Vb-visszatekintő: a trófea visszatalált a futball hazájába – 1966

Sz. Andrea
Sz. Andrea
újságíró, 2018 június 2. 18:00

Cikksorozatunkban a futballtörténelem eddig megrendezett világbajnokságait vesszük sorra. Az angolok már régóta fenték a fogukat a világbajnoki trófeára, és 1966-ban teljesült az álmuk, ráadásul házigazdaként. 

2935434_xbig-lnd

Az angol válogatott kapitánya, Bobby Moore emeli magasba világbajnoki trófeájukat 
(Forrás: fifa.com)

1966-ban rendezték a világbajnokságok történetének nyolcadik tornáját, amit Angliában rendeztek meg. A selejtezőkben rekordszámú, 72 csapat harcolt egymással a bejutásért. Ennek a mezőnynek viszont még nem volt tagja 16 afrikai nemzet, mivel miután kiderült, hogy még egy selejtezőt kellene játszaniuk az ázsiai vagy az óceániai térség győztesével, inkább bojkottálták a részvételt. Most is 16 csapat juthatott ki a világbajnokságra, és a házigazdán és a címvédőn kívül végül 10 európai, 3 dél-, és közép-amerikai és 1 ázsiai ország került be a legjobbak közé. Portugália és Észak-Korea először jutottak ki a vb-re.

Ez volt az első olyan világbajnokság, amelyen kabalát alkalmaztak. World Cup Willie egy oroszlán volt, ami Angliát jelképezte, és egy “World Cup” (világbajnokság) feliratú brit zászlós pólót viselt. Innentől kezdve minden tornának volt egy kabalája.

Ce0q7KwWsAEGRhm

Pickles, a keverék kutyus lett az 1966-os vb sztárja

Még el sem kezdődött, de már majdnem botrányba fulladt a világbajnokság. A világbajnoki trófeát az 1950-es tornán nevezték el a Rimet-kupának, ami négy évente mindig az új győzteshez került. A trófea 1966 januárjában érkezett meg Angliába egy kiállításra, amin fokozott volt a biztonság, ám két hónappal később, március 20-án mégis sikerült valakinek ellopnia. A rablók pénzt követeltek azért, hogy visszaadják, különben beolvasztják, ám a rendőrök elrontották az átadást, mivel a közvetítő ember kiszúrta, hogy követik. A később Edward Betchley-ként azonosított férfit némi kergetőzés után végül elkapták, de tagadta, hogy ő lopta volna el a kupát, végig azt bizonygatta, hogy őt csak felbérelte egy “Pózna” álnévre hallgató alak. Az egyik szemtanú azonban azonosította, mint a rablásban is részt vevő személyt, ezért két év börtönbüntetést kapott, és még a szabadulása előtt meghalt. Az eltűnés után egy héttel, március 27-én David Corbett Pickles nevű kutyáját sétáltatta a Dél-Londonban, amikor az eb egy csomagot fedezett fel a bokrokban, amiben megtalálták elrejtve a trófeát. A rendőrök először magát Corbettet is gyanúsítottként kezelték, mert nem hitték el neki a sztorit, de sikerült tisztáznia magát. Pickles, a kutya lett a vb sztárja, a gazdája 6000 fontot kapott a szövetségtől jutalmul, de a kutyát meghívták a világbajnoki címet ünneplő angol válogatott bankettjére is, sőt, kinyalhatta a németek elleni döntőben parádézó Geoff Hurst tányérját is.

