Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: egy korábbi Chelsea-s büntette a Valenciát – videóval!

Nem ízlett a hétközi forduló a Valenciának, amely a Getafe ellen lépett pályára a Mestallában, a La Liga 33. fordulójában.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

Az előző hétvégén véget ért a Valencia győzelmi sorozata: a listavezető Barcelona legyőzte őket, habár Marcelino gárdája nem vallott szégyent a játék képét tekintve. Becsúsznak ilyen eredmények néha, nincs is ezzel akkora baj – viszont hosszabb távon már nem férnek bele az ilyen botlások, hullámvölgyek. Épp ezért kell nagyon észnél lenni ilyenkor, amikor a zakó után egy hétközi forduló következik, az ellenfél pedig egy olyan stabil csapat, mint a Getafe. Na jó, a stabilt tegyük idézőjelbe, hiszen a kékek mostanában épp elég hullámzó eredményeket szállítanak, ám összességében nézve igenis erősek idén: még nem tettek le az El-ről, a középmezőny elejében vannak, ami tőlük nagyon is szép teljesítmény. A Valencia tehát nem becsülhette le őket, különösen mivel nekik is kellettek a pontok: a BL-csoportkör gyakorlatilag már biztos nekik, a dobogóért azonban továbbra is harcolnak a Real Madriddal.

A hazai csapat számára elég álmoskásra sikerült a kezdés. A Valencia nem tudta tartósan birtokolni a labdát, nem az ő akaratuk érvényesült. Sokkal inkább Borbalan és a Getafe taktikája tűnt célravezetőnek: agresszíven játszottak a középpályán, nehezítették a valenciai támadásépítést, labdakihozatalokat. A kissé tartalékos Valencia amúgy sem volt túl meggyőző, jóval lassabbak és körülményesebbek voltak, mint kellett volna – ezt használta ki a Getafe. Habár az elején még nem igazán forogtak veszélyben a kapuk, azért benne volt a levegőben, hogy erre a dekoncentráltságra előbb/utóbb ráfázhatnak a fehér-feketék. A 16. percben aztán egy vitatott labdaszerzést követően villámgyorsan kontrázott a Getafe és ennek gól lett a vége. A korábbi francia válogatott Loic Remy volt eredményes, aki annak idején Marseille-ből került ki Angliába, megfordult többek között a Chelsea-ben is, majd végül a Las Palmas hozta el ingyen – onnan került kölcsönben a Getaféhoz. Remy eddig a kezdőbe se sűrűn került be, ez volt első gólja új csapatában.

A Valencia csak kereste önmagát. Próbáltak sebességet váltani, de ezt a kék mezesek nem hagyták nekik, nagyon körülményesek voltak és nem ők gyakoroltak nyomást ellenfelükre, hanem pont fordítva. Elég ötlettelennek tűntek a hazai játékosok, nem igazán tudtak mit kezdeni a szituációval – Marcelino végül csak a szünetben tudott komolyabban variálni bármit is, ám a jelek szerint szavai nem gyakoroltak sok pozitív hatást a csapat játékára. A 49. percben ugyanis nőtt a hátrányuk: ugyancsak egy gyors akciót vezethetett a vendég együttes, aminek a végén Molina önzetlenül szolgálta ki Remy-t, aki magabiztosan lőtte ki a sarkot és így a duplájával már 2-0-ra vezetett a Getafe. A Valencia innentől már irányította a játékot, támadtak, ám kicsit mintha későn tértek volna már magukhoz. Marcelino hármas cserére szánta el magát fél órával a vége ellőtt, ez pedig új lendületet hozott, ami meg is érződött a meccs képén. Alig 10 percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy csökkenjen a különbség: egy szép passzjáték után a beállt Rodrigo villant és felezte meg a hátrányt.

Ezek után jött csak a hajrá, ami úgy tűnt, akár meghozhatja az üdvösséget a Valencia számára. Zaza egy méterről fejelt fölé, majd később tovább nyomott és próbálkozott a hazai csapat, ám a Getafe hősiesen küzdött – máskor meg épp kamu sérülésekkel húzták az időt. A 86. percben aztán jött egy újabb csavar, amiben a játékvezető is benne volt nyakig. Molina a középpályán megráncigálta Dani Parejót, majd utána is rúgott, a hazai játékos azonban talpon maradt és tovább is tudta tenni a labdát. A játékvezető nem szakította meg a játékot, hanem előnyszabályt ítélt, ám talán ezúttal használhatta volna a sípot is: Parejo törlesztett és felborította Molinát. aki azonnal hemperegni kezdett a földön. Mind a ketten sárgát kaptak, Parejónak viszont már volt egy, így a csapatkapitány piros lappal elhagyta a pályát. Már csak ez hiányzott a Valencia számára, akik kevesebb emberrel már nem boldogultak a Getafe védelmével szemben. Maradt a 2-1, amit végső soron saját maguknak és az első 50 percben bemutatott siralmas játékuknak köszönhetnek.

Ha nyer a Real, akkor a Valencia hátránya 5 pontra növekedhet velük szemben, a Getafe viszont már a 8. A másik mérkőzésen Lomban góljával nyert az Eibar és a 11. helyen áll, az Espanyol visszacsúszott a 16. helyre.

https://www.youtube.com/watch?v=WJN1fhwk2_0

Valencia – Getafe  1-2 (0-1)
Helyszín: Mestalla (Valencia). Vezette: Bengoetxea
Gólszerzők: Remy (16., 49.), Rodrigo (70.)
Sárga lapok: Dani Parejo (2), ill. Remy, Dekonam, Leandro Cabrera, Molina, Damian Suarez, Antunes
Kiállítás: Dani Parejo

Valencia: Domenech – Gaya, Murillo, Garay, Montoya – Gonzalo Guedes, Maksimovic (Soler), Dani Parejo, Andreas Pereira (Ferran Torres) – Zaza, Vietto (Rodrigo). Vezetőedző: Marcelino.

Getafe: Guaita – Leandro Cabrera, Gonzalez Cabrera, Dekonam, Damian Suarez – Diedhiou (Antunes), Fajr, Flamini, Portillo (Mora) – Remy (Jimenez), Molina. Vezetőedző: Bordalas.

A másik mérkőzés

Espanyol – Eibar 0-1
G.: Lomban (32.)

A forduló korábbi meccsei

Villarreal – Leganes 2-1
Deportivo La Coruna – Sevilla 0-0
Celta Vigo – Barcelona 2-2