Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Felcsillant bajnoki álom! Hazai pályán iskolázta a címvédőt a DAC!

A szlovák élvonalbeli bajnokság (Fortuna Liga) bajnoki rájátszásának 5. fordulójában a dunaszerdahelyi DAC hazai közönsége előtt fogadta a bajnoki címvédő Zsolna együttesét. Marco Rossi együttese egy győzelemmel négy pontra növelhette előnyét a tabellán a rivális előtt, ugyanis a pozsonyiak otthon kaptak ki a Trencsén együttesétől.

30726289_1759067377520877_3169128764240035840_oA dunaszerdahelyi gárda számára óriási volt a tét, hiszen 25 év után nagyon közel állt a sárga-kék alakaulat ahhoz, hogy ismét a nemzetközi porondon szerepeljen. Ehhez a mai három pont megszerzése a címvédő Zsolna ellen óriási lépés lett volna. Marco Rossi együttese remek formában várhatta a Zsolna elleni rangadót, hiszen a bajnoki rájátszásban a DAC szerezte eddig a legtöbb pontot. Legutóbb a Trencsén otthonában aratott magabiztos győzelmet a Rossi legénység. Ami pedig a Zsolna elleni idei szereplését illeti a sárga-kékeknek, nem szenvedtek még vereséget a címvédőtől, hiszen még augusztusban 4-2-es parádés győzelmet arattak a dunaszerdahelyiek majd a címvédő otthonában ikszeltek. Marco Rossi nem számíthatott a mérkőzésen legjobb góllövőjére Erik Pačindára, aki az előző találkozó elején sérült meg és pár hetes kihagyás vár a DAC támadójára.

30714615_1759067060854242_6036023467294326784_o

Marco Rossi az előző mérkőzéshez képest csupán annyi változtatást eszközölt, hogy a sérült Pačinda helyére Vida Kristophert nevezte a kezdőbe. Míg a kispadon a szintén sérüléssel bajlodó Mervó Bence sem tudott helyet foglalni. A mérkőzés a megszokottakhoz híven egy ünnepélyes kezdőrúgással indult, míg Erik Pačinda a kispad mellől biztatta csapattársait a jó eredmény elérésében. A hazaiak már a mérkőzés elején agresszív letámadásokkal szorongatták a zsolnaiakat a kapujuk előtt, és ez a mérkőzés 3. percében Kalmár harciasságának köszönhetően kis híján gólhelyzetet eredményezett, de Vida elől mentettek a vendégek védői. Egy perccel később a címvédő előtt is adódott egy lehetőség pontosabban Mráz előtt, de gyenge lövését könnyedén begyűjtötte Macej. Az első negyedóra végén a DAC magyar játékmestere Kalmár Zsolt veszélyeztett, miután a tizenhatos sarkáról fordult kapura, lövése nem sokkal, de elkerülte Volešák kapuját. Az első negyedóra Zahumenský indításával zárult, aki remekül indította Bayot, aki azonban az ígéretes lehetőség ellenére nem tudott kinek passzolni. A mérkőzés 20. percében nagy lehetőséget puskázott el a címvédő Zsolna, miután egy remek támadás után Mráz lövése nem sokkal kerülte el Macej kapuját. A 27. percben a DAC egy gyönyörű akció végén megszerezte a vezetést,  Vida szaladt el a jobb oldalon, egy remek csellel megetette a védőjét, majd centerezése után Bayo meglőtte harmadik dunaszerdahelyi gólját is. A vendégek a bekapott góltól még magukhoz sem tértek máris kétgólos hátrányban találták magukat, ugyanis a mérkőzés 31. percében Davis beadását Ljubičić fejelte a hálóba. Négy perccel később kis híján hárommal vezetett a hazai együttes miután a két magyar játékos Kalmár és Vida játszott össze Bayo-val, de nem sikerült növelniük előnyüket a csallóközieknek. A 37. percben Kalmár Zsolt sárga lapot, kapott ami azt jelentette, hogy a következő mérkőzésen ami szintén a Zsolna ellen lesz esedékes nem léphet pályára eltilás miatt. Az első játékrész véghajrájában már nem sok minden történt a dunaszerdahelyi gárda megőrizte kétgólos előnyét.

30704940_1759067067520908_8089223542240968704_oFordulást követően a vendégek egy cserével próbáltak visszajönni a mérkőzésbe, azonban Rossi tanítványai lendületesebben kezdték a második játékrészt. A vendégek folyamatosan vették át a játék irányítását, a 62. percben a Zsolnának sikerült is a szépítés, a csereként beálló Janošík hozta kihagyhatatlan helyzetbe Diazt aki Macej mellett a hálóba gurított. A 65. percben egy hazai pontrúgást követően a vendégek védői szabadítottak fel egy fejessel azonban rossz helyre Zahumenský azonban ezúttal elkapkodta és jócskán fölédurrantott. A 68. percben elképesztő jelenetek játszódtak le a Zsolna kapuja előtt, Davis beadását a vendégek védője Králik védhetetlenül fejelte saját kapujába ismét kétgólosra növelve a két csapat között lévő különbséget. Negyedórávl a vége előtt a vendégek kerültek helyzetbe, Mráz azonban nem találta el Macej kapuját és jócskán fölé lőtt. A mérkőzés véghajrájában is próbálta csökkenteni hátrányát a címvédő, a hazai védelem azonban rendkívül szervezetten védekezve állta a Zsolna nyomását. A 86. percben a hazaiak remek kontrát vezettek, aminek végén Vida lőhetett kapura azonban Volešak zsákmánya lett a magyar szélső próbálkozása. A hajrában az eredmény már nem változott, ami azt jelentette a DAC négy ponttal meglépett a Slovan együttesétől és hat pontra csökkentette a listavezetővel szemben hátrányát akik vasárnap lépnek pályára.

FC DAC 1904 Dunaszerdahely – MŠK Zsolna 3-1 (2-0)
Helyszín: MOL Aréna, Dunaszerdahely, 7925 néző Vezette: Ziemba
Gólszerzők: Bayo (27.), Ljubičič (31.), Králik (68., öngól) ill. Diaz (62.)
Sárga lapok: Kalmár (37.) ill. Janošík (66.)
Kiállítás: 

DAC: Macej – Zahumenský, Šatka, Huk  – Davis, Pambou, Kalmár (Herc 64.), Ljubičič, Koštrna (Blackman 46.) – Vida, Bayo (Černák). Vezetőedző: M.Rossi

Zsolna: Volešák – Holúbek, Králik, Kaša, Chvátal – Bičachčjan (Balaj 75.) , Diaz, Škvarka – Mráz, Mihalík (Polievka 84.), Kubík (Janošík 46.). Vezetőedző: Guľa

A bajnoki rájátszás 5. fordulójának eredményei és a tabella állása: 

Šk Slovan Pozsony – AS Trencsén 1-3
FC DAC 1904 Dunaszerdahely – MŠK Zsolna 3-1

FL

Képek forrása: sportolunk.sk, fortunaliga.sk

Ondik Gábor