Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: vajon összejön az argentinok számára a harmadik vb trófea? – bemutatjuk a D-csoportot

Folytatjuk a jövő héten startoló oroszországi labdarúgó-világbajnokság csoportjait bemutató sorozatunkat, amelyben ezúttal a „D” jelű kvartettet vesszük górcső alá. Azt a négyest, amelyet ha nem is klasszikus „halálcsoportnak”, de valami ahhoz hasonlónak titulálnak. Hogy miért is? A válasz egyszerű, hiszen ide sorsolták be a Messivel fémjelzett argentin válogatottat, a több sztárjátékost is felvonultató horvát nemzeti csapatot, a bitang erősen védekező izlandiakat és a sok kellemetlenséget okozható Nigéria válogatottját.

csoportbemutato_d

 ARGENTÍNA (23)

A kétszeres győztes dél-amerikai válogatott már nagyon régóta áhítozik a harmadik sikerre, ami négy évvel ezelőtt Brazíliában majdnem sikerült is, de aztán jött Götze és eldöntötte a németek javára a trófea sorsát. A csapat most újra neki fut egy nagyon erős kerettel, viszont ki kell hangsúlyozni, hogy a Jorge Sampaoli irányította válogatott leginkább csak elöl, a támadó posztokon mondható lenyűgözőnek.

Hátulról kezdve a csapat elemzését ugyanis láthatjuk, hogy a kapu őrzésének a lehetőségét nem a világ legjobb portásai fogják ellátni. Sergio Romero sérülése miatt kimaradt a csapatból, így a Guzmán, Caballero, Armani hármasra hárul az egyik legtöbb rutint igénylő feladat. Érdemes megjegyezni, hogy ennek a triumvirátusnak összesen 9 válogatott meccse van eddig…

Hasonló dolgok elmondhatóak a védelemről is, mert ugyan több ismert és sztárcsapatban futballozó játékos is meghívót kapott, Otamendi, Rojo, Fazio, mégis azt kell kijelenteni, hogy ez az argentin válogatott hátul biztosan sebezhető lesz. Erre talán a legékesebb bizonyíték a márciusban a spanyoloktól elszenvedett 6-1-es találkozó.

A középpályára érkezvén rutinos játékosokkal kerülünk szembe, mint például Biglia, Banega vagy épp Mascherano, akiket egy kis fiatalság egészít majd ki a PSG-s Lo Celso személyében. Ennek a csapatrésznek kiemelt fontosságú szerepe lesz abban, hogy szűrjék az ellenfél támadásait, hiszen mint fentebb említettük, a védelem könnyen megadhatja magát.

Végül pedig megérkeztünk a már a korábbiakban szóba hozott támadósorhoz, ahová olyan játékosok nem kerültek be, mint az Interben a gólokat gólokra halmozó Mauro Icardi, vagy az Atletico Madridból jól ismert Ángel Correa. Ettől függetlenül azért nem kell aggódniuk az égszínkék-fehér szimpatizánsoknak, hiszen az 5-szörös Aranylabdás Lionel Messi mellett Agüero, Dybala, Di Maria és Higuain is helyet foglal a keretben, így a variációs lehetőség mindenképp adott lesz.

Mit is lehet várni az argentinoktól ezen a tornán? A közvélemény és a fogadóirodák is az esélyesek között tartják számon a csapatot, ugyanakkor érdemes kihangsúlyozni, hogy a legtöbb helyen négy-öt csapatot is eléjük sorolnak be. A csoportból való továbbjutást nem övezik kételyek, de az egyenes kiesés szakaszban már bizony kijöhetnek a válogatott egyes hiányosságai.

