Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: bemutatjuk Argentína válogatottját!

A legutóbbi világbajnoki finalista már régóta nem nyerte meg a tornát, még is a világesemény egyik legsikeresebb válogatottja. Messiéknek ezúttal sikerülhet felérni a csúcsra? A világranglista 5. helyezettje mindenesetre az esélyesek között említhető az oroszországi világbajnokság közeledtével!

csapatminta_argentina

Út Oroszországba

Argentína a legutóbbi világbajnokságon döntőt játszott, ám alulmaradtak a németekkel szemben (1-0) Messiék pedig a mostani szereplést csupán az utolsó selejtezős meccsükön harcolták ki a Barca klasszisának parádés játékával. A dél-amerikai selejtezősorozatban minden válogatott játszik a másikkal, egy nagy “csoportban”. Az első négy helyezett automatikusan jutott ki a világeseményre, és a Jorge Sampaoli által irányított argentinoknak is sikerült ez, holott rezgett a léc. Ráadásul végül Argentína a harmadik helyet szerezte meg a kvalifikáció során, a biztos kijutó Kolumbiát, és a végül pótselejtezőt játszó Perut, amely szintén vb-résztvevő lett. Az argentinoknak idegenben jobban ment a selejtezőben a játék, abban a rangsorolásban a Brazilok mögött a másodikok lettek, 3 ponttal lemaradva ősi riválisuktól. Az utolsó körben egyébiránt Argentína 3-1-re múlta felül Ecuadort. Összességében a selejtezőben 28 pontot szerző argentin válogatott 19-16-os gólaránnyal zárt a dél-amerikai zónában. Az argentinok a világ legsikeresebb válogatottjaként tehát a kis izgalmak ellenére nem okoztak meglepetés, és hamarosan nekifuthatnak újra Messiék annak, hogy elhódítsák a világbajnoki trófeát.

Messi, a szuperhős, és társai

Kétség sem férhet hozzá, hogy Messi az argentinok legjobbja, de egyben a világ egyik legnagyszerűbb futballistája is. Természetesen a Barca ásza mellett is vannak páran, akik nagy eséllyel hozzásegítik a válogatottat a jó eredmények eléréséhez. A selejtezősorozatban természetesen Messi az egyik legjobb góllövő volt, 7 találatot elérve.

lionelmessi-k5qF--621x414@LiveMint-7001Messi a vb-n is brillírozhat (forrás: livemint.com)

Ettől eltekintve is benne lehet leginkább bizodalma az argentin drukkereknek, de azért ott lesz a sérülés miatt a Manchester City-ből a szezon vége felé kimaradó Agüero, és szintén egy másik bajnokcsapat tagja, a Juventusos Higuaín. De ha már Messitől kezdve abszolút bajnokokat említünk, nem szabad megfeledkeznünk a Higuaínhoz hasonlóan szintén a Juvéban futballozó Dybala-ról sem, akinek ez lesz az első nagy tornája! Az viszont több mindent elárul, hogy Messi után a legtöbb gólt szerző játékosok a vb-selejtező során mindössze 2 találatot értek el, viszont ez arra is rámutat, hogy Messi oroszlánrészt vállal, azonban páran még hozzá tudnak tenni Argentína teljesítményéhez. Egyértelmű, hogy az argentinok kapcsán mindenkinek Messi jut az eszébe, és nagy eséllyel ő lesz végig a vb-n is a csapat kulcsembere, de nagy kérdés, hogy a fentebb felsoroltak közül valamely nagyágyú tud-e érvényesülni a válogatottban is. Sokat már várni nem kell arra, hogy e tekintetben választ kapjunk a kérdésre.

