Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FA-kupa: a Chelsea legyőzte Mourinho együttesét a fináléban! – videóval

Angliában a végéhez ért a 2017/18-as futballszezon, a legrégebbi kupasorozatban nevezetesen az FA-kupában győztest avattak szombat este a legendás Wembley-ben. A Manchester United illetve a Chelsea is kupával szerette volna búcsúztatni az idei szezont, ami a két csapat eddigi összecsapásait tekintve kifejezetten izgalmas fináléra volt kilátás.

3500

A legutóbbi döntős Chelsea ismételten bejutott a fináléba miután a Southampton együttesét búcsúztatták a legjobb négy között, míg a vörös ördögök a Tottenham együttesét múlták felül az elődöntőben. José Mourinho együttes egy esetleges sikerrel beérhette volna az FA-kupa történelmének legsikeresebb együttesét a 13 kupagyőzelemmel rendelkező Arsenalt. A vörös ördögök legutóbb 2016-ban emelhették a magasba a világ legrégebbi kupáját, akkor hosszbbítás után a Crystal Palace együttesét győzték le a vörös ördögök. A londoni kékek hat éve nyerték meg legutóljár az FA-kupát, akkor a Liverpool együttesét győzték le Di Matteo vezérletével a londoniak 2-1-re.

A két együttes idén harmadik alkalommal feszül egymásnak, a bajnokságban a Stamford Bridgen  a londoni kékek Morata góljával győzni tudtak, majd a United otthonában 2-1-es vereséget szenvedett Conte együttese, hiába vezetek még Willian góljával, Mourinho csapata fordított Lukaku és Lingard góljaival.

A teltházas Wembley-ben pokoli hangulat fogadta a csapatokat. José Mourinho egy meglepő húzással próbálta megzavarni az ellenfél taktikáját, miután nem nevezte a kezdőbe támadóját Romelu Lukakut. A mérkőzés első komoly lehetősége a tavalyi döntős Chelsea együttese előtt adódott, miután a 10. percben Eden Hazard jobb alsóba tartó lövését De Gea hatástalanította. A találkozó 21. percében Phil Jones hibázott egy óriásit és a tizenhatoson belül történt szabálytalansága után büntető ítélt a londoni kékek javára. A megítélt büntetőt Eden Hazard kíméletlenül kihasználta, De Geának esélyt sem adva a hárításra. A 27. percben Paul Pogba került helyzetbe, de fejesét az egyik védő tisztázni tudta. A hajrában a vörös ördögök nyomtak, előbb a 45. percben Rashford találta telibe a sorfalat egy szabadrúgást követően majd az első félidő legvégén Phil Jones kis híján javította hibáját, de a beadást követően Jones lehetősége elkerülte a kapu jobb oldalát.

4151

A második félidőben a vörös ördögök mindent elkövettek az egyenlítés érdekében, az 53. percben Marcus Rashford szabadrúgása után Courtois avatkozott játékba egy remek védéssel majd három perccel később ismét a United támadója került helyzetbe, de Courtois könnyedén fogta lövését. A mérkőzés 63. percében Phil Jones előtt egy újabb lehetőség adódott, hogy javítsa hibáját, de Courtois ezúttal is remekül helyezkedett és útját állta a védő fejesének. Húsz perccel a vége előtt a londoni kékek az első meccslabdát elpuskázták miután egy remek kiugratás után Marcos Alonso ziccerét De Gea bravúros mozdulattal hárította. Két perccel később Rashford lövését követően Courtois akadályozta meg az egyenlítést. Az utolsó tíz percben Paul Pogba került közel az egyenlítéshez, de fejese elkerülte a kapu jobb oldalát. A végén hiába próbált meg mindent a United, a Chelsea remekül kontrolálta a játékot és a végére hagyta cseréit is Antonio Conte. Ez pedig azt jelentette, a tavalyi döntőbeli vereség után idén már elhódították a trófeát Antonio Conte tanítványai, immáron nyolcadik alkalommal a klub történelme során.

FA-kupa Döntő

Chelsea – Manchester United 1-0 (1-0)
Helyszín: Wembley Stadium, London Vezette: Oliver
Gólszerzők: Hazard (22., büntetőből)
Sárga lapok: Courtois (90+3.) ill. Jones (21.), Valencia (58.)
Kiállítás:

Chelsea: Courtois – Cahill, Rüdiger, Azpilicueta – Alonso, Bakayoko, Kanté, Fabregas, Moses – Hazard (Willian 90+1.) – Giroud (Morata 89.). Vezetőedző: Conte.

Manchester United: De Gea – Valencia, Smalling, Jones (Mata 87.), Young – Matic, Herrera, Pogba – Rashford (Lukaku 73.), Lingard (Martial 73.), Sánchez. Vezetőedző: Mourinho

https://www.youtube.com/watch?v=1rMZb7zOsFg

Képek forrása: theguardian.com

Ondik Gábor