Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Robbant a bunda-bomba – élvonalbeli klubok is érintettek

Hanyatlásnak indulhat az ukrán futball, miután a rendőrség több helyen is razziát tartott a napokban. Több magas rangú tisztviselő, labdarúgó, edző és játékvezető érintett a bundabotrányban.

38EE6C4300000578-3814356-image-m-60_1475177800971

Korábban az El-ben is szerepelt a Zorya, most eltűnhet a térképről.

Harmincöt klub, több száz játékos, edző, játékvezető és klubvezető is érintett abban a nagyszabású akcióban, amelyet az ukrán rendőrség kilenc megyében és ötven helyszínen tartott razziát. Mindezt sajtókonferencián jelentették be a kijevi hatóságok. Mindezt egy kívülálló, Francesco Baranca felügyeletével göngyölítik fel. Andrij Pavelko, az ukrán labdarúgás első embere bízik benne, hogy ezúttal szigorú ítélettel végződik a bundabotrány. „Történelmi nap ez az ukrán labdarúgásban. Ez még csak a kezdet, bízunk benne, hogy ezúttal nem ússzák meg pénzbírsággal. Nagyon hálás vagyok Barancának. Biztos vagyok abban, hogy jó példát állítunk Ukrajnának és a futballvilágnak.”

A nyomozás eddigi eredményeként öt bűnszervezetet derítettek fel, s majd’ félszáz esetben derült fény fogadási csalásra. A hang-, és videófelvételek bemutatásakor kiderült: civilek mellett labdarúgók, edzők, játékvezetők és klubvezetők is érintettek az ország talán legnagyobb botrányában. „A média sokszor spekulál a gyanús mérkőzésekkel kapcsolatban. Több mint egy évig gyűjtöttük és dokumentáltuk a bizonyítékokat. Kizárólag a tényeket vettük alapul, meg akarunk szabadulni az ilyen jellegű tevékenységektől” – ezt már Serhij Knyazev, a nemzeti rendőrség vezetője mondta a konferencián.

A négy profi osztályban szereplő 52 klub közül 35 érintett – öten az élvonalban szerepelnek (Zorya, Vorskla Poltava, Zirka, Olimpik Donyeck, Oleksandrija) – a botrányban. AZ ügyészségnek pedig igen vaskos dokumentumokat kell áttanulmányoznia, hogy a vétkeset elítélje, alighanem ez megrendítheti az ukrán labdarúgást.

Emlékezetes, hazánkban 2009-ben robbant ki a botrány, melynek következtében 2012-ben Kutasi Róbert, a REAC egykori klubigazgatója öngyilkos lett, s több korábbi élvonalbeli labdarúgó is érintett volt. Ők megúszták kisebb-nagyobb büntetéssel.

~GS~