Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Sporttörténelem! Zsinórban harmadszor Európa trónján a Real Madrid! – videóval

Elérkezett a nap, amire egész Európa várt: ma este csap össze a Real Madrid, és a Liverpool együttese a Bajnokok Ligája fináléjában. A nemzetközi klubszezon záróakkordjának tétje mindkét csapat számára elképesztő volt.

5026

Ha a két csapat igencsak gazdag történelmére tekint az ember, óhatatlanul is azt gondolnánk, hogy az elmúlt évszázadban számtalanszor találkoztak egymással tétmérkőzésen. Tudni kell azonban, hogy mindössze öt alkalommal találkoztak a legrangosabb nemzetközi sorozatban, ebből pedig csak egyszer a döntőben.  A Real Madrid a sorozat egyértelmű uralkodója 12 sikerrel, azonban a vörösöknek sincs szégyenkeznivalójuk, ugyanis holtversenyben a Bayern München és a Barcelona kettősével öt sikerrel rendelkeznek. A királyi gárda zsinórban harmadik sikerére készül, míg a Liverpool a 2007-es elvesztett döntőt követően jutott be ismét a döntőbe amit, 13 év után nyerhetnek meg hatodik alkalommal. Ami a két csapat egymás elleni múltját illeti legutóbb 2014-ben találkoztak a BL-csoportkörben. Akkor a madridi együttes mindkét alkalommal megverte a vörösöket. Hazai pályán Benzema góljával, majd az Anfieldről is elhozta a három pontot a királyi gárda, miután Ronaldo és Benzema duplájával 3-0-ra győztek. 2009-ben az egyenes kieséses szakaszban találkozott a két csapat, a madridiak számára rendkívül fájó párharc során ugyanis 5-0-ás összesítéssel a Liverpool simán kiütötte a Realt. 1981-ben a Liverpool számára egy emlékezetes döntőben, Kennedy góljával győzte le a madridiakat és hódították  el a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.

Zidane a kyjevi fináléban a lehető legerősebb kezdőjét küldhette csatába, miután mindenki a francia tréner rendelkezésére állhatott a döntő előtt. A másik oldalon Jürgen Klopp több játékosát is nélkülöznie kellett a sorsdöntő mérkőzésen. A német szakember Gomez, Matip és Oxlade-Chamberlain játékára nem számíthatott míg Emre Can játéka kérdéses volt a döntő előtt, ugyan az elmúlt napokban már edzett a csapattal.

3684

A döntő előtti fergeteges show-ról Dua Lipa gondoskodott. Mindkét csapat nagy iramban kezdte a találkozót. Az első negyedórát a vörösök kezdték jobban és már az ellenfél térfelén letámadták a királyi gárdát. A mérkőzés ötödik percében Szalah lövését blokkolta Modrics az utolsó pillanatban. Az első negyedóra végén a vörösök óriási tűzijátékot rendeztek Navas kapuja előtt, de a végén mindig odaért egy madridi így nem lett semmi az ígéretes helyzetből. A 16. perc elején Firmino eladott labdája után Ronaldo iramodott meg jobb szélen, de a portugál lövése fölé szállt. A 24. percben óriási esély kínálkozott a Liverpool előtt a gólszerzésre, Firmino lövését azonban Sergio Ramos blokkolta a brazil lövését a kipattanót pedig Alexander-Arnold tűzte rá, azonban Navas ezútttal bravúrral hárított. A 31. percben az első igazi dráma is bekövetkezett a fináléban, ugyanis Mo Szalah megsérült és nem tudta folytatni a játékot. Ezt követően a vörösök megzavarodtak és a madridi gárda kisebb nyomást helyezett a liverpooli védelemre, de komoly lehetőséget nem sikerült kialakítani Karius kapuja előtt. A 35. percben következett az újabb fordulat Carvajal ismét megsérült a fináléban. Az első félidő hajrája egyértelműen a címvédő királyi gárdáról szólt, a 41. percben Ronaldo bólinthatott volna a hálóba azonban Karius védeni tudott, a portugál pedig lesen volt már mikor kapura fejelt. Az első félidő legvégén Benzema lövése suhant el a bal kapufa mellett.

A második félidő elején a Real Madrid óriási lehetőséget szalasztott el Isco a kapufát találta telibe. Az 51. percben egy hosszú inditást követően Karius könnyedén lehúzott, ezt követően pedig nem mindennapi dolog történt ugyanis a vörösök hálóőre Benzema lábára dobta a játékszert ami szép lassan becsordogált a bal alsó sarokba megszerezve a vezetést a címvédőnek. Négy perc sem telt el a vörösök kiegyenlítettek Lovren beívelésébe Mané ért bele ami Navas kapujában kötött ki. A 61. percben Isco második nagy ziccerét is kihagyta, ezúttal Karius javította hibáját és óriási védéssel akadályozta meg a madridi egyenlítést. Három perccel később a mindössze két perce pályán lévő Gareth Bale óriási gólt ollózott Karius kapujába, ismét előnyhöz juttatva csapatát. Húsz perccel a vége előtt Mané lövése a bal kapufán csattant. A rendes játékidő utolsó negyedórájában a vörösök próbáltak nyomást helyezni, a madridi védelemre. A 83. percben azonban Karius újabb óriási hibát követett el és Gareth Bale közel 35 méterről leadott lövését bevédte a vörösök hálóőre. Ez pedig eldöntötte a trófea sorsát és zsinórban harmadszor is felült Európa trónjár a Real Madrid, története során pedig 13. végső sikerét könyvelhette el a királyi gárda.

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ

Real Madrid – Liverpool 3-1 (0-0)
Helyszín: NSC Olimpiai Stadion, Kijev, Vezette: Mazics (szerb)
Gólszerzők: Benzema (51.), Bale (64., 83.) ill. Mane (55.)
Sárga lapok: Mané (83.)
Kiállítás: 

Real Madrid: Navas – Carvajal (Nacho 37.), Varane, Ramos, Marcelo – Casemiro, Kroos, Modrić, Isco (Bale 61.) – Ronaldo, Benzema (Asensio 89.). Vezetőedző: Zinédine Zidane

Liverpool: Karius – Alexander-Arnold, Van Dijk, Lovren, Robertson – Henderson, Milner (Can 83.), Wijnaldum – Mané, Firmino, Szalah (Lallana 31.). Vezetőedző: Jürgen Klopp

https://www.youtube.com/watch?v=EMTNifyJz00

Képek forrása: uefa.com

Ondik Gábor