Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

VB 2018: Franciaország és a többiek! – Bemutatjuk a C-csoportot!

Amennyiben pusztán az aktuális világranglista-helyezéseket vesszük figyelembe a világbajnokság egyik legkiegyenlítettebb csoportjáról beszélünk. Franciaország (9.) ugyan abszolút favorit, ugyanakkor  a ranglsita alapján Peru (11.) és Dánia (12.) is elég közel van Pogbáékhoz. Ráadásul a 39. ausztrálok továbbjutási esélyeit sem biztos, hogy érdemes előre kizárni.

 FRANCIAORSZÁG (23)

A hazai rendezésű Európa-bajnokság döntőjének elvesztése után a franciák ábrándoznak a vb-győzelemről, és valljuk be, joggal is tehetik mindezt. Minden csapatrészre jut például világklasszisuk. A kapuban Hugo Lloris, a védelem tengelyében a bivalyerős Raphael Varane – Samuel Umtiti kettős, a középpályán ott van az a Paul Pogba, aki ha nem is nyújtott a bajnoki szezon során kiegyensúlyozott teljesítményt, úgy tartják vele kapcsolatban a szakértők, hogy most már bizony át kell szakadnia annak a bizonyos gátnak. A támadósort elnézve pedig Antoine Griezmann és/vagy Kylian Mbappé egyaránt a vb-sztárja lehet.

Hogy akkor mi adhat aggodalomra okot? Éppenséggel az, hogy azt még a franciák elismerik, hogy mégsem úgy funkcionál sokszor a válogatottjuk, ahogy arra hivatott lenne. Didier Deschamps korábban azt nyilatkozta, hogy szerinte a brazilok, a spanyolok, vagy a németek előttük járnak, mégpedig abban, hogy jobban képesek kontrollálni egy találkozót. Ha már itt tartunk, a világbajnoksággal foglalkozó számos szakportál boncolgatta ezt a témát, megjegyezve, hogy a ‘Les Bleus’ problémáinak forrása talán éppen a 2012 óta irányító Deschamps kapitány – felkészül Zinedine Zidane? -, akinek a döntéseivel a francia közvélemény finoman szólva sincs mindig kibékülve.

Ugyanakkor ami Deschamps mellett szól, a temérdek jó játékosa mellett az az, hogy az egykori középpályás pontosan tudja, hogy mi kell a vb-győzelemhez, hiszen 1998-ban a pályán átélhette mindezt. Deschamps szerint egyébként lehet, hogy ők a csoport abszolút favoritja, viszont eszük ágában sem lesz úgy tenni, mintha már továbbjutottak volna.

A franciák egyébként a csoportban elsőre a legnehezebb ellenfelüknek tűnő dánokkal az utolsó körben találkoznak. Az a meccs könnyen lehet, hogy az első és a második helyről dönt majd…! Bővebben a ‘Les Bleus’-ról⇒

Kapusok: Alphonse Areola (PSG), Hugo Lloris (Tottenham),  Steve Mandanda (Marseille)
Védők: Lucas Hernández (Atlético Madrid),  Presnel Kimpembe (PSG), Benjamin Mendy (Manchester City), Benjamin Pavard (Stuttgart), Adil Rami (Marseille),  Djibril Sidibé (Monaco), Raphaël Varane (Real Madrid), Samuel Umtiti (Barcelona)
Középpályások: Ngolo Kanté (Chelsea), Blaise Matuidi (Juventus), Steven Nzonzi (Sevilla), Paul Pogba (Manchester United), Corentin Tolisso (Bayern München)
Támadók: Ousmane Dembélé (Barcelona), Nabil Fekir (Lyon), Olivier Giroud (Chelsea), Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Thomas Lemar (Monaco),  Kylian Mbappé (PSG), Florian Thauvin (Marseille)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

 AUSZTRÁLIA (23)

A szombat este 17:30-kor a Groupama-arénában pályára lépő ‘ausszik’ játékerejéről mi magyarok testközelből is meggyőződhetünk. A válogatottat irányító Bert van Marwijk tűnhet az ausztrálok egyik legerősebb pontjának. A 65 esztendős, a futballban már mindent látott holland szakember igen otthonosan mzog a válogatott futballban, hiszen például Hollandiát 2010-ben vb-döntőhöz segítette, de van Marwijk dolgozott Szaud-Arábiában is – hozzásegítve az ázsiai országot 12 év után egy sikeres vb-kvalifikációhoz – , mielőtt kinevezték volna januárban ausztrál kapitánynak.

