Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: bemutatjuk Franciaország válogatottját!

Noha a francia trikolór nem tartozott mindig a futballvilág legrettegettebb lobogói közé, az utóbbi 20-25 esztendőben az egyik legstabilabb nemzetközi produktummal a Gall Kakasok büszkélkedhetnek. Hogyan jutott el Platinitől Zidane-on keresztül Mbappéig, és lett a labdarúgás nagyhatalma Franciaország? Mire számíthatunk Didier Deschamps válogatottjától? Mely statisztikák alapján jelenthetjük ki, hogy a Les Tricolores a 2018-as világbajnokság nagy esélyese? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ…

franciaorszag

Út Oroszországba

Nem volt éppen irigylésre méltó helyzetben Didier Deschamps, amikor a hazai pályán esélyesként elbukott Eb-döntő után kellett rendet raknia a fejekben. A kudarc a selejtezősorozat nyitányára is rányomta a bélyegét: a Fehéroroszország elleni döntetlenre mi sem vagyunk büszkék, nem még a franciák… Év végére azonban sikerült talpra állnia Griezmannéknak, és a vártaknak megfelelően csoportjuk első helyén teleltek. Svédországnak még sikerült Damoklész-kardját a Gall Kakasok felé függesztenie hazai pályán aratott 2-1-es sikerével, a hollandok elleni 4-0-val azonban szinte biztossá vált Mbappéék világbajnoki szereplése. Összességében tehát nem mondhatjuk, hogy a franciáknak zökkenőmentesen ment a kvalifikáció, de számításba véve az Eb-traumát, és hogy az elmúlt két évben hány tehetséges fiatal került beépítésre, talán még a fehérorosz, és a luxemburgi 0-0 is megbocsátható.

Új aranykor hajnalán

Deschamps kerete minden kétséget kizáróan a legmélyebb az Oroszországba utazók közül. Kevés másik válogatott engedhetné meg magának, hogy otthon hagyjon olyan sztárokat, mint Anthony Martial, Alexander Lacazette, Kingsley Coman, vagy Adrien Rabiot. A támadószekcióban, a középpályán, és a védelem belsejében is kiapadhatatlan mennyiségű sztárjátékos küzd a helyéért, míg a korszakalkotó hálóőr, Hugo Lloris a gólvonalon biztosít stabilitást a csapatnak. Szintén a rutin képviselőjeként ölti magára a címeres mezt az elsőszámú gólgyáros, Olivier Giroud, és a középpálya vízhordója, Blaise Matuidi. Aligha marad ki a kezdőből a legjobb korban lévő Griezmann-Pogba-Varane-Kanté négyes, a fiatalos lendületet pedig olyan villámléptű ászok adják meg, mint Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé, vagy Thomas Lemar. Mélység, versenyszellem, motiváció… Ezen szavak jellemzik talán leginkább a Gall Kakasokat, kik most megmutathatják a világnak, hogy az Eb-szereplés nemcsak egy kiugró eredmény, hanem egy újabb dicső generáció “bemutatkozása” volt…

A meg nem értett zseni

Didier Deschamps-nál kevés megosztóbb személyiség akad a francia futballberkekben. A játékosként világbajnoki címet is ünneplő mesterről gyakorlatilag képtelenség eldönteni, hogy remek alapanyagon végez pocsék munkát, vagy éppen hogy neki köszönhető a trikolór főnixként történő feltámadása. Vele kapcsolatban csak egy a biztos, hogy semmi sem biztos. Válogatottja nem rendelkezik állandó felállással, taktikával, stílussal, az Eb-n gyakorlatilag mérkőzésről mérkőzésre változtatott a csapat filozófiáján, a vb-selejtezőkről nem is beszélve. Ezzel egyrészt pocsék helyzetbe hozza az ellenfeleket, kiknek még akkor sem lenne könnyű feladat egy Griezmann, egy Pogba, vagy egy Mbappé hatástalanítása, ha pontosan tudnák, hogy milyen poszton kerülnek bevetésre. Másrészt viszont saját fiait is alaposan össze tudja zavarni. Meg nem értett zseni, vagy akasztanivaló bolond? Sokan az utóbbira szavaznak, és már kész tényként kezelik, hogy Zidane veszi át egykori csapattársa helyét, de azért ne lepődjünk meg nagyon, ha Deschamps elmebetegnek tűnő húzásai végül ezúttal is beválnak, hiszen volt már ilyenre példa (Giroud játéka, Benzema kihagyása, Gignac és Payet behívása is eleinte közfelháborodásnak “örvendett”).