Andalúziából Argentínába

Jorge Sampaoli vezeti “harcba” Argentínát az oroszországi világbajnokságon, a szövetségi kapitány neve pedig egyáltalán nem lehet ismeretlen sokaknak, ugyanis korábban a Sevilla edzője volt. Sampaoli egészen 2017 májusáig vezette az andalúz együttest, közel két évig, ugyanis 2015 júliusában vette át a sevillai klubot. Összességében nem zárt rossz időszakot a La Ligában szereplő klubnál, melynél 53 alkalommal ülhetett le a kispadra. Az argentin válogatott élén immár 11 meccsen van túl, a selejtezősorozat közben vette át a nemzeti csapat irányítását. Kellett is nagyon ő ahhoz, hogy összekapja a csapatot, és hogy kijussanak Messiék a vb-re. Igaz, 2 vereség, és 3 döntetlen is becsúszott a 6 győzelem mellett (nem csak a selejtezőket figyelembe véve) az argentin kapitány vezetése alatt. Ha pedig a selejtezősorozatot egyáltalán nem vesszük figyelembe, akkor azért más a képlet, ugyanis Sampaoli többek között – barcelonai szempontból érhető okok miatt – Messit pihentetve küldte pályára övéit a spanyolok elleni barátságos meccsen idén tavasszal, aminek kiütéses (6-1!) vereség lett a vége. A korábban a chilei válogatottat is irányító 58 éves argentin szakember most bátran nyúlhat a nagyágyúkhoz a vb-n, sőt ez kötelező is, hiszen Messiék számára újból cél az, hogy a hőn áhított világbajnoki trófeát felemelhessék az oroszországi torna végén.

Legek, érdekességek, statisztikák

A világranglista 5. helyét elfoglaló Argentína igencsak jó mutatókkal rendezkedik, ha a világbajnoki szerepléseit vizsgáljuk. Az eddigi 20 vb közül 16-szor szerepelt Argentína is a tornán, először 1930-ban. Az argentinok 1978-ban, és 1986-ban lettek világbajnokok, azonban 5-ször szerepelt döntőben, így mindent egybevetve a vb-k egyik legsikeresebb válogatottjáról van szó. A jelenleg is aktív játékosok közül Argentína válogatottsági rekordját Javier Mascherano tartja, aki eddig 143 alkalommal ölthette magára a címeres mezt. Messi ezidáig 124 alkalommal volt válogatott, míg Di María 98-szor. Minden idők legtöbb gólját viszont argentin mezben Messi szerezte, aki 64 találatnál jár, őt pedig az aktívak közül Agüero követi 37 góllal.

 ARGENTÍNA (23)

Kapusok: Franco Armani (River Plate), Wilfredo Caballero (Chelsea), Nahuel Guzmán (Tigres)
Védők: Marcos Acuna (Sporting CP), Cristian Ansaldi (Inter), Federico Fazio (Roma), Gabriel Mercado (Sevilla), Nicolás Otamendi (Manchester City), Marcos Rojo (Manchester United), Nicolás Tagliafico (Ajax)
Középpályások: Éver Banega (Sevilla), Lucas Biglia (Milan), Ángel Di María (Paris Saint-Germain), Manuel Lanzini (West Ham United), Giovani Lo Celso (Paris Saint-Germain), Javier Mascherano (Hopej China Fortune), Maximiliano Meza (Independiente), Cristian Pavón (Boca Juniors), Eduardo Salvio (Benfica)
Támadók: Sergio Agüero (Manchester City), Paulo Dybala (Juventus ), Gonzalo Higuaín (Juventus), Lionel Messi (Barcelona)
Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli

Menetrend

Június 16., 15:00 • Izland – Argentína
Június 21., 21:00 • Argentína – Horvátország
Június 26., 20:00 • Nigéria – Argentína

Egy kis futballtörténelem

Ahogy említettük Argentína a világbajnokságok egyik legsikeresebb válogatottja, azonban jóideje nem tudtak felérni a csúcsra. Legutóbb döntőztek Brazíliában, de a németek ellen 1-0-ra alulmaradtak. Így történt ez 1930-ban, és 1990-ben is. Most is az esélyesek között lehet számon tartani a dél-amerikaiakat, bár például Messi nem gondol magukra favoritként. A legutóbbi vb-győzelme Argentína számára Maradona remeklésével jött össze, a döntőben pedig NSZK-t múlták felül 3-2-re. Azelőtt pedig 1978-ban Kempes vezényletével brillíroztak az argentinok, akik akkor a hollandokat 3-1-re verték a fináléban hosszabbítást követően.

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara. Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014