Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-visszatekintő: elérkezett a brazilok ideje – 1958

Cikksorozatunkban a futballtörténelem eddig megrendezett világbajnokságait vesszük sorra. Nyolc év telt a Maracanazo óta, amit a brazilok azóta sem tudtak kiheverni, bár nem kellett sokat várniuk arra, hogy elsőként a magasba emeljék a trófeát. 

43ae5287aff61eebe68f0808240b33d7

A brazil válogatott első vb-címét ünnepli középen a torna legjobb fiatal játékosának választott Pelével
(Forrás: fifa.com)

A rendezésért Argentína, Chile és Mexikó is versenyben volt, de végül Svédország kapta meg a jogot még 1950-ben.

A selejtezőkörben minden eddiginél több, 55 nemzeti csapat mérte össze az erejét, akik a rendező ország és a címvédő után maradt 14 helyért versenyeztek. Ez volt az első alkalom, hogy a Szovjetunió is kvalifikálta magát a világbajnokságra, illetve először és utoljára szerepelt a tornán mind a négy brit válogatott egyszerre (Anglia, Wales, Skócia, Észak-Írország). Argentína az 1934-es vb után először jutott ki, míg ez volt az utolsó alkalom egészen 2018-ig, hogy az olasz válogatott nem kvalifikálta ki magát a tornára. A négy évvel ezelőtti döntős Magyarország sem maradt le a sorozatról.

A torna lebonyolítása ismét megváltozott. Most is csoportokba osztották a válogatottakat, akik mindenkivel játszottak legalább egyszer, ám döntetlen esetén nem volt már hosszabbítás: győzelem esetén két pont járt, döntetlennél egy. Ha a csoport második és harmadik helyezettje azonos pontszámmal álltak, következett a rájátszás, és a győztes jutott tovább a negyeddöntőbe. Ha ez is döntetlenre végződött, a gólkülönbség volt a döntő. Ha egy csoportban az első két helyezett állt azonos pontszámmal, szintén a gólkülönbség döntött.

Ez volt az a világbajnokság, ahol bemutatkozott Pelé, akit azóta is a világ egyik legjobb játékosának tartanak. Az akkor még mindössze 17 éves brazil csodagyerek jött, látott és győzött: ő lett a legfiatalabb játékos a vb-k történetében, aki mesterhármast tudott szerezni, ráadásul mindezt Franciaország ellen az elődöntőben 17 évesen és 244 naposan. Érdekesség, hogy először csak a Szovjetunió elleni hatodik csoportmérkőzésükön lépett pályára a brazil válogatottban.

Több nagy esélyes sem volt szerencsés a csoportkörben, hiszen kiesett Magyarország, Anglia és Ausztria is, a Szovjetunió viszont továbbjutott, akik épp az angolokat győzték le a rájátszásban. A következő körben azonban épp a házigazda búcsúztatta a szovjeteket, akik végül egészen a döntőig jutottak, csakúgy mint a brazilok, akik második fináléjukra készültek a híres és rettegett Maranazo óta.  Fußball-WM 1958: Das offizielle Poster

A döntőt Solnában (Stockholmban) játszották 1958. június 29-én közel 52 ezer néző előtt. Az eddig magabiztosságáról híres svéd válogatott Liedholm korai találatával a vezetést is megszerezte, de a brazilok nagyon hamar egyenlíteni tudtak, és a házigazda ezután teljesen elvesztette a meccs felett az irányítást. Brazília végül öt gólnál állt meg, Pelé és Vavá is duplázott. A 80. percben még szépíteni tudtak a svédek, ám ez még sebtapasznak sem volt elég a számukra. A brazil válogatott elfelejthette a Maracanazo stadionban történt tragédiát, és először emelhették a magasba a trófeát. A mérkőzés után Sigge Parling, a svédek középpályása így nyilatkozott: “Az ötödik gól után már nem megállítani akartam Pelét, hanem megtapsolni.” A döntő összefoglalója IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A torna gólkirálya a francia Just Fontaine lett, aki 13 találatot jegyzett. A franciák így igen gólgazdag mérkőzéseket játszottak: a harmadik helyért folyó csatában 6-3-ra győzték le az NSZK-t, Fontaine pedig mesternégyest szerzett. Pelé végül 6 gólos lett a kiírásban.

Az 1958-as svédországi világbajnokság adatai:

Dátum: 1958. június 8-29.

Győztes: Brazília Második: Svédország Harmadik: Franciaország Negyedik: NSZK

Résztvevő csapatok száma: 16

Résztvevők: Svédország, NSZK, Ausztria, Franciaország, Csehszlovákia, Magyarország, Szovjetunió, Jugoszlávia, Anglia, Észak-Írország, Skócia, Wales, Argentína, Brazília, Mexikó, Paraguay

Házigazda: Svédország

Helyszínek: 12 város: Solna (Stockholm), Göteborg, Malmö, Helsingborg, Eskilstuna, Norrköping, Sandviken, Uddevalla, Boras, Halmstadt, Örebro, Västeras

Gólkirály: Just Fontaine (Franciaország): 13

Összes nézőszám: 819.810 fő

Lejátszott meccsek száma: 35

Összesen lőtt gólok száma: 126

Gólátlag: 3,6 gól/meccs

Eddigi cikkjeink a sorozatban:

Vb-visszatekintő: mindent a világbajnokságokról 1930-tól 2014-ig

Vb-visszatekintő: a legelső világbajnokság a futball történelmében – 1930

Vb-visszatekintő: európai helyszínt kapott a második világbajnokság – 1934

Vb-visszatekintő: döntőben a magyarok, ám a címvédőt nem tudták legyőzni – 1938

Vb-visszatekintő: 12 év után ismét Dél-Amerikába ment a világbajnokság – 1950

Vb-visszatekintő: Magyarország a második döntőjét veszíti el – 1954