A holland szakember mellett az elnyűhetetlen Tim Cahill is vezéregyéniség lehet. A 38 esztendős jelenelg a Milwall együttesénél futballozó támadó amennyiben gólt szerez a világbajnokságon, olyan elit-klubhoz csatlakozna, mint Uwe Seeler, Pelé vagy Miroslav Klose, akiknek sikerült 4 vb-n is a hálóba találnia.

Az ötödik vb-jükre készülő ausztrálok kijutása közel sem volt zökkenőmentes, hiszen interkontinentális-pótselejtezőt játsozttak szíria ellen, amelynek visszavágója egy 22 meccses (!) selejtezősorozat lezárását jelentette. Tim Cahill hosszabbítsában lőtte a vb-re az ausztrálokat, akik képesek lehetnek meglepetésre a csoportban, ugyanakkor egy ellentétes forgatókönyv is könnyen benne van a pakliban.

Kapusok: Brad Jones (Feyenoord), Mat Ryan (Brighton), Danny Vukovic (Genk)
Védők: Aziz Behich (Bursaspor), Milos Degenek (Jokohama F. Marinos), Matthew Jurman (Szuvon Bluewings), James Meredith (Millwall), Josh Risdon (Western Sydney), Trent Sainsbury (Grasshoppers)
Középpályások: Jackson Irvine (Hull City), Mile Jedinak (Aston Villa), Robbie Kruse (Bochum), Massimo Luongo (Queens Park Rangers), Mark Milligan (al-Ahli), Aaron Mooy (Huddersfield Town), Tom Rogic (Celtic)
Támadók: Daniel Arzani (Melbourne City), Tim Cahill (Millwall), Tomi Juric (FC Luzern), Matthew Leckie (Hertha BSC), Jamie Maclaren (SV Darmstadt), Andrew Nabbout (Urava Red Diamonds), Dimitri Petratos (Newcastle Jets)
Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk (holland)

 PERU (23)

Ricardo Gareca kaptinyi kinevezésével a perui futball új életre kellt. A válogatott 36 év után világbajnokságra készül, és ha már ott van, szeretne is nagyot dobbantani, ami szerintünk egy estleges továbbjutással már meg is valósulna.

Az argentin kapitány egy ellentmondást nem tűrő, roppant erőteljes csapatot rakott össze. Pont a csapategység lehet Peru elgnagyobb fegyvere a világbajnokságon is. Ne és persze az, hogy ott lehet a tornán legnagyobb szártjuk, a Paolo Guerrero. A korábbi Bayern-csatár eltiltását az utolsó pillanatban függesztette csak fel a FIFA, ezzel egy hatalmas lökést adva a dél-amerikaiaknak.

Az oroszországba interkontinentális-pótselejtezőn kijutó Peru az előkelő, 11. helyen áll a világranglistán, ettől függetlenül a legsötétebb lónak tűnik a csoportban, ugyanakkor visszatért legjobbjuk, van egy roppant taktikus kapitányuk, és egy hihetetlenül egységes csapatuk – Láttunk már arra példát, hogy ennyi elég volt egy sikerhez.

