Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: zárul a szezon – előzetes

Elérkezett a spanyol bajnokság, azaz a La Liga zárófordulója. A bajnok már hetekkel ezelőtt megvolt, kiderültek, hogy kik fognak indulni az európai kupasorozatokban, az élmezőnyben már csak az a kérdés, hogy az Atletico vagy a Real Madrid fejezi-e be a második helyen a szezont. Ezzel szemben a középmezőny nagyon szoros, ott még csak most fog eldőlni, hogy milyen helyen végeznek a csapatok. 

w_900x700_13220422levante-bar-a53

A Levante vette el a Barcelona veretlenségét az előző fordulóban (Forrás: laliga.es)

A forduló most szombaton kezdődik a Celta Vigo és a Levante összecsapásával. A két csapat azonos ponttal áll a tabellán, így számukra még nagy téttel fog bírni a mérkőzés. Ezt követi a Leganes – Betis találkozó. A sevillai csapat már biztosan automatikus Európa-liga-induló, hiszen a hatodik helyüket már semmi és senki nem veszélyezteti. Ugyanígy a Leganest sem érinti már a végeredmény, és így a kieső zóna előtti utolsó helyen fejezik be a szezont. Fél hétkor párhuzamosan három meccset is játszanak. A Las Palmas a Gironát fogadja majd, a kanári-szigeteki csapat a másodosztályban kezdi meg a következő szezont, ám a Gironának újoncként sikerült megszerezniük a bennmaradást, nem is akárhogyan, hiszen akár még a kilencedik helyre is feljöhetnek. A Malaga – Getafe mérkőzést, ami nagyon hasonló a másik találkozóhoz. A Malaga is kiesett, ám nem biztos még, hogy az utolsó helyen, hiszen egy győzelemmel megelőzhetik a Las Palmast. A Sevilla az Alavest fogadja. Montella távozása után a két győzelemmel és egy döntetlennel zártak, ezzel pedig bebiztosították az Európa-liga-selejtező indulást. Az Alaves a szezon végi jó formájának köszönhetően jócskán csak elrugaszkodtak a kiesőzónától, és akár még a kilencedik hely is meg lehet nekik. A napot a Villarreal és a Real Madrid találkozója zárja. A királyiak még megszerezhetik a második helyet is a tabellán, ha az Atletico Madrid vereséget szenved, mivel a fővárosi rivális ellen mindkét bajnoki meccsen csak egy döntetlent értek el, így a gólkülönbség fog számítani, ami a Real malmára hajtja a vizet. Zidane gárdáját azonban biztosan jobban érdekli a jövő hét szombati BL-döntő, és leginkább a fiatal játékosokat fogja kiküldeni a pályára. A “Sárga tengeralattjárónak” viszont már semmi tétje nincs a mérkőzéseknek, már biztosan ötödikek lesznek, maximum csak annyi, hogy hazai pályán, győzelemmel zárják a szezont, mindezt pedig a Real Madrid ellen. 

Vasárnap ebédidőben játszik a Valencia a Deporral. Habár úgy tűnt, hogy a “Denevéreknek” meg lehet a harmadik hely is, a szezon végi rossz formájuk miatt csak a negyedik hely jött össze, de ennek is ugyanúgy örülhetnek, hiszen megvan az automatikus Bajnokok Ligája indulás, amit legutoljára 2013-ban értek el. A Depor már biztosan kiesett, és az sem nyugtatja meg őket, hogy a tizennyolcadik helyről. Ezt követi az Athletic Bilbao – Espanyol mérkőzés. A baszkok történetük legrosszabb szezonját zárják, a legjobb esetben is csak tizenharmadikok lehetnek. A katalán csapat a tizennegyedik helyen áll a forduló előtt, ám több csapattal is pontegyenlősége van, így akár a tizedik helyig is feljöhetnek. Fél hétkor az Athletic Bilbao – Eibar mérkőzés lesz. Simeone gárdája szerdán megnyerte az Európa-ligát, amit pénteken meg is ünnepeltek Madrid utcáin. A Bajnokok Ligája indulás így is, úgy is megvan, már csak az a kérdés, hogy a második vagy a harmadik helyen fejezik be a bajnokságot. Ha nyernek vagy döntetleneznek, nincs kérdés, ám ha kikapnak, és a Real Madrid nyer, akkor harmadikak lesznek. A forduló és a szezon záró mérkőzése a Barcelona – Real Sociedad összecsapás lesz, ami egyben Andres Iniesta búcsúmeccse is a Camp Nouban. A katalánok veretlen bajnokként fejezhették volna be a szezont, ám az előző fordulóban egy gólgazdag és izgalmas meccsen kikaptak a Levantétől. Nekik így már tényleg semmilyen tét nem maradt, kivéve, hogy győzelemmel szeretnék búcsúztatni Iniestát. A Real Sociedad azonban még két helyet előreugorhat, ezért biztosan nem fogják megkönnyíteni a katalánok dolgát. 

A 38. forduló mérkőzései:

SZOMBAT:

13:00 Celta Vigo – Levante
16:15  Leganes – Betis
18:30 Las Palmas – Girona
18:30 Malaga – Getafe
18:30 Sevilla – Alaves
20:45 Villarreal – Real Madrid  (TV: Sport 2)

VASÁRNAP:

12:00 Valencia – Deportivo La Coruna (TV: Sport 1)
16:15 Athletic Bilbao – Espanyol (TV: Sport 1)
18:30 Atletico Madrid – Eibar (TV: Sport 1)
20:45 Barcelona – Real Sociedad (TV: Sport 1)

A La Liga állása a 38. forduló előtt: 

Screenshot_2