tovább a labdát, majd Mbappe egy lövőcsellel elfektetett egy védőt, majd jött Lemar és a befejezés egy kemény lövés formájában a bal kapufa mellé. Fantasztikus gól. A párizsi közönségen nyilván az eufória lett úrrá, szinte eldőlt a meccs – ám ahogy az kiderült, ez közel sem volt így. Alig két perccel később ugyanis jött Muriel és a válasz. Egy középreadást elnézett Lloris, ugyanis úgy érezte, Davinson Sanchez beleér majd a labdába. Nem így történt. A Spurs védője milliméterekkel maradt le, így végül Muriel lövése zavartalanul kötött ki a hosszú sarokban.

Ez a gól eléggé megzavarta Franciaországot, az addig töretlen önbizalom eltűnt, inkább visszavett egy kicsit Deschamps legénysége. Kolumbia visszajött a meccsbe. Jelentősen feljavult a vendég csapat játéka, ám a szünet előtt még nem nagyon tudtak komolyabb nyomást helyezni Lloris kapujára. A fordulás után azonban egyértelműen dominálni kezdett Pekerman csapata, ami a helyzetek terén is megmutatkozott. Muriel egyszer ismét közel járt a gólhoz, ám ami akkor nem jött össze, az néhány percre rá igen. A 62. percben egy szép akció végén James Rodriguez szolgálta ki Falcaót, aki a második hullámban érkezve zavartalanul lőhetett. A Monaco csatára gond nélkül bevette a kaput és kiegyenlített. A sors végül úgy hozta, hogy a mérkőzés érdemi része valahol ezen a ponton véget is ért. Jöttek a cserék, amik teljesen felforgattak mindent. Tömeges edzői változtatások, amik a játék színvonalán is éreztették hatásukat.

A találkozó utolsó harmadában így már nem volt akkora hajtás, nem történt annyi minden, de még nyitott kérdés volt az esetleges győztes kiléte. Hiába állt be a debütáló Ben Yedder és Lucas Hernandez, valamint Thauvin, Pogba és Dembele, Franciaország ezután sem tudta visszavenni az irányítást. Lendületben volt Kolumbia, a sárgák pedig a hajrában is támadtak. A 85. percben aztán jött a mindent eldöntő mozzanat: Umtiti a saját tizenhatosán belül talppal rúgott oda, amiért a bíró büntetőt ítélt. Habár a Barca védője először labdát talált, a megmozdulása nem volt szabályos – be lehetett fújni. A labda mögé a csereként beállt Quintero érkezett, aki kíméletlenül bevágta azt a sarokba – megnyerve csapatának a meccset az utolsó percekben. Kolumbia meglepő, de egyáltalán nem érdemtelen sikert aratott, aminek a sok kilátogató szurkolójuk nagyon örült. A túloldalon azért vannak kérdőjelek. Franciaország ezzel együtt a legutóbbi 9 dél-amerikai ellenféllel szembeni meccséből 8-on nem tud nyerni. Érthetetlen, mitől eresztettek le ennyire.

https://www.youtube.com/watch?v=LkCTPfO4Okg

Franciaország – Kolumbia 2-3 (2-1)
Helyszín: Stade de France (Párizs, Franciaország); Vezette: Jaccottet (SUI)
Gólszerzők: Giroud (11.), Lemar (26.), Muriel (28.), Falcao (62.), Quintero (85. – büntető)
Sárga: Digne ill. Yerry Mina
Kiállítás:

Franciaország: Lloris – Digne (Lucas Hernandez), Umtiti, Varane, Sidibe – Lemar, Matuidi (Pogba), Kante, Mbappe (O. Dembele) – Giroud (Ben Yedder), Griezmann (Thauvin). Szövetségi kapitány: Deschamps.

Kolumbia: Ospina – Fabra, Davinson Sanchez, Yerry Mina, Arias – Aguilar (Lerma), Carlos Sanchez,  – Muriel (Izquierdo), James Rodrigues (Quntero), Uribe (Barrios), Falcao (D. Zapata). Szövetségi kapitány: Pekerman.