Kapusok: Franco Armani (River Plate), Wilfredo Caballero (Chelsea), Nahuel Guzmán (Tigres)
Védők: Marcos Acuna (Sporting CP), Cristian Ansaldi (Inter), Federico Fazio (Roma), Gabriel Mercado (Sevilla), Nicolás Otamendi (Manchester City), Marcos Rojo (Manchester United), Nicolás Tagliafico (Ajax)
Középpályások: Éver Banega (Sevilla), Lucas Biglia (Milan), Ángel Di María (Paris Saint-Germain), Manuel Lanzini (West Ham United), Giovani Lo Celso (Paris Saint-Germain), Javier Mascherano (Hopej China Fortune), Maximiliano Meza (Independiente), Cristian Pavón (Boca Juniors), Eduardo Salvio (Benfica)
Támadók: Sergio Agüero (Manchester City), Paulo Dybala (Juventus ), Gonzalo Higuaín (Juventus), Lionel Messi (Barcelona)
Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli

 HORVÁTORSZÁG (23)

Az 1998-ban bronzéremig jutó horvát válogatottra, ahogyan az elmúlt világeseményeken, úgy most is ráakasztható a „sötét ló” jelző. A csapat ugyanis tele van klasszis játékosokkal, aminek okán az ember el is várna tőlük egy szép menetelést, ugyanakkor az elmúlt tornák tapasztalatai az ellenkezőjét bizonyítják. De egyszer kijöhet nekik is a lépés, és ez lehet a 2018-as világbajnokságon fog megtörténni.

A jövő héten startoló tornán déli szomszédjaink kapuját szinte biztosra vehető, hogy a Monaco hálóőre, Danijel Subasic fogja őrizni. Talán ez az egyetlen poszt, ahol különösebb kérdőjelek nem fognak felmerülni Zlatko Dalic szövetségi kapitányban, viszont a többi csapatrészt bolygatva már-már vakarhatja majd a fejét a tréner.

A védelembe ugyanis rutinos játékosok mellett fiatalok is bekerültek, de van egy olyan sanda gyanúnk, hogy Dalic inkább a tapasztalatnak fog bizalmat szavazni ebben a csapatrészben. Ezt jól bizonyítják a felkészülési mérkőzések, ahol 30 közeli volt az átlagéletkor a hátsó kvartettben.

A középpályát monitorozva világsztárok tömkelege szakad elénk, hiszen olyan spílerekből lehet válogatni, mint Modric, Kovacic, Rakitic, Badelj vagy épp Brozovic. Nem is csoda, hogy ezt a csapatrészt tartják a válogatott szintjén a legerősebbnek, hiszen ezek a játékosok mind az előre játékban, mind pedig a védekezésben is kiváló teljesítmény leadására képesek.

Elől pedig szintén neves labdarúgókból lehet majd szemezgetni, hiszen ide is topcsapatokból érkeztek a potenciális gólszerzők. Mandzukic, Perisic, Rebic vagy épp Szalai Ádám csapattársa, Andrej Kramaric is komoly fejtörést tud okozni az ellenfél védőinek.

Összességében tehát egy nagyon masszív és igencsak jó nevekből álló horvát válogatott érkezik Oroszországba, de vajon mire is lehet számítani velük kapcsolatban? A „sötét ló” jelző okán szinte bármire. Az is lehet, hogy a csoportból sem jutnak tovább, de ha megismétlik a 20 évvel ezelőtti produkciót, akkor sem lepődnénk meg igazán. A fogadóirodák szerint a komolyabb sztárcsapatok után egyből a horvátok jönnek, mint esélyesek.

