Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa-liga: Trófeával búcsúzna Griezmann az Atléticótól? – előzetes

Elérkezett a nap, amire az Atlético-, és a Marseille-szurkolók, na meg a nemzetközi kupák szerelmesei vártak: Lyonban ma este dől el, hogy ki hódítja el a kilencedik Európa-liga serlegét! A mérkőzés pikantériája, hogy a Barcelonával egyre többször egy lapon említett Antoine Griezmann távozása esetén ez lehetne az utolsó trófeája, amit az Atletinél elér…

payet_griezmann

Út Lyonba

Pocsék BL után elképesztő menetelés

Talán kijelenthető, hogy az Atlético Madrid szurkolói a szezonkezdet előtt nem igazán írták volna alá a csapat kiesését a BL-csoportkörből, pláne Simeone legényeinek előző években nyújtott nemzetközi teljesítménye után. A Quarabag elleni döntetlenek, a Chelsea elleni nyeretlenség, illetve a Romával szemben mutatott korántsem félelemkeltő játék után azonban kihozták a szezon hátralévő részéből a legtöbbet a Matracosok, és a Köbenhavn-t, valamint a későbbi orosz bajnok Lokomotiv Moszkvát is hihetetlen magabiztossággal búcsúztatták. Ezután következtek az igazán komoly kontinentális riválisok, azonban Griezmannék okos játékkal a Sporting CP-t, és a Wenger búcsúja miatt elképesztően motivált Arsenalt is ki tudták ejteni. A sorozat esélyesei tehát egyértelműen a spanyol gigász, ám ha vetünk egy pillantást a Marseille múltjára, akkor beismerhetjük: ez nem egy United-Ajax típusú finálé lesz…

Felülmúlni a Salzburgot

A Marseille tavaly nem tudott igazán nagyot dobbantani a bajnokságban: ötödik helyük csupán az El-selejtezőre volt elég. Számukra sem indult valami fényesen az új szezon, egy-egy döntetlen a belga Oostende, és a szlovén Domzsale ellen is becsúszott, végül azonban elérték a csoportkört. Kvartettjükben a Konyaspor és a Guimares ellen is jól indítottak, azonban a Salzburg elleni vereség, és a visszavágók nyögvenyelős teljesítménye a kiesés szélére sodorta Payetéket. Végül az ellenfelek blamájának hála egy hazai döntetlen elég volt nekik ahhoz, hogy az osztrákok mögött csoportmásodikként továbbjussanak. Az egyenes kiesés szakaszban már komolyabb teljesítménnyel rukkoltak elő: a Bragát, és a Bilbaót is lesöpörték a pályáról. Ekkor következett számukra is az első igazán komoly ellenfél: Gulácsi Péter csapata, az RB Leipzig. A vártaknak megfelelően az idegenbeli mérkőzésüket elbukták, sőt még csak gólt sem szereztek, a visszavágón azonban fenomenális játékkal, 5-2-es végeredménnyel végül ők örülhettek. Az elődöntőben aztán ismét következett a nagy mumus Red Bull Salzburg, akiket végül kínkeservesen, egy hosszabbítással, és vitatható játékvezetői ítéletekkel fűszerezett visszavágón le tudtak lépni.

Az edzők mondták

Rudi Garcia (Marseille): “Relatíve kevés esélyünk van a győzelemre, de mindent bele fogunk adni. Az Atlético elleni játszani nagyon nagy dolog számunkra. Ők egy olyan klub, akik az elmúlt 4 évben két BL-döntőt is játszottak, és nem is olyan régen az Európa-ligát is megnyerték. Ennek ellenére egy franciaországi döntő óriási lehetőség. Francia csapat még nem hódította el ezt a trófeát, fantasztikus volna, ha mi lehetnénk az elsők.”

Diego Simeone (Atlético Madrid): “Minden adott egy nagyszerű döntőhöz. A Marseille sokat fejlődött, és olyan edzőjük van, akinek számtalan trükk van a tarsolyában. Nagyon veszélyesek, főképp a középpályán és támadásban. Mindenképpen nehéz meccs lesz. Amikor kiestünk a BL-ből, ennek a sorozatnak a megnyerését céloztuk meg. Sokan minket tartottak esélyesnek a végső győzelemre, ezért felelősségünk, és kötelességünk volt minél tovább eljutni. Most itt vagyunk.”

Arsenal FC v Atletico Madrid - UEFA Europa League Semi Final Leg One

Érdekességek

– Antoine Griezmann ugyan Lyontól mindössze 61 km-re nőtt fel, mégsem futballozott soha hazájában. A játék alapjait a Real Sociedad akadémiáján sajátította el, ahová nap mint nap több órát buszozott. Ennek ellenére nem titkoltan kedvelője a Ligue 1-nak, és többször is kifejezte szimpátiáját a Marseille-jel szemben.

– Az Atlético Madrid mindkét El-döntőjét megnyerte (2010, 2012), sőt azóta háromszor is nyert spanyol csapat (Sevilla: 2014, 2015, 2016), míg francia klub még sem a Európa-ligát, sem az azt megelőző Uefa-kupát nem hódította el.

– A döntők történetének legkésőbbi találata a Matracosokhoz fűződik: 2010-ben Diego Forlán a 116. percben rezgette meg az ellenfél hálóját. Ez volt egyébként a sorozat utolsó olyan döntője, amely nem dőlt el a rendes játékidőben.

– Az El idei szezonjának legsikeresebb karmestere nem más, mint a Marseille kiválósága, Dimitri Payet: 7 gólpasszánál és 9 kialakított helyzeténél senki sem tudott többet összehozni.

– A fentebb említett Griezmann is élen jár egy számadatban: noha csak fél szezont játszottak a kisebbik európai sorozatban, neki sikerült 7 ziccert kihagynia. Ezzel a második a 8-szor bakizó Ciro Immobile. (Tegyük hozzá, sok ziccert csak az hagy ki, aki sokszor helyezkedik okosan, és ezáltal gyakran kerül szemtől szembe a kapussal…)

– Cikkünk megírásának idején még mindig nem vált véglegessé Deschamps francia, illetve Lopetegui spanyol válogatottjának bő kerete a 2018-as oroszországi világbajnokságra, így könnyen lehet, hogy a döntőn nyújtott teljesítményeket/sérüléseket is figyelembe fogják még venni a mesterek a névsorok összeállításánál.

FBL-EUR-C3-MARSEILLE-SALZBURG

Olympique de Marseille – Atlético Madrid (20:00, Digi Sport 1)
Helyszín: Parc Olympique Lyonnais (Lyon); Játékvezető: Bjorn Kuipers (holland)

Várható összeállítások (uefa.com):

Olympique de Marseille: Mandanda – Sakai, Rami, Luiz Gustavo, Amavi – Anguissa, Sanson – Thauvin, Payet, Ocampos – Germain. Vezetőedző: Rudi Garcia

Atlético Madrid: Oblak – Vrsaljko, Giménez, Godín, Lucas – Koke, Saúl Ñíguez, Gabi, Correa – Griezmann, Costa. Vezetőedző: Diego Simeone

Írta: Wernigg Márton