Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U19: Schön vezérletével gólzáporos győzelem a házigazdák ellen!

A magyar U19-es válogatott a házigazda macedónok ellen lépett pályára az U19-es Eb-elitkör macedóniai tornájának második játéknapján. A mieink az angolok ellen elszenvedett 4-1-es vereséget követően mindenképpen javítani szerettek volna a házigazda ellen.

2465096_w2

A magyar válogatott 2017 októberében, Hollandiában harcolta ki az elitkörben való részvételt. A mieink a négycsapatos tornán először legyőzték Szlovéniát (2–1), majd kikaptak a házigazda Hollandiától (0–2), végül kiütötték Máltát (5–1). Ez kis híján kevésnek bizonyult, hiszen az utolsó fordulóban a szlovénok sokáig vezettek Hollandia ellen, a házigazda azonban a 95. percben egyenlített, így a mieink végeztek a csoport második helyén, s továbbjutottak.

Az elitkör első fordulójában a mieink ugyan vezetést szereztek a címvédő angolok ellen, de ez kevésnek bizonyult ugyanis az szigetországiak négy góllal válaszoltak Németh Antal tanítványainak. A házigazda macedónok számára is rosszul kezdődött az elitkörös selejtező, ugyanis a lettektől szenvedtek 2-1-es vereséget. A második fordulóban tehát mindkét gárda javítani szeretett volna. A mieink jól kezdték a mérkőzést és a 3. percben Kiss Tamás tizenhatos vonalánál szabálytalankodtak a macedónok. A megítélt szabadrúgásból pedig a mieink már a 4. percben vezetést szereztek miután Lustyik Levente tekerte kapura  a szabadot lövése azonban kipattant a jobb oldali kapufáról a kipattanót pedig Mocsi Attila kapásból a házigazdák kapujába jutatta. A 9. percben a macedónk előtt óriási egyenlítési lehetőség adódott Todorovski két magyar védőt is becsapva tört be a tizenhatoson belülre, de lövése a kapu fölé szállt. A 12. percben azonban már nem úsztuk meg kapott gól nélkül és egy jobb oldali támadás után Atanasov centerezett középre a teljesen üresen érkező Kolevski pedig a jobb alsóba fejelt egalizálva az eredményt. Az első negyedóra végén a magyar válogatott percei következtek előbb Banó-Szabó majd egy szögletet követően Kiss bombázott a kapu fölé. A 17. percben Mitrovski veszélyes szabadrúgása éppenhogy elkerülte a bal felső sarkot. A 24. percben újabb hazai helyzetet láthattunk, ekkor Kolevski fejese kerülte el Bese kapuját. Az első félóra végén a magyar válogatott szövetségi edzője Németh Antal cserére szánta el magát és Berdó helyett Kiliti Róbertet küldte pályára. A 36. percben a magyar válogatott ismét megszerezte a vezetést, miután a házigazdák védője Todorski nem tudott felszabadítani így Kiss Tamás kihagyhatatlan helyzetbe hozta Schön Szabolcsot, az Ajax tehetsége pedig nem is hibázta el ziccerét és a bal alsó sarokba lőtt védhetetlenül, újra megszerezve a vezetést a mieinknek. Az első félidő véghajrájában egy jobb oldali beadást követően Schäfer a tizehantoson belülről durrantott a kapu fölé. Az első játékrész ráadásában ismét kiegyenlítettek a házigazdák, miután Mitrovski ballal leadott lövésébe a  menteni igyekvő Kiliti még beleért ami a Vác tehetségéről pattant a hálóba, Bese ennél az esetnél is tehetetlen volt.

29541791_1310547415755327_2998089049980028749_n

Fordulást követően szinte azonnal óriási lehetőséget puskáztak el a házigazda macedónok, Trapanovski lövése a felső lécről pattant a kapu fölé. Ezt követően sora érkeztek a macedón helyzetek, a mieink mintha az öltözőben ragadtak volna a szünetet követően. A 54. percben aztán megvillantak a mieink miután a jobb szélen Schön remek ütemben ugratta ki Kisst, aki át is emelte a macedón kapust, de a labda az oldalhálóban landolt. A 57. percben Elmas lövését a gólszerző Mocsi blokkolta önfeláldozóan. Egy perccel később pedig egy védelmi hibát követően büntetőhöz jutott a házigazda, miután Krebsz szabálytalankodott Atanasov ellen. A megítélt büntetőt maga a sértett próbálta gólra váltani azonban Bese remekül érezte az irányt és szögletre tolta Atanasov büntetőjét. A 64. percben a második félidőben nagyon ütemben futballozó macedónok meg is szerezték a vezetést először a találkozón miután Elmas passzát követően Kolevski egy bombagóllal kilőtte a jobb felső sarkot. Két percig élvezhették a vezetést a házigazdák a 66. percben a gólszerző Kolevski a tizenhaotoson belül kézzel ért a labdához amiért a játékvezető a mieink javára is büntetőt ítélt. A büntetőt csapatkapitányunk Lustyik Levente magabiztosan értékesítette, miután a kapu bal oldalába helyezett. A középkezdés után Kolevski kis híján ismét megszerezte a vezetést a házigazdáknak, de Bese résen volt és bravúrral a léc fölé tolta a labdát. A 69. percben újabb nagy macedón lehetőség adódott a magyar kapu előtt, ismét Kolevski szerezhetett volna gólt, de az egyik magyar védőben a gólvonal előtt elakadt a labda és nem jutott Bese hálójába. A 78. percben Trapanovski bal oldali beadását követően Rufati a jobb oldali kapufa mellé gurított centikkel. Nyolc perccel a vége előtt Schön remek szólóját követően a csereként beálló Bévárdi Zsombort hozta kihagyhatatlan helyzetbe, a Siófok támadója pedig közel 15 méterről a léc alá bombázott a macedón hálóőrnek esélye sem volt a hárításra. A magyar válogatott végül egy rendkívül fordulatos és izgalmas mérkőzésen hétgólos gólzáporos mérkőzésen legyőzte a házigazda Macedóniát. A csoport másik mérkőzésén a címvédő angolok 3-0-ra verték a letteket és hat ponttal vezetik a csoportot, így az utolsó forduló eredményeitől függetlenül a címvédő megnyerte a csoportot, ez pedig azt jelenti, hogy a mieink biztosan nem lesznek ott a júliusi kontinenstornán.

Macedónia U19 – Magyarország U19 3-4 (2-2)
Helyszín: Szkopje, Macedónia Vezette: Kozik (ukrán)
Gólszerzők: Kolevski (12., 64.), Mitrovski (45+2.) ill. Mocsi (4.), Schön (36.), Lustyik (67., büntetőből)
Sárga lapok: Fazlagikj (59.), Rufati (90.) ill. Bolla (16.), Schön (56.), Kundrák (57.)
Kiállítás: 

Macedónia: Stevkovski – Manevski, Trajanovski, Rufati, Todorski – Atanasov (Stojchevski 78.), Fazlagikj – Trapanovski, Mitrovski (Churlinov 71.), Kolevski (Freukoski 82.) – Elmas. Szövetségi edző: Vujadin Stanojkovikj

Magyarország: Bese – Krebsz, Mocsi, Bolla, Berdó (Kiliti 30.) – Schäfer (Májer 62.), Lustyik, Banó-Szabó – Kiss (Bévárdi 76.), Kundrák, Schön. Szövetségi edző: Németh Antal

A csoport állása két fordulót követően:

magyarmacedon

Képek: mlsz.hu

O.G.