Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: bemutatjuk Brazília válogatottját!

A világbajnokságok esélyesei közt mindig meg kell említeni a brazil válogatottat, s most sincs ez másként: az ötszörös győztes, jelenleg a világranglistán második helyezett brazilok Neymar vezérletével Oroszországban is csak az arannyal lennének alighanem elégedettek.

csapatminta_brazil

Út Oroszországba

A csalódáskeltő 2016-os Copa América után vette át Tite a selecaót, a csapat pedig remek másfél évet produkált: magabiztosan, első helyen kvalifikálták magukat a világbajnokságra a dél-amerikai selejtezőkből. Vezetésével 12 selejtezőből tizet behúztak, és már 2017 márciusában, első nemzetként bebiztosították vb-szereplésüket. (Ezután csúszott be két döntetlen.) Külön kiemelendő, hogy a nagy riválisok közül Argentínát, Uruguayt és Chilét is három góllal verték. Tite irányítása alatt egyébként összesen egy veresége van a válogatottnak, ez speciel pont egy Argentína elleni 2017 júliusi barátságos meccsről – igaz, akkor Neymar például nem lépett pályára. A vébé előtt közvetlenül egy barátságos meccset játszottak csak, a PSG sztárjának visszatérése alkalmával magabiztos sikert arattak a horvátok ellen, nem utolsó sorban az érintett  pazar góljának köszönhetően.

Tapasztalt védelem, csúcsformában érkező támadók

A brazil keret szinte teljesen kicserélődött a hazai rendezésű vébén kudarcot valló csapathoz képest, összesen hat játékos maradt abból a társaságból: Neymaron kívül Thiago Silva, Fernandinho, Marcelo,  Paulinho és Willian. Ezzel együt szó sincs arról, hogy sihederek alkotnák a csapatot, Tite kerete a hatodik legidősebb átlagéletkor alapján. A csapat vezéregyéniségei pedig a legjobb korban, pályájuk csúcsán lévő klasszisok, mint Coutinho, Firmino és Neymar.

Már ami a támadósort illeti, hiszen a védelemben Thiago Costa és Miranda talán már túl vannak a zeniten. A sérülés miatt kimaradó Dani Alves viszont alighanem nagyon fog hiányozni, helyén Danilo kaphat szerepet. A középpályán Casemiro, Fred és Fernandinho adhatja a stabilitást, de a csapat legnagyobb erőssége természetesen a támadósor: Douglas Costa, Firmino és Coutinho is remek klubszezon után érkezik a vébére.  Ha Neymar valóban száz százalékos,  akkor ez a támadógépezet Marcelo támogatásával a vébén is megkeseríti majd az ellenfelek életét.

A keret bőségét pedig jól mutatja, hogy Tite olyan remek játékosokat hagyott ki, mint Alex Sandro vagy éppen a frissen Liverpoolba igazoló Fabinho.

Az ember, aki visszavezette a selecaót a nyerő ösvényre 

Az 57 esztendős, számos brazil klubot megjárt szakember 2016-ban váltotta Dungát a selecao élén. Tite játékosként közel sem volt akkora klasszis, mint elődje, ám edzőként annál többre vitte. Elsősorban a Corinthians edzőjeként volt sikeres, a sao paulói csapatnál három turnusa is volt, 2012-ben a klubot első Libertadores Kupa-győzelméig vezette a klubot, veretlenül nyerték meg a sorozatot. Ebben az évben még a klubvilágbajnokságot is megnyerték a Chelsea ellen. Két bajnoki címet is nyert a Corinthiansszal, 2015-ben az év edzőjének választották hazájában. Ezek után egy évvel később logikus választás volt a nemzeti csapat kispadjára. Eddig nem is okozott csalódást, tétmeccsen egyelőre veretlen a selecao élén.

Legek, statisztikák, érdekességek

Brazília öt sikerével a világbajnokságok történelmének legeredményesebb nemzete. Jóformán minden mutatóban verik a mezőnyt, a legtöbb lejátszott meccs (104),  a legtöbb győzelem (70) és  legjobb gólkülönbség (+119) is az övék. Egyedüliként vettek részt valamennyi tornán.

A jelenlegi keretből Thiago Silva rendelkezik a legtöbb válogatottsággal (70), míg a legtöbb gólt Neymar szerezte (54). A 26 éves világklasszisnak két gól kell ahhoz, hogy megelőzze Romáriót, és az örökranglista harmadik helyére lépjen előre.

A selecaóé egyébként a harmadik legértékesebb keret a franciák és a spanyolok után, a 23 játékos összértéke a Transfermarkt szerint 855 millió fontra tehető.

 BRAZÍLIA (23)

Kapusok: Alisson (Roma), Cássio (Corinthians), Ederson (Manchester City)
Védők: Danilo (Manchester City ), Fagner (Corinthians), Filipe Luis(Atlético Madrid), Pedro Geromel (Gremio), Marcelo (Real Madrid), Marquinhos (PSG), Miranda (Inter), Thiago Silva (PSG )
Középpályások: Renato Augusto (Peking Kuoan), Casemiro (Real Madrid), Philippe Coutinho (Barcelona), Fernandinho(Manchester City), Fred (Sahtar Doneck), Paulinho (Barcelona), Willian (Chelsea)
Támadók: Douglas Costa (Juventus), Roberto Firmino (Liverpool), Gabriel Jesus (Manchester City), Neymar (PSG), Taison (Sahtar Doneck)

Szövetségi kapitány: Tite

MENETREND:
jún. 17. 20:00 Brazília – Svájc
jún. 22. 14:00 Brazília – Costa Rica
jún. 27. 20:00 Szerbia – Brazília

Egy kis futballtörténelem…

A múlt évszázad első felében a selecao még nem képviselte ugyanazt a szintet, mint manapság: 1922 és 1949 (két hazai pályán rendezett kontinenstorna) között például semmilyen trófeát nem nyertek. 1954-ben az Aranycsapat Bernben a negyeddöntőben állta útját a Djalma Santos-féle csapatnak, ezután kezdődött a brazil futball aranykora. Pelé vezetésével 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is elhódították a Jules Rimet-kupát. 1994-ben már a Romário-féle generációval újra a csúcsra értek, az 1998-as elbukott döntő után pedig a Ronaldo és Ronaldinho nevével fémjelzett gárda is győzni tudott 2002-ben. Az utóbbi három világbajnokság viszont egyáltalán nem úgy sikerült, ahogy a szambanemzetben megálmodták, 2006-ban a franciák elleni negyeddöntő, 2010-ben a hollandok elleni negyeddöntő, 2012-ben pedig az elődöntő , és a németek elleni katasztrofális vereség (7-1) jelentette a végállomást hazai pályán.

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara. Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek:  Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 | 1990 | 1994
1998 2002 | 2006
2010 | 2014