Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: nem túl nagy múltú párharc következik

Egyetlen randevúja volt korábban az Arsenalnak és az Atletico Madridnak, viszont átigazolási fronton van közös múltjuk.

Arsenal+v+Atletico+Madrid+Emirates+Cup+Rq9f4yA4nUdl

Elkészítették pénteken kora délután az Európa-liga elődöntőinek párosítását, s az Arsenal alighanem a legnehezebb ellenfelet fogta ki az Atletico Madrid személyében. A spanyolok az elmúlt tíz évben kétszer is megnyerte a második számú európai sorozatot, míg a BL-ben ugyanezen időszak alatt kétszer is döntőt játszott. Az Arsenal nemzetközi szereplése mindössze 2006-ban hozott valódi sikert, amikor a Barcelona elleni fináléban 2-1-re kapott ki. Azóta minden esztendőben a negyeddöntő, gyakrabban a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, míg a legutóbbi bajnoki idényben ki sem tudta harcolni a részvételt a legrangosabb sorozatba, így maradt az El. Ráadásul a mostani Premier League-szereplés sem diadalmenet, csak az El esetleges megnyerése jelenthet gyógyírt a londoniaknak, ám az elődöntőbe jutó együttesek közül talán a legerősebbet sikerült kifogniuk Wengeréknek. Az Atletico Madrid ugyanis hazájában is tényező, könnyen lehet, hogy dobogón végeznek a „Matracosok”.

f190fc68f2f68a66fadedce8f4bfe815

S ha a statisztikából indulunk ki, nem a spanyolhonból érkező ellenfél a kedvence az angoloknak.

A Bajnokok Ligájában utoljára a 2006-os menetelés alkalmával nyert spanyol rivális ellen a piros-fehér alakulat, rögvest kettőt is búcsúztattak az „Ágyúsok”. A nyolcaddöntőben a Real Madridot (1-0, 0-0) és a Villarrealt az elődöntőben (1-0, 0-0), hogy aztán az említett Barcelona elleni finálét elveszítse.

Kolo+Toure+Gonzalo+Rodriguez+Villarreal+v+Q7hQC2QLZQHl

Az Atletico viszont pozitív mérleggel bír angol együttesek ellen, 2010-ben a Fulham ellen hódította el a trófeát (Gera Zoltán is pályára lépett az angoloknál), de abban a sorozatban többek között a Liverpool is elbukott a madridiakkal szemben. Később sem alakultak rosszul az angolok elleni párharcai az Atletinek. Legalábbis az egyenes kieséses szakaszt tekintve, mert a 2009-2010-es Bl-idényben a Chelsea elleni csoportmeccsen egy döntetlen (2-2) mellett egy csúfos kudarc (0-4) csúszott be a spanyoloknak, akik többek között emiatt kerültek át az El-be, amit végül meg is nyertek. Legközelebb 2014 tavaszán találkozott angol együttessel az Atletico, ekkor a Chelsea elleni Bl-elődöntőt játszották, s a madridiak magabiztosan ejtették ki a londoni alakulatot. Három évvel később a meglepetéscsapat Leicester City ellen hozta negyeddöntős párharcát, hogy aztán a most zajló sorozatban ismét a Chelsea elleni Bl-csoportmeccs jelentse a különbséget. A londoniak ellen egy vereség (1-2) és egy döntetlen (1-1) ejtette ki a piros-fehér-kékeket a Bl-ből. Folytatás pedig április 26-án, az Arsenal ellen.

A két csapat mindössze egy alkalommal, 2009-ben az Emirates-kupában találkozott, akkor az Arsenal örülhetett, könnyen lehet azonban, hogy a párharcot követően a spanyolok lesznek boldogabbak.

Armand Traore (Arsenal) Jose Reyes (Atletico)

Arsenal mérlege spanyol riválisok ellen (2005-2018):
15 mérkőzés, 4 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség, 15-24

Atletico mérlege angol csapatok ellen (2005-2018):
16 mérkőzés, 6 győzelem, 7 döntetlen, 3 vereség, 18-17

A statisztika tehát nem az angolok mellett szól ebben az esetben.

Sergio+Aguero+Paul+Konchesky+Fulham+v+Atletico+M8CrxyIF6mEl

Ami a két együttes közös pontját illeti, nem sok olyan labdarúgót tudunk, aki mindkét csapatban megfordult, a leghíresebb egyértelműen José Antonio Reyes, aki Londonból igazolt a „Matracosokhoz” 2007 nyarán.

Arsenaltól az Atleticóhoz:
2010-2011 Fran Mérida (ingyen)
2007-2008 José Antonio Reyes (12 millió euró)

Atleticótól az Arsenalhoz:

~GS~