img-en-direct-la-liste-de-didier-deschamps-1521106943_x600_articles-alt-453670

Legek, statisztikák, érdekességek

A transfermarkt.de a francia válogatottat tartja a legtöbbre a vb-n résztvevők közül: 1,08 milliárd eurós összértékük azt jelenti, hogy egy átlag gall közel 47 millió eurót kóstál. A 20 legértékesebb játékos egyötödét is a kékek teszik ki: Mbappé (6.), Griezmann (12.), Pogba (17.) és Dembélé (20.) tartozik ebbe az illusztris társaságba. Az átlagéletkor is Franciaország malmára hajtja a vizet: 26,0-s mutatójukat csak Nigéria nemzeti csapata tudta “alulmúlni” (25,9). Nemzetközi rutinban ugyanakkor bőven van még hiány: Giroud 31 gólja mellett egy támadó sem rendelkezik kiugró statisztikákkal, a 27 esztendős Griezmann is mindössze 19-szer köszönt be az ellenfeleknek. Szintén kellemetlen Deschamps-ék közel 70%-os légiós-arányára gondolnunk: Németország, Anglia, és Spanyolország összesen nem tudhat soraiban annyi külföldön játszó futballistát, mint ők. Végül egy kis történelem: Franciaország legnagyobb vereségét éppen leendő ellenfele, Dánia ellen könyvelhette el (1908-ban a skandinávok 17-1-re tángálták el a háromszínűeket).

francia_zaszlo FRANCIAORSZÁG (23)

Kapusok: Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Steve Mandanda (Marseille), Alphonse Aréola (Paris Saint-Germain)
Védők: Lucas Hernández (Atletico Madrid), Presnel Kimpembe (Paris Saint-Germain), Benjamin Mendy (Manchester City), Benjamin Pavard (Stuttgart), Adil Rami (Marseille), Djibril Sidibé (Monaco), Samuel Umtiti (Barcelona), Raphael Varane (Real Madrid)
Középpályások: N’Golo Kanté (Chelsea), Blaise Matuidi (Juventus), Steven N’Zonzi (Sevilla), Paul Pogba (Manchester United), Corentin Tolisso (Bayern Munich)
Támadók: Ousmane Dembele (Barcelona), Nabil Fekir (Lyon), Olivier Giroud (Chelsea), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Thomas Lemar (Monaco), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Florian Thauvin (Marseille)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

MENETREND

jún. 17. 12:00 Franciaország – Ausztrália
jún. 21. 17:00 Franciaország – Peru
jún. 26. 16:00 Dánia – Franciaország

Egy kis futballtörténelem

Néhány elszórt eredmény után (1900: olimpiai ezüst Párizsban, 1958: vb-bronz) a franciák első “sikerszériája” a ’80-as évekre datálható: a ’84-es Eb-győzelem, és olimpiai bajnoki cím után ’86-ban újabb világbajnoki bronzéremnek örülhettek Platiniék. Jó pár év mosolyszünet után már a Zidane és Henry nevével fémjelzett generáció volt az, amely meghódította a világot: a ’98-as hazai rendezésű vb megnyerése után az Eb-trófeát is a magasba emelhették az ezredfordulón, és az újonnan alapított Konföderációs kupa első címvédői is ők lettek (2001, 2003). Ezzel egyébként páratlan rekordot állítottak be: ők lettek a második olyan válogatott, akik az Olimpiát, a világbajnokságot, és a Konföderációs kupát is megnyerték (Argentína után, azóta Brazília is csatlakozott a sorhoz).  A francia aranycsapat utolsó nagy dobása a 2006-os világbajnokság volt, melynek döntőjében az olaszokkal szemben maradtak alul. Ismét tíz esztendős böjt következett, majd a Griezmann-Pogba-nemzedék egy remek menetelés után szerezhetett Eb-ezüstöt 2016-ban. Ehhez a csapathoz csatlakozott a Dembélé-Mbappé kettős (és még sokan mások), kiknek közreműködésével akár 2018. is bekerülhet a francia történelemkönyvekbe.

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara. Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014