Kapusok: Lovre Kalinic (Gent ), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Danijel Subasic (Monaco)
Védők: Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Dejan Lovren (Liverpool), Josip Pivaric (Dinamo Kijev), Ivan Strinic (Sampdoria), Domagoj Vida (Besiktas), Sime Vrsaljko (Atlético Madrid)
Középpályások: Milan Badelj (Fiorentina), Filip Bradaric (HNK Rijeka), Marcelo Brozovic (Internazionale), Duje Caleta-Car (Red Bull Salzburg), Mateo Kovacic (Real Madrid), Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (FC Barcelon)
Támadók: Nikola Kalinic (AC Milan), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Mario Mandzukic (Juventus), Ivan Perisic (Internazionale), Marko Pjaca (Schalke), Ante Rebic (Eintracht Frankfurt)
Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

 IZLAND (23)

A 333 ezer lakosú északi szigetországban az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül a labdarúgás, hiszen az utóbbi időkben, ha nem is látványos futballal, de célravezető játékkal több komoly sikert is elért a válogatott. A 2016-os Európa-bajnokságon például a negyeddöntőig meneteltek, ma pedig a világranglista 22. helyén állnak, s hozzá kell tenni, hogy nem érdemtelenül.

Bár a csapatból mindössze csak ketten szerepelnek a hazai bajnokságban, mégis azt kell mondani, hogy az izlandi futballisták többsége nem mond sokat egy átlagember számára. Ami nem is csoda, hiszen nem topbajnokságokban rúgják a bőrt hétről hétre, de azért akadnak kivételek.

Ilyen például a csapatkapitány Aron Gunnarsson, aki évek óta az angol másodosztályban, azaz a Championshipben vitézkedik. Kiemelendő Johann Berg Gudmundsson neve is, aki a Premier Leagueben szereplő Burnleyvel zárt kiváló szezont. Ugyancsak remekül sikerült a mögöttünk hagyott bajnoki évad Alfred Finnbogason számára is, hiszen az izlandi csatár a Bundesligában a kiesésre jelölt Augsburgban vitézkedett szó szerint a maga 12 góljával.

A legnagyobb sztár viszont egyértelműen Gylfi Sigurdsson, aki már hét szezont is lehúzott az angol élvonalban. A legutóbbit az Everton színeiben tette, ami sem az ő, sem pedig a csapat számára nem a legjobban sikerült, mégis az izlandi emberek többsége tőle vár rengeteget ezen a tornán.

Az izlandi nemzeti csapatról az elmúlt években megtanultuk azt, hogy nagyon nehéz ellenük játszani, hiszen masszívan védekeznek. Szép futballnak nem lehet nevezni a játékukat – bár biztos van, akinek tetszik – de mindenképp célratörő és eredményes. A csoportban ezzel bárkit megfoghatnak és elég komolyan fel tudják majd kavarni az állóvizet. A fogadóirodák viszont nagyon sokat pengetnének ki egy esetleges szigetországi végső győzelemért, amire valljuk be, tényleg nagyon kicsi az esély.

Kapusok: Hannes Thór Halldórsson (Randers), Rúnar Alex Rúnarsson (Nordsjaelland), Frederik Schram (Roskilde)
Védők: Kári Árnason (Aberdeen ), Hólmar Örn Eyjólfsson (Levszki Szófia), Samúel Kári Fridjónsson (Valerenga), Sverrir Ingi Ingason (Rosztov), Hördur Björgvin Magnússon (Bristol City), Birkir Már Saevarsson (Valur), Ragnar Sigurdsson (Rosztov), Ari Freyr Skúlason (Lokeren)
Középpályások: Birkir Bjarnason (Aston Villa), Rúrik Gíslason (Sandhausen), Aron Einar Gunnarsson (Cardiff City), Jóhann Berg Gudmundsson (Burnley), Emil Hallfredsson (Udinese), Gylfi Thór Sigurdsson (Everton), Ólafur Ingi Skúlason (Karabükspor), Arnór Ingvi Traustason (Malmö FF)
Támadók: Jón Dadi Bödvarsson (Reading), Alfred Finnbogason (Augsburg), Albert Gudmundsson (PSV Eindhoven), Björn Bergmann Sigurdarson (Rosztov)
Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrímsson

 NIGÉRIA (23)

A „Szuper Sasok” azaz a nigériai válogatott az egyetlen olyan afrikai csapat, amely 2014-ben is szerepelt a világbajnokságon. Ennek okán leszögezhetjük azt, hogy a válogatott egy bizonyos szintet tud produkálni. Ráadásul négy éve a legjobb eredményét is beállították, hiszen a csoportjukból sikeresen továbbjutottak, viszont a nyolcad-döntőben már megálljt parancsoltak nekik.

