Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Dnipro: egy ukrán klub felemelkedése és bukása

Szinte napra pontosan 3 éve játszott Európa-liga döntőt a Dnipro csapata, az ukrán alakulat viszont azóta mélyrepülésbe kezdett, pedig a fent említett fináléban még meg is szorongatta a Sevillát.

Ruslan+Rotan+Leo+Matos+FC+Dnipro+Dnipropetrovsk+LJ9hxJ8YXLAlRotan (balra) még egyenlített is a Sevilla elleni, 2015-ös Európa-liga döntőjében (forrás: zimbio.com)

A Dnipro Dnipropetrovsk neve többeknek ismerős lehet, ugyanis az ukrán alakulat 2015. májusában az Európa-liga döntőjében szerepelt a Sevilla ellen. Az idén 100 esztendős klub haza táján azonban nem ünnepelhetik kitörő örömmel, hogy egy évszázada alapították az együttest. Közel három éve a Napoli alakulatát verte ki a Dnipro az El-elődöntőjében, de a fináléig vezető úton a kieséses szakaszban az Olympiakost, az Ajaxot, valamint a Club Brugge-t is búcsúztatta a kelet-európai csapat.

A klub történetében először jött el a pillanat, hogy európai kupa fináléjában szerepelhessen. A 2015. május 27-én, Varsóban megrendezett döntőben az a Sevilla volt a Dnipro ellenfele, amely a találkozó után harmadjára hódíthatta el az Európa-liga végső győztesének járó trófeát. A Dnipro viszont már az elején meglepetést okozott, ugyanis a 7. percben vezetést szerzett Kalinic révén! A lengyel  Krychowiak a 28. percben egalizált, majd három perccel később Bacca növelte az andalúziai csapást előnyét. Viszont a szünet előtt, a 44. minutumban újból betalált a Dnipro, Rotan gólja révén pedig 2-2-es állásnál mehettek pihenni a felek. Végül a trófeát újból a Sevilla hódította el, Bacca ugyanis a 73. percben is betalált, ezzel 3-2-re diadalmaskodott a spanyol gárda. Nem volt ez sétagalopp a győztes számára, a Dnipro részéről pedig mindenhonnan nézve ez egy nagyon szép eredmény volt. A magasban volt az ukrán csapat, azóta viszont egy mélyrepülésen van túl a klub.

Ruslan+Rotan+FC+Dnipro+Dnipropetrovsk+v+FC+uCHSvDF2mW5lVégül az Európa-liga döntőjénél sokkal többet vesztett már a korábban nagyszerű teljesítményt nyújtó ukrán együttes (forrás: zimbio.com)

Az UEFA, vagyis az Európa Labdarúgó-szövetség a Dnipro csapatát 2016. március 31-én a pénzügyi fair play megszegése miatt az elkövetkezendő három idényt tekintve (2016-17, 2017-18, 2018-19) eltiltotta az európai kupaporondon való indulástól. Ezzel máris nagy pofont kapott, és mélybe zuhant az együttes, de ezzel még nem ért véget a megpróbáltatások sora a Dnipro-nál. 2016 késő júniusában a csapat tulajdonosa, Ihor Kolomoyskiy kijelentette, hogy jelenlegi formájában nem létezhet tovább a klub, és fel kell hagyni az eszeveszett költözésekkel, megtartva ezzel az akkori keretet. A 2016-2017-es szezonra szabadon igazolható játékosokat szerzett meg a klub, amely viszont pontlevonásokat is elszenvedett az idény során az ukrán élvonalban, melyből kiesett az évad végeztével! Ezt követően sem ért véget a Dnipro mélyrepülése, hiszen immár a harmadosztályban szerepel a nemrég még dicső időszakot megélt legénység. Ami pedig az egészben a legszomorúbb, hogy 2014-2015-ös szezonban Európa-liga döntős csapat a 2018-2019-es idényt is a harmadik ligában kezdi meg Ukrajnában. Ahhoz tehát, hogy újból legalább az élvonalban szerepelhessen hazájában a Dnipro, még minimum két évre szükség van. Az pedig, hogy ez ténylegesen sikerül-e, a jövő zenéje. Egyelőre annyi biztos, hogy rövid idő alatt így múlt el a Dnipro csapatánál az egykori szép világuk dicsősége.

Nagy Dávid