Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kazahsztán titkos fegyvere

Válogatottunk újabb pocsék szereplésén túl a kazah csapat hihetetlenül szervezett, már-már nyugat-európai szintű játéka mellett is nehéz elmenni szó nélkül. A szovjet utódállam válogatottja két év nyeretlenséget megszakítva játszi könnyedséggel vette be a magyar kaput három ízben is, majd a második félidőben gyakorlatilag lövőhelyzetet sem engedett kialakítani a mieinknek. Felmerül tehát a kérdés, hogy ki az elme Kazahsztán válogatottja mögött, aki így hülyére vette Magyarország “legjobbjait”?

staminir_stoilov

Sztaminir Sztoilov személyében egy középszerű bolgár játékos vonult vissza az aktív labdarúgástól 2003-ban, hogy aztán a kiscsapatok jótevőjeként írhassa be magát az edzők nagykönyvébe. Mindössze egy esztendő után már hazája akkori kirakatcsapatának, a Levszki Szófiának kispadján találta magát. Nem is halogatta sokáig a rekordok döntögetését: a 2005/2006-os szezonban meglepetésre a negyeddöntőig vitte klubját az UEFA-Kupa (ma Európa-liga) akkori kiírásában. Egy évvel rá ismét szintet lépett, és első bolgár csapatként kvalifikálta a Szófiát a BL csoportkörébe.

Eredményeinek köszönhetően két mérkőzés erejéig az ideiglenes szövetségi kapitányi posztot is betölthette Bulgáriában, mely során oda-vissza verte a rivális Fehéroroszország válogatottját. 2008. májusában kétszeres kupa-, kétszeres szuperkupa-győztesként, és kétszeres bajnokként menesztették a Levszki éléről a vezetéssel támadt nézeteltérései miatt. Később egy újabb hazai klubbal (Litex Lovech) is elhódította a kupát, majd 2009-ben újból szövetségi kapitányi kinevezést kapott. Szépen alakuló válogatottja azonban egy rossz sorozatba futott bele, így 2010 végén a közvélemény nyomására lemondásra kényszerült.

Ezután egy ciprusi, és egy újabb honi szezon után igazolta le a kazah Astana. Sztoilov egy éven belül bajnokot csinált a középcsapatból, majd tette ezt még 3 esztendőn keresztül zsinórban. Csapatával megjárta az Európa-liga, és a BL csoportkörét is, ezzel nem kis presztízshez juttatva az általa a porból felépített klubot. 2018. márciusában lett Kazahsztán szövetségi kapitánya, és tegnap este hétkor debütált hazánk ellen, a többi pedig már történelem…

Sztoilov már korábban is rengeteg dicséretet kapott hatékony stílusa miatt, esélytelennek tartott csapatainak pimaszul feltolt védvonala ugyanis már csírájában képes volt elfojtani az ellenfél középen indított támadásait, majd a labdát a szélekre passzolva gyorsan játékba tudták hozni a szélső támadókat. Ugyancsak nagyra tartották az edző fiatalokkal végzett munkáját, klubjaiban ugyanis temérdek lehetőséget kaptak a 18-19 esztendős ifisták is.

A tegnapi magyar-kazahon is éppen ezen jegyek látszódtak meg: a mieink rendre elvesztették a labdát középtájon a vendégek létszámfölénye miatt, és a labdavesztések sok esetben létszámfölényes kontrákba torkollottak. Ezen felül Kazahsztán második, és harmadik találatát is egy-egy tizenéves debütáns jegyezte, ráadásul mindkettő a szélről…

Írta: Wernigg Márton