Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: győzelemmel búcsúzott Iniestától a Barcelona csapata – videóval!

A 2017/2018-as spanyol bajnoki szezon záróakkordjaként a bajnok FC Barcelona a Real Sociedadot látta vendégül, ez az esemény pedig egyben a legenda, Andres Iniesta búcsúztatója is volt.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

A Barcelona és egyben a labdarúgás is lezárt egy szép fejezetet ezen az estén: a Camp Nouban 84 000 ember búcsúzott el Andres Iniestától, akinek ez volt az utolsó tétmérkőzése a katalán klub színeiben. A kis termetű zsenit egy egész stadiont betakaró élőképpel fogadták a szurkolók, a Real Sociedad játékosai pedig díszsorfalat állva tisztelegtek – előtte és a bajnokságot, valamint a kupát megnyerő csapata előtt is. Az ünnepi pillanatokat követően sem csillapodott a hangulat: olyan volt ez, mint egy gálameccs. Egyfelől ahányszor csak labdába ért Iniesta, jött a tapsvihar; másfelől pedig mindenki mosolyogva játszott, nyugodt volt az iram és tét nélküli a meccs. Kvázi egy barátságos találkozó volt ez, ahol már senki sem akarta nagyon megerőltetni magát – különösen a vb-re készülő sztárok nem, akik közül Messi például a padon kezdett.

A visszafogott tempó mellett az első félidőben nem sok érdemleges dolog történt. Meglepetésre az első lövéseket a Sociedad futballistái jegyezhették fel, a Barcának kellett egy kis idő, mire maguk is helyzetekkel tudtak előrukkolni. Eleinte főleg Dembele volt aktív, aki a jobbszélen igyekezett kihasználni a gyorsaságát, ám többnyire így is elvesztette a labdát. Az új mezben pompázó gránátvörös-kékek birtokolták többet a labdát, ám nem tudtak mit kezdeni a baszkok gondosan felhúzott és jól záró védelmével. A kapura nagyjából ugyanannyira voltak veszélyesek a felek, a kapusoknak viszont nem sok dolga akadt: kimondottan uncsi és eseménytelen volt az első játékrész, amitől a második kis túlzással már csak jobb lehetett.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

A fordulás után nem következett be éles váltás. Nagyjából hasonló intenzitással kereste a réseket a hazai csapat, a Sociedad pedig továbbra is próbált minimális kockázatvállalás mellett érvényesülni. Történnie kellett valaminek ahhoz, hogy érdemlegesen javulni tudjon a meccs. Erre az eseményre pedig egészen az 57. percig kellett várni. A Sociedad eladott labdájából gyorsan indíthatott akciót a Barca, a labda pedig a vendég térfélen ekkor Coutinhóhoz került. A brazil aztán némi forgolódás után – amivel becsapott néhány ámuló védőt – jó 20 méterről kapura tekert, ez a próbálkozás pedig végül olyan jól sikerült, hogy Moya kapus mozdulni sem tudott rá. A labda a kapufa érintésével védhetetlenül repült a hálóba, Coutinho pedig elvitte a show-t Iniestától. Erre a gólra megérte ennyit várni.

A hajrára aztán megérkezett Messi is, aki így még egyet hozzáadhat barcelonai tétmeccsei számához – ez azonban még mindig nem jelentette azt, hogy kinyitnák a gólcsapokat. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Alguacil mester remek munkát végez San Sebastianban (év közben vette át a csapatot) és nem olyan egyszerű ám ez ellen a Sociedad ellen jól és eredményesen játszani. Barcelonában ezúttal beérték egy győzelemmel, nem rendeztek gálát Iniesta tiszteletére. A 81. percben pedig eljött a végső búcsú pillanata: Valverde lecserélte Iniestát, akinek a helyére Alcacer érkezett. Természetesen több tízezer ember álló tapsa közepette hagyta el a pályát Andres, aki átadta Messinek a csapatkapitányi karszalagot és helyet foglalt a kispadon.

A társak még futkároztak picit, próbáltak kezdeni valamit az idő közben egyre szellősebbé váló baszk védelemmel, de Messiék ezúttal nem jutottak eredményre. Ez a meccs most nem róluk szólt, hanem a hatalmasat csavaró Coutinhóról és természetesen Iniestáról. A szezont ezzel pedig ünnepélyesen lezártnak tekinthetjük. A Barcelona 14 pontos előnnyel hódította el a bajnoki elsőséget az Atletico Madrid előtt, a legtöbb gólt szerezve (99) és a második legkevesebbet kapva (29). Hiányérzetük legfeljebb csak a múlt heti Levante elleni zakó miatt lehet, ez volt ugyanis az egyetlen alkalom, hogy kikaptak volna. Kár érte, ettől függetlenül viszont kijelenthető: Valverde irányítása alatt megérdemelten lettek bajnokok, Messi és társai ezúttal nem találtak maguknak ellenfelet ebben a szezonban (legalábbis az országon belül nem).

https://www.youtube.com/watch?v=2YVLvyqXf0c

Barcelona – Real Sociedad 1-0 (0-0)
Helyszín: Camp Nou (Barcelona), Vezette: Munuera
Gólszerző: Coutinho (57.)
Sárga lap: Luis Suarez, Jordi Alba, Rakitic, ill. Raul Navas, Januzaj

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Yerry Mina, Pique, Semedo – Iniesta (Alcacer), Busquets, Rakitic – Coutinho (Messi), Luis Suarez, Dembele (Denis Suarez). Vezetőedző: Valverde.

Real Sociedad: Moya – De La Bella, Diego Llorente, Raul Navas, Elustondo (Odriozola) – Zurutuza (Xabi Prieto), Illarramendi – Oyarzabal, Juanmi, Januzaj (Canales) – Willian Joze. Vezetőedző: Alguacil.