Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligue 1: Depay triplával biztosította be a Lyon BL-indulását! – videóval

Komoly izgalmakkal kecsegtetett a francia bajnokság utolsó fordulója, hiszen a Monaco-Lyon-Marseille trió küzdött a dobogó alsóbb fokainak leosztásáért, és az Európa Liga-indulásért is folyt még a harc, négy együttes (Rennes, Nice, Bordeaux, St.-Étienne) is versenyben volt az ötödik és a hatodik helyért.

plea

Plea vezető találata (Fotó: OGC Nice / Twitter)

A legnehezebb feladat a még BL-indulást érő harmadik helyen álló Lyon előtt állt, Fekirék ugyanis az EL-indulásért küzdő Nice-t fogadták. A 17. percben pedig jött is a hidegzuhany a hazaiaknak, egy remek kiugratás után Alassane Plea tudott betalálni Gorgelin cserekapus lábai közt elrúgva a labdát. Nagy bajba került ezzel az OL, hiszen mindeközben a Marseille az Amiens ellen hengerelt.

A második félidő elején azonban Depay visszaadta a reményt, Fekir labdájából passzolt közelről a kapuba a holland. Ez azonban még nem volt elég a BL-indulás kivívásához, a Lyonnak mindenképpen a három pontra volt szüksége. Depay pedig gondoskodott is erről: a holland nagyon okos szabadrúgásgóllal szerezte meg a vezetést csapatának: a sorfal alatt rúgta el laposan a labdát, mely a jobb alsó sarokban landolt. Ezen a ponton a Lyon újra Bajnokok Ligája-résztvevőnek érezhette magát, míg a Nice nagyon távol került az EL-indulástól (közben a Bordeaux simán nyert Metzben.) A 80. percben aztán Plea majdnem megtréfálta az OL-t, ám Gorgelin bravúrral védte lövését, majd a szöglet utáni tűzijátékot is túlélte a hazai csapat. Diaz aztán a túloldalon bebiztosíthatta volna a BL-szereplést, ám lövése a kapufán csattant. Ami azonban neki nem sikerült, csatártársának igen, Depay meglőtte a maga harmadik gólját is, remekül pörgette át Benitez kapus felett a labdát. Plea azonban még úgy gondolta, nem ért véget a mérkőzés, a szélső bombájával szépített a nizzai gárda.

Több fordulatot azonban nem tartogatott a találkozó, De Genesio csapata így jövőre ott lehet a BL-ben, míg a Nice lemaradt az EL-ről is, nyolcadikként végeztek Favre tanítványai. Ez volt egyébként valószínűleg Fekir és Balotelli utolsó meccse is csapataik színeiben, nyáron mindkét kapós futballista klubot vált majd alighanem.

depayy

Depay nagy napot fogott ki (Fotó: Squawka Football / Twitter)

A Lyonnak nagyon kellett a győzelem, mivel a Marseille nem hibázott az Amiens ellen. A Payet-t helyettesítő Sanson góljával hamar megszerezték a vezetést, majd Mitroglou nyolc perccel később megduplázta az előnyt. Az első félidőben nagyon nyomott az OM, 17-szer próbálkoztak, ennek ellenére Konate gólja miatt csak egygólos vezetéssel mehettek szünetre. Az 55. percben aztán méginkább megnyugodhattak a Velodrome-ban, Monconduit talpalása után ugyanis megfogyatkozott az Amiens. Ennek ellenére újabb gólok nem születtek, az OM pedig a győzelemtől függetlenül csalódottan nyugtázhatta, jövőre is az EL-ben vitézkedhetnek majd. Ez nem Mandandáék hete volt…

A Monaco második helye mindeközben nem nagyon forgott veszélyben,  a hercegségiek ugyanis hozták a kötelezőt a kiesés ellen küzdő Troyes otthonában, köszönhetően Rony Lopes duplájának. Lopes a 70. percben szerezte meg önmaga és csapata második gólját egy precíz távoli lövéssel, ezzel el is dőlt lényegében, a címvédőé lesz az ezüstérem. A Troyes számára pedig ez az eredmény egyet jelentett a kieséssel.

A PSG mögött tehát a Monaco és a Lyon indulhat majd a BL-ben, míg a második számú kupasorozatban a Marseille, a Rennes és a Bordeaux lesznek ott. A Toulouse nem tudta előzni sem a Lille-t, sem a teljesen kiengedő PSG ellen ikszelő Caent, így a 18. helyen végeztek és osztályozót játszanak majd Somaliáék, míg a Troyes és a Metz búcsúzott.

VIDEÓ HAMAROSAN!

Lyon – Nice 3-2

Gólszerzők: Depay (49., 66., 87.) ill.: Plea (18., 89.)

Marseille – Amiens 2-1

Gólszerzők: Sanson (10.), Mitroglou (18.) ill.: Konate (30.)

Kiállítva:ill.: Monconduit (55.)

Troyes – AS Monaco 0-3

Gólszerzők: ill.: Rony Lopes (22., 71.), Mboula (93.)

A 38. forduló további eredményei:

Caen–Paris Saint-Germain 0–0
Dijon–Angers 2–1
Metz–Bordeaux 0–4
Nantes–Strasbourg 1–0
Rennes–Montpellier 1–1
Saint-Étienne–Lille 5–0
Toulouse–Guingamp 2–1

A bajnokság végeredménye:

(A tabelláért köszönet az eredmenyek.com-nak!)

ligue1-38

A góllövőlista végeredménye:

(A tabelláért köszönet az eredmenyek.com-nak!)

ligue1-38góllöv

Lasányi Csaba