Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-visszatekintő: döntőben a magyarok, ám a címvédőt nem tudták legyőzni – 1938

Cikksorozatunkban a futballtörténelem eddig megrendezett világbajnokságait vesszük sorra. 1938-ra már a harmadik torna következett, ami az utolsó vb volt a II. világháború kitörése előtt.

vb1938donto

Az olaszok kivédekezik a magyar támadást az 1938-as vb-döntőben (Forrás: fifa.com)

A háború szele már megcsapta Európát, de a világbajnokság nem maradt el 1938-ban. A rendezés jogát Franciaország kapta meg szavazás során megelőzve Németországot és Argentínát. A tornára már 37 válogatott kérelmezte az indulást, akik közül a selejtezők után 16 csapat jutott be ténylegesen a világbajnokságra. Itt már érvényesült az a szabály, hogy a címvédő és a házigazda automatikus indulási jogot kap. A maradék 14 hely a következőképpen alakult: 11 európai, 2 amerikai és 1 ázsiai ország. Spanyolország a polgárháború miatt visszalépett a részvételtől, Ausztria pedig kiharcolta az indulást, de az Anschluss miatt Németországgal egyesítették, így visszalépett a tornáról, viszont néhány játékos így is vállalta a részvételt, ám német színekben. Erre a világbajnokságra jutott ki először és utoljára Kuba és Holland-India (Indonézia). A torna lebonyolítása nem változott, azaz három egyenes kieséses forduló volt a döntő és a bronzmeccs előtt.

A nyolcaddöntőben hétből öt meccsen is hosszabbítás után derült ki a továbbjutás, két találkozót pedig meg is kellett ismételni, Magyarország viszont nagyon könnyedén, 6-0-ra győzte le Holland-Indiát. Svédország ellenfele Ausztria lett volna, de a visszalépés miatt játék nélkül jutottak tovább a következő fordulóba. A negyeddöntőben az európaiakon kívül Brazília és Kuba jutott tovább, ám közülük csak a dél-amerikai ország került be  az elődöntőben. Ott az olaszokkal találkoztak, akik egy szoros, 2-1-es győzelemmel jutottak be a döntőbe. Magyarország Svájcot győzte le a negyeddöntőben, majd a svédeket verték meg nagyon könnyen a legjobb négy között, így került be a magyar válogatott a fináléba.vb1938plakát

Magyar – olasz döntőt játszottak 1938. június 19-én Párizsban. A címvédő szerzett nagyon hamar vezetést, ám a magyarok két perccel később egyenlítettek Titkos Pál góljával. Az olaszok azonban még az első félidőben 3-1-es vezetést szereztek, és hiába szépített Sárosi György a 70. percben, Piola 82. perces találatával bevitte a kegyelemdöfést, amivel az olaszok 4-2-re legyőzték a magyar válogatottat. Olaszország ezzel az első nemzeti csapat lett a világbajnokságok történetében, ami megvédte a címét, és Vittorio Pozzo az egyetlen edző, aki két vb-t is nyert szövetségi kapitányként, hiszen már az 1934-es vb-n is ő irányította az olasz alakulatot. A döntő összefoglalója IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A torna gólkirálya a brazil Leonidas lett 7 rúgott góllal, aki hatalmas sztár lett a különleges, akrobatikus mozdulatai miatt, ezért el is nevezték „Gumiembernek”. Mögötte két magyar, Sárosi György és Zsengellér Gyula is 5-5 találattal követte a brazilt a góllövőlistán.

Az 1938-as franciaországi világbajnokság adatai:

Dátum: 1938. június 5-19.

Győztes: Olaszország Második: Magyarország Harmadik: Brazília Negyedik: Svédország

Résztvevő csapatok száma: 15

Résztvevők: Olaszország, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Németország, Románia, Svájc, Svédország, Brazília, Kuba, Holland-India, Lengyelország, Norvégia, Belgium

Házigazda: Franciaország

Helyszínek: 10 város: Párizs, Lille, La Havre, Reims, Strasbourg, Bordeaux, Toulouse, Marseilles, Antibes, Lyon* (*Ausztria visszalépése miatt nem rendeztek itt mérkőzést)

Gólkirály: Leonidas (Brazília): 7

Összes nézőszám: 375.700 fő

Lejátszott meccsek száma: 18

Összesen lőtt gólok száma: 84

Gólátlag: 4,7 gól/meccs

Eddigi cikkjeink a sorozatban:

Vb-visszatekintő: mindent a világbajnokságokról 1930-tól 2014-ig

Vb-visszatekintő: a legelső világbajnokság a futball történelmében – 1930

Vb-visszatekintő: európai helyszínt kapott a második világbajnokság – 1934