Az argentinokhoz hasonlóan Nigéria együttese is hátul mondható egy kicsit szegényebbnek. A kapuban nem sok rutin lesz, hiszen a három lehetséges opció, Uzoho, Akpeyi és Ezenwa, ugyan fel tud mutatni 39 válogatottságot, de az utóbbi két portás az egész pályafutását Afrikában töltötte.

A védelem sem áll komolyabb nevekből, viszont a középpálya már sokkal inkább, ahol több tapasztalt labdarúgót is találunk. Ilyen például a Chelsea játékosa Victor Moses, de említhetjük a Leicester középpályását Wilfrid Ndidit vagy a csapatkapitányt, a korábban a Chelseavel rengeteg trófeát nyerő John Obi Mikelt. Az előre játékot az Arsenal és a Leicester fiataljai, Iwobi és Iheanacho segítheti, de a tapasztaltabb Ahmed Musat és Odion Ighalot is bevetheti majd Gernot Rohr szövetségi kapitány.

Mennyire kell számolni a nigériai válogatottal? A csoport favoritjai egyértelműen Argentína és Horvátország, ugyanakkor a „Szuper Sasok” sem képviselnek gyenge játékerőt. Ergo Izlandhoz hasonlóan okozhatnak majd az esélyesebbeknek kellemetlen pillanatokat, ami akár Messiék vagy Modricék vesztébe is kerülhet. A fogadóirodák szerint viszont az afrikai együttesnek nem sok esélye van elhódítania a trófeát.

Kapusok: Daniel Akpeyi (Chippa United), Ikechukwu Ezenwa (Enyimba), Francis Uzoho (Deportivo Fabril )
Védők: Chidozie Awaziem (Nantes), Leon Balogun (Mainz), Tyronne Ebuehi (ADO Den Haag), Elderson Echiejile (Cercle Bruges), William Ekong (Bursaspor), Brian Idowu (Amkar Perm), Kenneth Omeruo (Kasimpasa), Abdullahi Shehu (Bursaspor)
Középpályások: Oghenekaro Etebo (Las Palmas), John Obi Mikel(Tiencsin Teda), Wilfred Ndidi (Leicester City), Joel Obi (Torino), John Ogu (Hapoel Beer-Sev), Ogenyi Onazi (Trabzonspor)
Támadók: Kelechi Iheanacho (Leicester City), Odion Ighalo (Csangcsun Jataj), Alex Iwobi (Arsenal), Victor Moses (Chelsea), Ahmed Musa (CSZKA Moszkva), Simeon „Simy” Nwankwo (Crotone)
Szövetségi kapitány: Gernot Rohr (német)

MENETREND

jún. 16. 15:00 Argentína – Izland
jún. 16. 21:00 Horvátország – Nigéria
jún. 21. 20:00 Argentína – Horvátország
jún. 22. 17:00 Nigéria – Izland
jún. 26. 20:00 Nigéria – Argentína
jún. 26. 20:00 Izland – Horvátország

Amit mi várunk/tippelünk!

Argentína továbbjutását elméletben semminek sem kellene veszélyeztetnie, így őket az első helyre rangsorolnánk. A másik továbbjutó a csoportból pedig szerintünk a horvát válogatott lesz, amit lehet, hogy vért izzadva fognak elérni. A harmadik helyre Nigériát, míg az utolsó pozícióba Izland nemzeti csapatát várjuk. Tipp: 1. Argentína 7 pont, 2. Horvátország 7 pont, 3. Nigéria 1 pont, 4. Izland 1 pont.

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara. Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014