Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: 52 év után nagyot robbantana Anglia! – bemutatjuk a G-csoportot

Folytatjuk a jövő héten startoló oroszországi labdarúgó-világbajnokság csoportjait bemutató sorozatunkat, amelyben ezúttal a „G” jelű kvartettet vesszük górcső alá. Azt a négyest, amelyben két komoly esélyes is helyet kapott, méghozzá Anglia és Belgium csapata. A háromoroszlánosok 52 év után szerezhetnének újabb világbajnoki címet, míg a belgákat a torna egyik titkos esélyeseként tartanak számon. A csoportban magyar érdekeltség is van hiszen a dunaszerdahelyi DAC panamai játékosa Eric Davis is részt vesz a tornán.

csoportbemutato_g

G-CSOPORT

 BELGIUM (23)

Olyan világsztárokkal a keretükben, mint Eden Hazard, Romelu Lukaku vagy Kevin De Bruyne nem meglepő, hogy sokan történetük legjobb világbajnoki szereplését várják idén a belgáktól. Roberto Martínez szövetségi kapitány irányítása alatt a vörös ördögök 43 gólt szereztek a selejtezők során. Ráadásként a védelemben is rutinos labdarúgók játsszák a főszerepet Vincent Kompanytól, Toby Alderweirelden át Jan Vertonghenig. A jelenlegi keret legtöbb játékosa ott volt a 2016-os Európa-bajnokságon a legjobb nyolc közé menetelő csapatban, s az ő tapasztalataikat felhasználva Oroszországban akár az elődöntőig is menetelhetnek a belgák. Aki kedveli a látványos szórakoztató játékot, annak érdemes lesz odafigyelni a belgákra.

Út a vb-re: H-csoport, 1.hely – 28 pont – 10 mérkőzés: 9-1-0 (43:16)

Korábbi szereplések: 12

Legjobb eredmény: negyedik hely: 1986

Kulcsfigurák: Romelu Lukaku, Eden Hazard, Jan Vertonghen, Thibaut Courtois

Kapusok: Koen Casteels (Wolfsburg), Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool)
Védők: Toby Alderweireld (Tottenham), Dedryck Boyata (Celtic), Vincent Kompany (Manchester City), Thomas Meunier (PSG), Thomas Vermaelen (Barcelona), Jan Vertonghen (Tottenham)
Középpályások: Yannick Carrasco (Talien Jifang), Kevin De Bruyne (Manchester City), Mousa Dembélé (Tottenham), Leander Dendoncker (Anderlecht), Marouane Fellaini (Manchester United), Youri Tielemans (Monaco), Axel Witsel (Tiencsin Csüancsien)
Támadók: Michy Batshuayi (Chelsea), Nacer Chadli (West Bromwich Albion), Eden Hazard (Chelsea), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach), Adnan Januzaj (Real Sociedad), Romelu Lukaku (Manchester United), Dries Mertens (Napoli)
Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

 PANAMA (23)

A hátvéd Román Torres volt a panamai csapat hőse az ország első világbajnoki szereplésének kivívásában. Az utolsó selejtezőmérkőzés utolsó pillanataiban Costa Rica ellen lőtt góljával biztosította be Panama számára az oroszországi indulás jogát. Hernán Darío Gómez gárdájának ez a siker adhat lendületet a vb csoportmérkőzései során . Panama keretében számos rutinos játékos található , így az egyaránt több mint 100-szoros válogatott Gabriel Gómez, Blas Pérez vagy Luis Tejada, míg Gómez személyében egy olyan szakvezető irányítja a csapatot, aki 1998-ban és 2002-ben Kolumbiával és Ecuadorral is szerepelt a világbajnokságon.

Út a vb-re: CONCACAF-zóna, ötödik szakasz, 3.hely – 13 pont. 10 mérkőzés: 3-4-3 (9:10)

Korábbi szereplések: 0

Legjobb eredmény: –

Kulcsfigurák: Luis Tejada, Gabriel Torres, Jaime Penedo

Kapusok: José Calderón (Chorrillo FC), Jaime Penedo (Dinamo Bucuresti), Álex Rodríguez (San Francisco FC)
Védők: Felipe Baloy (CSD Municipal), Harold Cummings (San Jose Earthquakes), Eric Davis (DAC Dunaszerdahely), Fidel Escobar (New York Red Bulls), Adolfo Machado (Houston Dynamo), Michael Murillo (New York Red Bulls), Luis Ovalle (CD Olimpia), Román Torres (Seattle Sounders)
Középpályások: Édgar Bárcenas (Cafetaleros de Tapachula), Armando Cooper (Universidad de Chile), Aníbal Godoy (San Jose Earthquakes), Gabriel Gómez (Bucaramanga), Valentín Pimentel (Plaza Amador), Alberto Quintero (Universitario), José Luis Rodríguez (Gent)
Támadók: Abdiel Arroyo (LD Alajuelense), Ismael Díaz (Deportivo La Coruna), Blas Pérez (CSD Municipal), Luis Tejada (Sports Boys), Gabriel Torres (CD Huachipato)
Szövetségi kapitány: Hernán Darío Gomez

 TUNÉZIA (23)