A világbajnokság végül minden gond nélkül elkezdődött 1966. július 11-én az angol-uruguay mérkőzéssel, ami végül egy gól nélküli döntetlent hozott. Ez volt az első olyan torna, ahol a csapatok sokkal taktikusabban és védekezőbben játszottak, így már a csoportkörökben nagyon kevés gól esett, Anglia például mindössze 4 rúgott góllal végzett itt az első helyen. A magyar válogatott, amely erre a vb-re is szintén kijutott, a portugálokkal, a brazilokkal és a bolgárokkal kerültek egy csoportba, és egyedül csak a debütáló Portugáliát nem tudták legyőzni, de a címvédő Brazíliát igen, ráadásul 3-1-re, akik végül a harmadik helyen estek ki a sorozattól. A negyeddöntőben Észak-Korea majdnem búcsúztatta az egyik nagy esélyesnek tartott portugál válogatottat, miután már 3-0-ra vezettek az első félidőben, ám a torna legjobbjának, Eusebiónak a vezérletével megfordították az eredményt, és végül 5-3-mal jutottak tovább. Magyarország itt már nem bírt a Szovjetunió ellen, és kiestek, ám az oroszok a következő fordulóban maradtak alul az NSZK ellen, akik így bejutottak a döntőbe. A másik ágon Anglia Portugáliát fogadta, és a házigazda Bobby Charlton duplájával győzött, és jutott a fináléba. inglaterra66

1966. július 30-án játszotta a döntött Anglia és az NSZK a londoni Wembley stadionban majdnem 97 ezer néző előtt. Kiegyenlített mérkőzés volt, sokáig 1-1-es eredménnyel játszottak a csapatok, ám a 78. percben Martin Peters találatával megszerezte a vezetést az angol válogatott. Már a kezükben érezhették a győzelmet, amikor a 89. percben Wolfgang Weber egyenlített, ezzel pedig ébren tartotta a németek győzelmi reményeit. Hosszabbítás következett, ahol nagyon belelendültek az angolok, és az első gólt szerző Charlie Hurst a 101. és a 120. percben is betalált, ezzel elnyerve Anglia rég dédelgetett álmát, a világbajnoki trófeát, amit azóta sem tudott ismét megszerezni. Ez volt a második olyan alkalom, amikor a finálé hosszabbításban dőlt el, Hurst pedig máig az egyetlen olyan játékos, aki vb-döntőben mesterhármast szerzett, ám második találatát a mai napig vitatják, hogy a gólvonal mögé pattant-e a kapufáról. A döntő összefoglalója IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A torna gólkirálya a debütáló portugál válogatott legjobbja, Eusebio lett 9 találattal. Vezérletével Portugália a harmadik helyet szerezte meg első világbajnokságán.

Érdekesség még, hogy ez volt az utolsó vb, amit fekete-fehérben közvetítettek a televízióban, illetve egészen 1994-ig ez volt a legtöbb nézőt bevonzó torna.

Az 1966-as angliai világbajnokság adatai:

Dátum: 1966. július 11-30.

Győztes: Anglia Második: NSZK Harmadik: Portugália Negyedik: Szovjetunió

Résztvevő csapatok száma: 16

Résztvevők: Anglia, Brazilia, Argentína, Chile, Uruguay, Mexikó, Magyarország, Szovjetunió, NSZK, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Bulgária, Svájc, Észak-Korea

Házigazda: Anglia

Helyszínek: 7 város 8 stadion: London (2 stadion), Manchester, Liverpool, Sunderland, Birmingham, Middlesbrough, Sheffield,

Gólkirály: Eusebio (Portugália): 9

Összes nézőszám: 1.563.135 fő

Lejátszott meccsek száma: 32

Összesen lőtt gólok száma: 89

Gólátlag: 2,78 gól/meccs

Eddigi cikkjeink a sorozatban:

Vb-visszatekintő: mindent a világbajnokságokról 1930-tól 2014-ig

Vb-visszatekintő: a legelső világbajnokság a futball történelmében – 1930

Vb-visszatekintő: európai helyszínt kapott a második világbajnokság – 1934

Vb-visszatekintő: döntőben a magyarok, ám a címvédőt nem tudták legyőzni – 1938

Vb-visszatekintő: 12 év után ismét Dél-Amerikába ment a világbajnokság – 1950

Vb-visszatekintő: Magyarország a második döntőjét veszíti el – 1954

Vb-visszatekintő: elérkezett a brazilok ideje – 1958 

Vb-visszatekintő: a legagresszívabb torna a vb-k történetében – 1962