Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FA-kupa: a United hátrányból fordított és bejutott a fináléba! – videóval

A végéhez érkezett Anglia és világ egyik legnagyobb múltjával rendelkező kupasorozata az FA-kupa. A Wembley-ben megrendezésre kerülő elődöntők közül elsőként a Manchester United és a Tottenham gondoskodott a minőségi futballról.

30073082_10155692263207746_6935306252002400201_oÓriási lendülettel kezdtek a csapatok a teltházas Wembley-ben. A Spurs a találkozó első percében már komoly gondokat okozott a United védelmének, miután Harry Kane lövését csak egy blokk tudta megakadályozni az utolsó pillanatban.  A találkozó 9. percében a United is veszélyeztett, Nemanja Matic centerét követően Lukaku bólintott a Spurs kapuja fölé. A 10. percben Christian Eriksen lódult meg a jobb oldalon, a United szélsőit faképnél hagyva majd egy zseniális centert ívelt középre amit a berobbanó Dele Alli kíméletlenül a vörös ördögök és De Gea hálójába helyezett. A Spurs gyorsan szerzett gólja láthatóan meglepetten érte Jose Mourinho együttesét és percekig nem is tudtak támadást vezetni az MU játékosai. Pochettino együttes pedig próbálta kihasználni a United megingását és több komoly lehetőséget is kialakítottak a Spurs játékosai. Előbb a 14. percben Harry Kane nem tudott kapura tenni egy beadást majd három perccel később a Spurs gólvágója hozta helyzetbe Eriksent, lövése azonban elkerülte De Gea kapuját. A United az első húsz percben nem sok mindent mutatott, a Spurs megérdemelten szerzett vezetést és közelebb is álltak az újabb gólhoz, mint a United az egyenlítéshez. Szinte a semmiből egyenlített a United a 24. percben ehhez azonban a Tottenham játékosainak óriási hibája is kellett miután Dembelé a saját tizenhatosa előtt vesztette el a labdát amiből Pogba centerezett középre, amit Alexis Sánchez fejelt Vorm hálójába aki mozdulni sem tudott a chilei fejesére. Alexis Sánchez eddig pályafutása során 8 mérkőzést játszott a legendás Wembley-ben és ezalatt 8 gólt szerzett, ezek közül 3 FA-kupa elődöntőben négyszer volt eredményes a chilei szélső. Az egyenlítő gólt követően a kezdeti Spurs fölény elillant és kiegyenlítettebb lett a játék. A 28. percben Lukaku passzát követően Lingard került helyzetbe, de nem sikerült Vorm kapujába találnia. A 37. percben Eriksen zseniális labdát ívelt dél-koreai csapattársa Son elé, aki kapásból De Gea kapuja fölé bombázott. A félidő legvégén mindkét kapu előtt adódott egy komoly lehetőség, előbb a 44. percben Pogba közel 23-ról szúrt rá egy labdát, amit Spurs hálóőrének kellett szögletre mentenie majd a az első félidő ráadásában Eric Dier lövése csattant a bal kapufán amit De Gea mozdulatlan tekintettel kísért végig.

30052371_10155692263092746_8468927608401806087_oA második félidőt mindkét gárda visszafogottabb iramban kezdte, ami minden bizonnyal a nagy tétnek volt köszönhető. A második játékrész első helyzete a 56. percben a United előtt adódott, Hererra passzával azonban Lingard nem tudott mit kezdeni. Egy perccel később Eriksen labdájáról Kane maradt le nem sokkal. A 61. percben a vörös ördögök megvillantak és magukhoz ragadták a kezdeményezést ami után Alexis Sánchez és Lukau összjátékát követően Ander Hererra egy remek lövéssel fejezte be az akciót ami Vorm kapujában landolt, a holland hálóőr ennél az esetnél is tehetetlen volt. 22 perccel a rendes játékidő vége előtt Maurico Pochettino kockázatot vállalt és védője helyett behozta Lucas Mourát akivel a támadószekciót erősítette meg az argentin mester. A 74. percben a Spurs közel is járt az egyenlítéshez, Alli készített le egy labdát Eriksennek lövésre a dán középpályás 24 méterről eleresztett lövése éppenhogy elzúgott a jobb kapufa mellett. Negyedórával a vége előtt Pogba a jobbösszekötő helyén tűnt fel majd egy lövést eresztett meg amit Vorm szögletre mentett nagy bravúrral. A mérkőzés hajrájában a Spurs a kapujához szegezte a vörös ördögöket, de az idő fogytában a Spurs játékosai rendkívül rossz megoldásokat választottak. A United ezzel története során 20. alkalommal került be a finálába, amellyel beállította az Arsenal rekordját. A vörös ördögök legutóbb 2016-ban kerültek be a fináléba akkor meg is nyerték a sorozatot.

Manchester United – Tottenham 2-1 (1-1)
Helyszín: Wembley Stadium, London Vezette: Taylor
Gólszerzők: Sánchez (24.), Hererra (61.) ill. Alli (11.)
Sárga lapok: Valencia (27.), Young (72.), Rashford (86.), Hererra (90.) ill. Son (29.), Alli (50.), Dier (81.)
Kiállítás:

Man.Utd: De Gea – Young, Jones, Smalling, Valencia (Darmian 79.) – Pogba, Matic, Hererra – Sánchez (Fellaini 90+5.), Lukaku, Lingard (Rashford 83.). Vezetőedző: Mourinho

Tottenham: Vorm – Trippier, Sánchez, Vertonghen, Davies (Lucas Moura 68.) – Dier, Dembelé (Wanyama 78.) – Eriksen, Alli, Son (Lamela 86.) – Kane. Vezetőedző: Pochettino

https://www.youtube.com/watch?v=0AFgquhK7EM

Képek forrása: twitter.com, Manchester United hivatalos közösségi oldala

Ondik Gábor