Hogy miben bízhat még Peru? – Például abban, hogy 1982 előtt felkészülési találkozón 1:0-ra legyőzte az akkor is jóval esélyesebb, Michel Platinivel kiálló Franciaországot. Ez volt a két ország eddigi egyetlen összecsapása. Nem kérdés, egy hasonló eredménnyel zokszó nélkül keigyezni most is mindenki Peruban…

Kapusok: Carlos Cáceda (Veracruz), José Carvallo (UTC), Pedro Gallese (Veracruz)
Védők: Luis Advíncula (BUAP), Miguel Araujo (Alianza Lima), Aldo Corzo(Universitario de Deportes), Nilson Loyola (Melgar), Christian Ramos (Veracruz), Alberto Rodríguez (Junior), Anderson Santamaría (Puebla ), Miguel Trauco (Flamengo)
Középpályások: Pedro Aquino (BUAP), Wilder Cartagena (Veracru), Christian Cueva (Sao Paulo), Edison Flores (Aalborg), Paolo Hurtado(Vitória Guimaraes), Andy Polo (Portland Timbers), Renato Tapia (Feyenoord), Yoshimar Yotún (Orlando City)
Támadók: André Carrillo (Watford), Jefferson Farfán (Lokomotiv Moszkva), Paolo Guerrero (Flamengo), Raúl Ruidíaz (Morelia)
Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca (argentin)

 DÁNIA (23)

A skandináv futballt kevesen ismerik jobban Ade Hareide kapitánynál, aki a Svédországban, Dániában és  Norvégiában is bajnoki címet nyert aktuális csapatával. A 64 esztendős, rutinos szakember a világbajnokságon persze egy teljesen más közegbe csöppen majd, ugyanakkor egy masszív csapatot rakott össze, amely a továbbjutásra egyértelműen eséyles lehet.

A dánok számára jó kiindulási alap, hogy 5:1-gyes összesítéssel, ellentmondást nem tűrően futballozva jutottak túl az írország elleni pótselejtezőn.

Mindemellett megvannak a maguk egyéniségei is: A kapuban Kasper Schmeichel ad stabilitást; A védelem Simon Kajer vezetésével fizikálisan roppant erős, ráadásul előttük olyan elnyűhetetlen középpályások dolgoznak, mint a Borussia Dortmundhoz a napokban aláíró Thomas Delaney. A válogatott kulcsembere minden kétség nélkül Christian Eriksen, aki a selejtezők során 11 góllal – Írország ellen mesterhármassal – segítette csapatát. A Tottenham középpályása köztudottan életveszélyes távolról, ezért is ígérkezik érdekesnek mondjuk a klubtárs, Hugo Lloris ellen vívandó prábaj.

Megítélésünk szerint Dánia éppen egy Eriksen-nyivel erősebb az ausztrál-perui kettősnél, így esélyesebb is az említett duónál a továbbjutásra.

Kapusok: Jonas Lössl (Huddersfield Town), Frederik Rönnow (Bröndby), Kasper Schmeichel (Leicester City)
Védők: Andreas Christensen (Chelsea), Henrik Dalsgaard (Brentford), Mathias Jörgensen (Huddersfield Town), Simon Kjaer (Sevilla), Jonas Knudsen (Ipswich Town), Jens Larsen (Udinese), Jannik Vestergaard (Borussia Mönchengladbach)
Középpályások: Thomas Delaney (Werder Bremen), Christian Eriksen (Tottenham Hotspur), Michael Krohn-Dehli (Deportivo La Coruna), William Kvist (FC Köbenhavn), Lukas Lerager (Girondins Bordeaux), Lasse Schöne (Ajax)
Támadók: Martin Braithwaite (Girondins Bordeaux), Andreas Cornelius (Atalanta), Kasper Dolberg (Ajax), Viktor Fischer (FC Köbenhavn), Nicolai Jörgensen (Feyenoord), Yussuf Poulsen (RB Leipzig), Pione Sisto (Celta Vigo)
Szövetségi kapitány: Age Hareide (norvég)

MENETREND

jún. 16. 12:00 Franciaország – Ausztrália
jún. 16. 18:00 Peru – Dánia
jún. 21. 14:00 Dánia – Ausztrália
jún. 21. 17:00 Franciaország – Peru
jún. 26. 16:00 Dánia – Franciaország
jún. 26. 16:00 Ausztrália – Peru

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara. Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014