Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: a házigazda Oroszország

A 21. világbajnokság rendezési jogát Oroszország kapta meg. Hogy hogyan jutott el idáig a világ legnagyobb állama, és minden egyéb információ és érdekesség az országgal kapcsolatban cikkünkben olvasható. 

hazigazda

A rendezési jog elnyerése: 

A 2018-as vb rendezési jogára a 2022-es tornával egyszerre kellett leadni a pályázatokat. Az idei vb-re Oroszországon kívül Anglia pályázott, mellette pedig Belgium és Hollandia, illetve Spanyolország és Portugália közösen nyújtotta be a jelentkezését. A házigazda kilétéről 2010. december 2-án döntött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), ahol a 22 fős végrehajtó bizottság szavazatai döntöttek. Egy fordulóban kellett elnyerni a voksok 50 százalékát a végeredményhez, ha ez nem sikerült, a legkevesebb szavazatot kapott ország kiesik, és megismétlik a szavazást. Oroszország a második fordulóban nyerte el a rendezői jogot, amit az akkori FIFA-elnök, Joseph Blatter jelentet be Zürichben. Ez lesz Oroszország első világbajnoksága, korábban téli és nyári olimpiát rendeztek itt.

A szavazás eredménye:

Screenshot_4

Helyszínek:

A torna mérkőzéseinek 11 város 12 stadionja ad otthont. A nyitómeccset és a döntőt is a moszkvai Luzsnyiki stadionban rendezik.

1. Moszkva: Luzsnyiki stadinon (81.000 fő), Otkrityije Aréna (45.360 fő)
2. Szentpétervár: Kresztovszkij stadion (68.134 fő)
3. Kalinyingrád: Kalinyingrád stadion (35.212 fő)
4. Kazán: Kazán Aréna (45.379 fő)
5. Nyizsnyij Novogrod:  Nyizsnyij Novogrod stadion (44.899 fő)
6. Szamara: Koszmosz Aréna (44.918 fő)
7. Volgográd: Volgográd Aréna (45.568 fő)
8. Szaranszk: Mordovia Aréna (45.015 fő)
9. Rosztov-na-Donu: Rosztov Aréna (45.000 fő)
10. Szocsi: Olimpiai stadion (47.659 fő)
11. Jekatyerinburg: Központi stadion (35.000 fő)

Oroszország földrajza:

Oroszország a világ legnagyobb országa, ebből következik, hogy ez lesz a legnagyobb területen megrendezett világbajnokság. A Jeges-tenger, az Atlanti-, és Csendes-óceán 12 tengere határolja az összesen 17,1 millió négyzetkilométer nagyságú területet, ami magába foglalja a Föld lakott területeinek egynyolcadát. Oroszország egy különleges szépségű, változatos és szélsőséges ország, amely magában foglalja az Ural és Kaukázus hegyeinek hófödte csúcsait, a látszólag végtelen szibériai erdőket, a kontinensen átívelő széles folyókat és az eurázsiai sztyeppek sivatagait és pusztáit. Oroszországban található a Föld legmélyebb és legtisztább tava, a Bajkál-tó, és Európa leghosszabb folyója, a Volga. Ez az egyetlen olyan ország a világon, ahol a Föld 24 időzónájából 11 nyúlik végig a terültén.

Oroszország népessége:

Oroszország népei olyannyira sokszínűek, mint az országuk. Ezen a hatalmas területen 146 millió ember él, akik több mint 140 nemzetiséget és etnikai csoportot képviselnek, több mint 100 nyelven beszélnek, és a hiedelmek, szokások és történelmi örökségek széles skáláját ölelik fel. Az orosz népesség mintegy 80 százaléka az ország európai területén helyezkedik el. A lakosság szempontjából Oroszország a kilencedik legnagyobb nemzet a világon.

Oroszország kultúrája:

Oroszország is nagyban hozzájárul a világ kultúrájához, művészetéhez és tudományaihoz. Erős zenei, irodalmi és művészeti hagyományai vannak az országnak. Olyan zeneszerzők születtek itt, mint Peter Csajkovszkij vagy Dmitrij Sosztakovics, vagy olyan írók mint Lev Tolsztoj vagy  Fjodor Dosztojevszkij. Ezek mellett nem szabad elfelejtkezni a világhírű orosz balettről és operáról sem.

Screenshot_3

Oroszország és a sport:

Oroszországban is nagy hagyományai vannak a sportnak. Számos sportágban élen jár az ország, és sportolóik kiválóan szerepelnek a különböző világversenyeken. A legnépszerűbb sport azonban itt is a futball. Mindenhol elkötelezetten szeretik nézni és játszani is az év minden szakában. Az orosz labdarúgás minősége növekszik, bár inkább klubcsapatai teljesítménye kiemelkedőbb. Olyan klubjaik vannak, mint a 2005-ös UEFA-kupa győztes CSZKA Moszkva, és a 2008-as UEFA-kupa győztes Zenit, vagy a Lokomotiv és a Szpartak Moszkva.

A nemzeti válogatott eddigi legnagyobb eredménye egy eb-elődöntő 2008-ban, azóta viszont nem igazán jut ki nekik a jóból. A legutóbbi, 2018. május 17-i FIFA világranglistán csak a 66. helyen álltak. A rendező ország válogatottja automatikusan kvalifikálja magát a világbajnokságra, így az oroszoknak sem kellett selejtezőt játszaniuk.

Ellentmondások az oroszországi vb-vel kapcsolatban:

Voltak, akik nem fogadták kitörő örömmel, hogy Oroszország rendezi a 2018-as világbajnokságot. 2015-ben a FIFA akkori elnökét, Joseph “Sepp” Blattert korrupciós vádak miatt felfüggesztették, miután a svájci ügyészség vizsgálódni kezdett utána, az akkori vezetőség nagy részét pedig letartóztatták. Blattert azzal is megvádolták, hogy még a szavazás előtt odaígérte Oroszországnak és Katarnak is a vb-t, amit később maga az ex-elnök is beismert, hogy az akkori UEFA-elnök Michel Platinivel döntöttek úgy, hogy Oroszország fogja megkapni a rendezési jogot. Platinit szintén korrupció gyanújával vizsgálnak, és neki is el kellett hagynia a pozícióját.

A másik érv a rendezési joguk ellen Oroszország politikai berendezkedése és nemzetközi szerepe. 2014 óta háborúban állnak Ukrajnával, illetve nemrégiben beleavatkoztak a szíriai háborúba is. Az idén kirobbant orosz ügynökbotrány miatt – miután az Egyesült Királyságban megmérgeztek egy britek után kémkedő orosz diplomatát – Izland bejelentette, hogy habár történetük során először jutottak ki a világbajnokságra, az ország vezetői bojkottálják a rendezvényt, és nem fognak részt venni rajta.

Fotók: fifa.com

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara. Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek:  Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 | 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014