Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa America 2019: három ázsiai csapat is indulni fog

A 2019-es évben Brazília ad otthont a soros Copa Americanak. A torna megrendezésével mindig is gondok voltak, mivel a dél-amerikai szövetség, vagyis a CONMEBOL mindössze tíz tagot számlál. Ezért már sok-sok éve, hogy mindig vannak meghívott válogatottak az aktuális tornán.

copa2019

A minap került bejelentésre, hogy a tíz CONMEBOL tagon kívül a megszokott Egyesült Államok és Mexikó is ott lesz jövőre a tornán. Továbbá három válogatott érkezik Ázsiából. Japán már-már rutinosnak mondható a Copaval kapcsolatban, míg Kína először fogadta el az invitálást. A harmadik ázsiai együttes pedig Katar. A közel-keleti együttesnél remek lehetőségnek tartják majd a tapasztalatszerzés szempontjából, mely a 2022-es, általuk tartandó Világbajnokságra irányul.

Ám könnyű a matek, rájöhetünk, hogy a tíz fix, és a már bejelentett öt meghívott, még mindig eggyel kevesebb, mint az optimális, tizenhatos létszám. Arra már tavaly is volt találgatás, hogy akár európai válogatott is meghívást kap, ám egyelőre semmi konkrét terv nincs a maradék hely betöltésére. Legalábbis hivatalosan.

További fontos hír, hogy a 2019-es lesz az utolsó, páratlan évben esedékes Copa, ugyanis 2020-tól áttérnek a páros-éves rendezésre. Ám könnyen előfordulhat, hogy véget ér a meghívott válogatottak „fénykora”, lévén két év múlva a Copa már nem csak a CONMEBOL, hanem a CONCACAF égisze alá is fog tartozni. Tehát összefog az amerikai kontinens.

Balogh József