Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Salzburg, avagy mire vitték a klub korábbi sikeredzői?

A Red Bull Salzburg az elmúlt években kétségtelenül az osztrák klubfutball egyeduralkodójává vált. Természetesen a salzburgi alakulat is elsődlegesen a fiatal, tehetséges labdarúgók kinevelésében, felemelésében jeleskedik. Az osztrák együttes indította be többek között Sadio Mané, Naby Keita, Kevin Kampl vagy éppen Gulácsi Péter karrierjét is. Az előbb említett futballisták ugyebár nem a klub saját nevelései, viszont vitathatatlanul a Salzburgnál mutathatták meg igazán képességeiket, tehetségüket. A hangsúlyt azonban nem a klub korábbi futballistáira, hanem sikeredzőire kívánjuk fektetni…. 

Akik jobban követik a Red Bull Salzburgot, azok tisztában vannak vele, hogy az osztrák klub évente – két évente vált edzőt. Kisebb melléfogások voltak a vezetőség részéről a gyorsabb váltogatások miatt, de összességében nem lehet különösebb hibát találni ebben az elképzelésben, felfogásban. No, de nézzük, milyen szintre, milyen csapatok élére kerültek azok a trénerek, akik sikeres szezont/szezonokat töltöttek el az osztrák gárda élén… 

Ricardo Moniz:  

moniz-salzburglivecom_770

A holland szakember a 2010/2011-es idény végén ülhetett le a Red Bull Salzburg kispadjára. A csapat a 3. helyen tanyázott akkor, amikor Ricardo Moniz került az élre. A salzburgi alakulat a szezont végül a 2. pozícióban ért célba. A következő idény kifogástalanra sikeredett a holland trénerrel, hiszen a Red Bull Salzburg megnyerte a bajnokságot és az Osztrák Kupát, valamint az Európa-ligában sem nyújtott rossz teljesítményt az együttes. Moniz aztán 2012 nyarán a Ferencváros edzője lett. A holland edző már szezon közben vehette át a Fradi irányítását, a fővárosi zöld-fehérekkel az 5. helyen zárta a 2012/2013-as kiírást a bajnokságban, míg a Ligakupát pedig elhódította tanítványaival. A következő szezont mindenki úgy várta, hogy Monizzal bajnoki címet nyerhet a Ferencváros, ám ez végül nem így lett. A holland szakembert 2013 novemberében menesztették. Ricardo Moniz az elmúlt esztendőkben dolgozott Németországban, Lengyelországban, Angliában, Hollandiában és Dániában is, de összességében egyik őt alkalmazó csapatnál sem tudott huzamosabb ideig megragadni. 

Roger Schmidt: 

018595428

A német edző 2012 nyarán vette át a Red Bull Salzburg irányítását, azaz ő váltotta Ricardo Moniz-t a klub élén. Roger Schmidt az első szezonjában semmit nem nyert a salzburgi alakulattal, viszont ennek ellenére nem menesztették. A felejthető idényt aztán egy nagyszerű követte, hiszen legénységével behúzta a bajnoki címet és az Osztrák Kupát is, valamint az Európa-ligában a nyolcaddöntőig jutott vele a Salzburg. Roger Schmidt aztán komoly szintet léphetett edzői karrierjében, hiszen 2014 nyarán a Bayer Leverkusen menedzserévé nevezték ki. A gyógyszergyáriak élén éveken át remek munkát végzett, a Leverkusen szép futballt is játszott a kezei alatt, ám a 2016/2017-es idényben nem igazán mentek a dolgok a csapat számára, így 2017 márciusában menesztették. Schmidt jelenleg Kínában tevékenykedik. 

Adi Hütter: 

20150524_PD5639.HR_

Az osztrák trénert 2014 nyarán nevezték ki a Red Bull Salzburg élére, azaz ő érkezett Roger Schmidt utódjaként. Adi Hütter csupán egy, de rendkívül sikeres szezont töltött el az osztrák klubnál, hiszen megnyerte a bajnokságot és az Osztrák Kupát is tanítványaival. Hütter 2015 óta a Young Boys élén tevékenykedik, az osztrák edzőnek adott esetben összejöhet itt is egy duplázás, hiszen a bajnokságot szinte biztos behúzza csapata, továbbá tanítványai érdekeltek a Svájci-kupa fináléjában. 

Óscar Garcia: 

SOCCER - BL, RBS vs WAC

Adi Hütter távozása után két menedzserrel is megpróbálkozott rövid időn belül a Red Bull Salzburg vezetősége, ám egyikükkel sem voltak megelégedve. A harmadik tréner aztán tökéletes választásnak bizonyult. Óscar Garciával visszatalált a helyes útra a Salzburg, a spanyol edző kezei alatt mindkét szezonban megnyerte a bajnoki címet és az Osztrák Kupát is az együttes. Óscar Garcia útja Salzburgból aztán a St. Etienne-hez vezetett, ahonnan rövid időn belül távozott is, valamint legutóbbi csapatánál, az Olympiacos-nál sem töltött el túlságosan hosszadalmas időszakot… 

Szerző: Németh Boldizsár