Ha bármelyik Tunéziával szembe kerülő csapat úgy gondolná, könnyű mérkőzésnek néz elébe, jól teszi ha egy pillantást vet az afrikaiak selejtezőbeli eredményeire. A karthagói sasok nyolc mérkőzésükön maradtak veretlenek, s csak egyetlen döntetlent játszottak Líbia ellen. Nabil Maaloul gárdája elsősorban remek védekezésének köszönhetően vívta ki a helyét a világbajnokság mezőnyében, de kiemelendő még Youssef Msakni, aki végre nagyobb porondon is szeretné megvillantani csatárképességeit és Ghilane Chaalani, a tehetséges középpályás, aki mára a piros-fehér mezes válogatott egyik sztárja lett. A csapat hatalams önbizalommal készül a tornára, azzal a céllal, hogy bejussanak a kieséses szakaszba.

Út a vb-re: CAF-zóna, harmadik szakasz, A-csoport, 1.hely – 14 pont, 6 mérkőzés: 4-2-0 (11:4)

Korábbi szereplések: 4

Legjobb eredmény: csoportkör: 1978, 1998, 2002, 2006,

Kulcsfigurák: Wahbi Khazri, Youssef Msakni, Aymen Abdennour

Kapusok: Faruk Ben Musztafa (al-Sabab), Muez Hasszen (Chateauroux ), Ajmen Maszluszi (al-Batin)
Védők: Rami Bedui (Étoile du Sahel), Sziam Ben Juszef (Kasimpasa), Yohan Benaluan (Leicester City), Dylan Bronn (Gent), Uszama Haddadi (Dijon), Ali Maalul (al-Ahli), Jasszin Meriah (CS Sfaxien), Hamdi Naggez (Zamalek)
Középpályások: Mohamed Amin Ben Amor (al-Ahli), Ahmed Kalil (Club Africain), Szaif-Eddin Kaui (Troyes), Gajlen Saalali (Espérance), Ferdzsani Szaszi (al-Naszr), Eljesz Szkiri (Montpellier)
Támadók: Anisz Badri (Espérance), Fahreddin Ben Juszef (al-Ettifak), Szaber Kalifa (Club Africain), Vahbi Kazri (Rennes), Naim Szliti (Dijon), Basszem Szrarfi (Nice)
Szövetségi kapitány: Nabil Maalul

 ANGLIA (23)

Az angol válogatott 1998 óta minden világbajnokságra kvalifikálta magát, ám a negyeddöntőnél tovább utoljára 1990-ben sikerült eljutniuk, így nem lesz könnyű dolga Gareth Southgate gárdájának, ha ezzel a céllal érkeznek a tornára. A Harry Kane és Jamie Vardy alkotta csatársort Marcus Rashford, Raheem Sterling és Kyle Walker segíti a gólhelyzetek kialakításában, a középpályán pedig a Totteneham sztárjáról Dele Allitól várják a kreativitást. A háromoroszlánosok szurkolói azt remélik, Alli fantasztikusan fog játszani első világbajnokságán, ahogyan azt ugyancsak a Tottenham egykori játékoa Paul Gascoigne tette 1990-ben.

Út a vb-re: F-csoport, 1.hely – 26 pont, 10 mérkőzés: 8-2-0 (18:3)

Korábbi szereplések: 14

Legjobb eredmény: világbajnoki cím: 1966

Kulcsfigurák: Trent Alexander-Arnold, Dele Alli, Harry Kane, Marcus Rashford, Jesse Lingard

Kapusok: Jack Butland (Stoke City), Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley)
Védők: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Gary Cahill (Chelsea), Fabian Delph (Manchester City), Phil Jones (Manchester United), Harry Maguire (Leicester City), Danny Rose (Tottenham), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Tottenham), Kyle Walker (Manchester City), Ashley Young (Manchester United)
Középpályások:Dele Alli (Tottenham), Eric Dier (Tottenham), Jordan Henderson (Liverpool), Jesse Lingard (Manchester United), Ruben Loftus-Cheek (Crystal Palace)
Támadók: Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Raheem Sterling (Manchester City), Jamie Vardy (Leicester City), Danny Welbeck (Arsenal)
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

MENETREND

jún. 18. 17:00 Belgium – Panama
jún. 18. 20:00 Tunézia – Anglia
jún. 23. 14:00 Belgium – Tunézia
jún. 24. 14:00 Anglia – Panama
jún. 28. 20:00 Anglia – Belgium
jún. 28. 20:00 Panama – Tunézia

Amit mi várunk/tippelünk!

Anglia és Belgium továbbjutását elméletben semmi sem veszélyeztetheti, így mi az angoloakt tennénke első helyre, míg a belgákat a másik továbbjutónak Első világbajnokságára készülő panamai válogatott számára már a pontszerzés is nagy eredmény volna, ami Tunézia ellen akár megvalósítható is. Tipp: 1. Anglia 9 pont, 2. Belgium 6 pont, 3. Tunézia 1 pont, 4. Panama 1 pont.

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara, Rosztov és Novgorod – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Volgograd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 2002 | 2006
2010 | 2014

Grafikai munka: Bács András és Őszi Ádám