Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Balague: Valverde helye biztos, Umtiti még tárgyal a Barcával

Az AS Roma elleni BL-búcsú után csak most kezdenek csillapodni a kedélyek az FC Barcelona háza táján. Jön a kupadöntő, a csapat pedig szinte már bajnok – van-e ok az elégedettségre, kik lehetnek az esetleges célpontok? Ezekről kérdezték Guillem Balague-ot, a Sky Sports szakértőjét.

Kép: The National

Kép: The National

A Twitteren lehetett faggatni mindenféléről a spanyol focis szakértőt, aki meg is osztotta gondolatait – többek között a Barca ügyeivel kapcsolatban is.

Először arról kérdezték, hogy veszélyben lehet-e Valverde állása. A spanyol tréner irányításával meglepetésre három gólos előnyről bukott el a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a katalán gárda, ám jó eséllyel ennek ellenére így is behúzhatnak akár két másik trófeát is. Balague azonnal leszögezte, hogy nem kell ezzel a kérdéssel sokat foglalkozni: Valverde mindenképpen marad a helyén. Ahogy azt már korábban bővebben is kifejtette, az elmúlt időszak leggyengébb kerete állt idén Valverde rendelkezésére, márpedig ha a csapat harmada nem elég jó, azon a ponton a menedzserrel már nem lehet mit kezdeni. Simán lehet, hogy a kupadöntőn ott lesz 8 olyan ember a Barca kezdőjében, akik jövőre már másik csapatban játszanak majd.

Az esetek döntő többségében a lehető legtöbbet hozta ki a keretből. Időnként jól láthatóan nem volt meg a bizalom a részéről a padon ülők irányába, de ez a bizalmatlanság nem volt ok nélküli. Ez a szezon Messiről és a többi húzóemberről szólt (Jordi Alba, Busquets, Luis Suarez, ter Stegen stb.), ők vitték a csapatot, ám amikor nem ment nekik, vagy elfáradtak, nem akadt senki, aki a helyükre tudott volna lépni. A klubnál nagyon elégedettek vele és tetszik a vezetőségnek, ahogy Valverde meg tudott nyugtatni mindent egy olyan katasztrofális nyár után. Onnan nézve a bajnoki cím és a kupagyőzelem (ha összejön) nagyon is jól hangzik.

Kép: Barca Blaugranes

Kép: Barca Blaugranes

Felmerültek hírek a spanyol sajtóban, hogy a római visszavágó után a csapat egyes tagjai “összecsaptak” Valverdével – Balague szerint nincs okunk arra, hogy hitelt adjunk ezeknek a híreszteléseknek. Azt mondja, ezek a hírek egy olyan forrástól származnak, amely mindig csak viszályt akar szítani a klub körül és egyébként mindenki csak átvette a hírt, senki sem járt utána leellenőrizni, hogy tényleg így van-e. Amennyire ő utánaérdeklődött, úgy tűnik hogy nem történt ilyesmi. Olyan lehetett, hogy hazafelé a repülőn Pique és Messi beszéltek Valverdével, de nem kell kemény dolgokra gondolni.

Valverde marad, remek a kapcsolata Messivel, ami tovább erősíti őt a pozíciójában. A játékosok feszültsége főleg abból fakadhat, hogy ők is érzik, nem elég erős a keret és úgy tűnik, rövid távon ez nem fog jelentősen változni, nincsenek meg hozzá a kellő erőforrások. Mert az lehet, hogy érkezik a nyáron mondjuk Arthur és Griezmann, de akkor is csak egy nagyon erős kezdőjük lesz. Ahhoz viszont, hogy a keret mélysége is rendben legyen, a B-csapanak is életjeleket kéne mutatnia mondjuk.

Kép: Sports Illustrated

Kép: Sports Illustrated

És ha már Griezmann. A franciát sokszor szóba hozták már a gránátvörös-kékekkel, az ő sorsának alakulása az idei nyár egyik nagy slágere lehet majd. Jelenleg viszont nincs aláírva semmilyen szerződés, innentől pedig sose lehet tudni. Emlékezhetünk, hogy tavaly a Manchester United karnyújtásnyira volt a megszerzésétől, de a francia az utolsó pillanatban gondolta meg magát – Balague szerint viszont a Barcánál azt gondolják, eleget tettek ahhoz, hogy meggyőzzék Antoine-t. Sztorik persze vannak arról, hogy az Atletinél megegyeztek vele a folytatásról és nem megy sehová, de ez inkább csak egy kis húzás a részükről, hogy tehermentesítsék a támadót. Griezmann valószínűleg szeretne még a világbajnokság előtt pontot tenni az ügy végére – és ha úgy dönt hogy elhagyja Madridot, minden bizonnyal a Barcelona lehet a legnagyobb favorit az érte folyó harcban.

Umtiti kapcsán sem állnak rosszul: a francia középhátvéd szerződéshosszabbításra készül, ám többek között angol csapatok is szívesen látnák őt és elég jövedelmező ajánlatokkal bombázzák. Umtiti érzi, hogy jóval többet is kaphatna, ezért próbált nyomást gyakorolni a Barcára az ügynökein keresztül – de nem akart távozni. A római vereség azonban gyengítette a tárgyalási pozícióit. Háromszor annyit szeretne keresni, mint most, ám jelenleg kisebb a klubon a nyomás. A francia elöljárói nem mindig menedzselték jól az ügyet, de most ők is érzik: a BL-búcsú okán nem ez a legmegfelelőbb alkalom, hogy a fizuemelésekkel fenyegetőzzenek.

Ettől függetlenül viszont szükség lehet még egy másik védőre, Balague pedig kérdésre megerősítette: a sevillai Lenglet kapcsán kilátásban vannak a tárgyalások. Hogy ő lenne-e a legmegfelelőbb jelölt? Jó kérdés, sok kitűnő hátvéd került már Barcelonába, ám közülük csak néhányan váltak be hosszú távon. Nagyon speciális hely ez a védők szempontjából, Lenglet minden esetre Sevillában egyelőre remekül teljesít.