Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: az Atletico is megégett, szinte biztosan ugrott a bajnoki cím – videóval!

A spanyol bajnokság 33. fordulójában nagy lehetőséghez jutott az Atletico Madrid, hiszen mindegyik riválisuk, a Barcelona, a Real Madrid és a Valencia is pontokat veszített. Nekik sem volt azonban könnyű dolguk az Anoetában.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

A második helyre hajt, de matematikailag még a bajnoki címre is van esélye az Atleticónak, amely ezúttal a Real Sociedadhoz látogatott. Diego Simeonénak akadtak hiányzói is: Diego Costa, Filipe Luis, illetve Lucas Hernandez sem játszhatott, vagyis igazi balbekk nélkül álltak ki a baszkok ellen (Vrsaljko került végül bevetésre abban a pozícióban). A túloldalon kezd egyenesbe jönni a Sociedad, amely épp egy hónapja váltott edzőt, a csapat pedig az elmúlt három fordulóban nem kapott ki. Alguacilt a tartalékcsapatból vezényelték át a “nagyokhoz” és egyelőre szépen teljesít a gárdával, az Atletico azonban nagyobb falat, mint az eddigiek voltak.

Ebből nem sok érződött az első félidőben. A Real Sociedad alaposan felkészült ellenfeléből és gyönyörűen ártalmatlanította a piros-fehéreket. Habár egyik csapat sem tudott igazából helyzeteket kialakítani, egyértelműen érződött, hogy a hazaiak akarata érvényesül, ők irányítanak. Többet passzoltak, a középpályán pedig többnyire el tudták nyomni Thomasékat, akik párszor azért meg tudtak lódulni, de ezeket a támadásokat tudta kezelni a baszk védelem. A meglehetősen nyugodt, sőt akár unalmas mérkőzésen aztán a 27. perc hozta el a fordulatot: habár létszámban megvoltak hátul a madridi védők, rosszul osztották el a területeket és a második hullámban érkező Willian Joséra már nem jutott figyelem. A Sociedad csatára betalált, az Atletico pedig hátrányba került.

Ezek után a meccs képe jelentősen nem változott. A fővárosiak nem tudták nyomás alá helyezni a Sociedadot, így pedig már a labda megszerzésével és megőrzésével is problémáik adódtak. Szerették volna növelni a tempót, de nehezen boldogultak a hazaiak mellett, akik idő közben Vrsaljko oldalán próbáltak támadni a második góljukért. A Matracosoknak egy komoly lehetőségük lehetett volna, ám azt a játékvezető elvette tőlük a 40. percben les címén – jogtalanul. Beragadt a védő, a lassításból egyértelműen látszik, hogy nem volt les, a bíró mégis sípolt. Simeone és csapata tehát a szerencsével sem állt túl jól.

A második félidőre már nem jött ki Angel Correa, a helyén Fernando Torres folytatta és a madridiak esélyeshez méltóan el is kezdték az agresszív letámadást. Habár nem jutott túl sok levegő és tér hátul a kék-fehéreknek, valahogy mégis meg tudták oldani az első perceket kapott gól és komolyabb nehézségek nélkül. Jól bírta a nyomást a Sociedad, nem jöttek zavarba, ám az Atletico egy nagyon jó csapat és hosszú távon nagyon is bennük volt egy feltámadás lehetősége, elvégre az az egy gól nem volt túl nagy különbség. Nehezítette viszont a dolgukat, hogy a bíró később újra megfosztotta őket egy nagy lehetőségtől: Gameiro készült ismét kiugrani és egy az egyben vezetni a labdát Rullira, ám a spori ezúttal azért fújt közbe, mert Torres kezét érintette a labda – a lassításokat látva viszont egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy ez így volt.

Akárhogy is, az Atleti nem került közelebb a gólhoz. A hajrá közeledtével egyre több lett a helyzet, de a Sociedad hatalmasat küzdött és a védők önfeláldozó játékot bemutatva tartották magukat hátul. Közben pedig a baszk támadók próbálták gyors kontrákkal kihasználni a lazuló madridi védekezést, meg hogy Simeone csapata talán kezd túl sokat kockáztatni. Sikerrel jártak. Volt pár meglódulásuk, ami előre vetítette a végkifejletet, ám a teljes bizonyosságot csak a 80. perc hozta el. Juanmi fejezte be az akciót, egy védő nem volt a közelében, a csereként beállt támadó pedig így nyugodtan át tudta emelni Oblak felett a labdát. 2-0, eldőlt.

Nem csak a győzelem sorsa dőlt el. Az Atletico Madrid előnyt húzhatott volna riválisai hibáiból, ám így nem csak hogy nem közelednek a Barcelonára, hanem még nőtt is a hátrányuk. Szinte biztosan kijelenthető, hogy Simeone csapata idén már nem lesz bajnok és a látottak alapján ez jól is van így. Különösen azért, mert a Sociedad szinte tökéletesen harcolt és nem csak hogy fel tudott nőni hozzájuk, de le is hengerelte őket. A vége ráadásul még egyoldalúbbá tette ezt: Jaunmi a hosszabbításban ismét betalált, így pedig kialakult a 3-0-ás végeredmény. A Sociedad Alguacil vezetésével 4 meccs után vereség nélkül áll és oda kell majd rájuk figyelni. Az Atletico a második helyért harcolhat majd a Reallal az utolsó fordulókban.

https://www.youtube.com/watch?v=aOYQiCTMbQ8

Real Sociedad – Atletico Madrid  3-0 (1-0)
Helyszín: Anoeta (San Sebastian). Vezette: Rojas
Gólszerzők: Willian Jose (27.), Juanmi (80., 92.)
Sárga lapok: -, ill. –
Kiállítás: –

Real Sociedad: Rulli – de la Bella, Raul Navas, Hector Moreno, Elustondo – Illarramendi, Ruben Pardo (Zurutuza) – Oyarzabal (Juanmi), Canales, Januzaj – Willian Jose (Bautista). Vezetőedző: Alguacil.

Atletico Madrid: Oblak – Vrsaljko, Godin, Savic, Juanfran (Vitolo) – Koke, Thomas Partey, Saul Niguez, Angel Correa (Fernando Torres) – Griezmann, Gameiro. Vezetőedző: Simeone.

A másik mérkőzés

Alaves – Girona 1-2
G.: Garcia (59.), Stuani (86. – büntető), Pina (91.)

A forduló korábbi meccsei

Villarreal – Leganes 2-1
Deportivo La Coruna – Sevilla 0-0
Celta Vigo – Barcelona 2-2
Espanyol – Eibar 0-1
Valencia – Getafe 1-2
Real Madrid – Athletic Bilbao 1-1