Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: bemutatjuk Anglia válogatottját!

Az angol labdarúgó-válogatott sorozatban hatodik világbajnokságára készülődik. A “háromoroszlánosok” részéről már jó ideje várnak egy kiugró eredményt a rangos tornán, viszont az angolok az elmúlt két vb-n eléggé leszerepeltek. Vajon ezúttal megtörik a jég…? 

csapatminta_anglia

Út Oroszországba

Dele+Alli+England+v+Malta+FIFA+2018+World+8NakzX_CV0alA selejtező első mérkőzésein még Wayne Rooney is ott volt az angol keretben..

Az elmúlt évek szokásaihoz képest Anglia simán megnyerte selejtezőcsoportját, bár hozzá kell tenni azt is, igazán komoly ellenfelük nem volt az automatikus kijutást érő első helyért folytatott harcban. A háromoroszlánosok 10 mérkőzésükből 8-at megnyertek, 2-őt pedig döntetlenre hoztak le, 18-at rúgtak, s mindössze 3-at kaptak. Hazai környezetben minden találkozójukat behúzták az angolok, idegenben pedig a szlovénok és a skótok ellen vesztetettek pontokat. Gareth Southgate fiai tehát könnyedén kvalifikálták magukat az oroszországi világbajnokságra, de ahogy említettük már, ez az utóbbi években rutinfeladat szokott lenni Anglia számára. Ami a vb előtti felkészülési találkozókat illeti, a szintén tornára készülődő Nigériát és Costa Ricát egyaránt legyőzték az angolok. A lemaradó Hollandia és Olaszország ellen pedig szintén veretlenek maradtak, előbbivel szemben diadalmaskodni tudtak, utóbbi ellen döntetlen játszottak. A selejtezők során egyébként messze Harry Kane volt az angolok legeredményesebb futballistája a maga 5 találatával. 

Sok fiatal, kevés vb-rutinnal rendelkező futballista a keretben

29-kane-0Első világbajnoki részvételére készül többek között Harry Kane is…

Mindössze öt olyan labdarúgó található meg Anglia oroszországi vb-keretében, akik korábban már járhattak világbajnokságon. Nevezetesen Phil Jones, Jordan Henderson, Raheem Sterling, Gary Cahill és Danny Welbeck azok, akik a legutóbbi tornán részt vettek. Az angolok középpályás sora rendkívül fiatalnak mondható, hiszen Dele Alli és Loftus-Cheek mindössze 22 esztendősek, Eric Dier 24 éves, de Henderson a maga 27 életévével se mondható valami túlkorosnak. A támadószekció életkorát mindenképp a 31 esztendős Jamie Vardy húzza felfele, hiszen Rashford mindössze 20 éves, Kane és Sterling szinte egyidősek, Welbeck pedig 27 esztendős. A korokat figyelembe véve egyértelműen a hátvédsor a legrutinosabb, de ott is megtalálható például a csupán 19 éves Alexander-Arnold. Mindenesetre tehát érdekes lesz, hogy a sok fiatallal rendelkező Anglia mire megy majd a világbajnokságon, s a rutinosabb játékosok, mennyire tudják majd összefogni a csapatot… 

A megkérdőjelezett szövetségi kapitány

Eléggé vegyesek a vélemények azzal kapcsolatban, hogy biztos jó ötlet volt-e Gareth Southgate-t végleg ott tartani a válogatott kispadján. A selejtezőt ugyebár Sam Allardyce-szal kezdték meg a háromoroszlánosok, majd a tapasztalt tréner elég fura módon gyorsan kivágatta magát. Southgate először ideglenes megoldásként vette át a helyét, ám eredményei miatt végleg megtarthatta a pozícióját. Statisztikáit tekintve valóban jól áll, de ez az utóbbi szövetségi kapitányok nagy részéről is elmondható, de elsődlegesen a selejtezőknek és a barátságos mérkőzéseknek köszönhetően. Amennyiben csak a tornán elért eredményeket vennénk alapul, akkor adott esetben Sven-Göran Eriksson magasan verné Capello-t és Hodgson-t is, hiszen a svéd szakemberrel azért jobb eredményekre volt képes Anglia. Ítéletet tehát majd a vb után érdemes igazán mondani Southgate munkásságáról… 

Legek, érdekességek és statisztikák

Anglia először az 1950-es világbajnokságra kvalifikálta ki magát, majd ezt követően 1970-ig egy tornát sem hagyott ki, ráadásul az 1966-ban megrendezett hazai vb-t meg is nyerték a háromoroszlánosok. Történetük során mindössze kétszer jutottak el a legjobb négy közé, legutóbb 1990-ben, akkor a negyedik helyen végzett Anglia. Az angolok sorozatban hatodik, összesen pedig a tizenötödik világbajnoki részvételükre készülnek. Mindössze egyszer fordult elő, hogy Anglia adta a vb-gólkirályát, még 1986-ban, akkor Gary Lineker a maga 6 találatával bizonyult a legeredményesebb játékosnak. 

ANGLIA(23)

Kapusok: Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley), Jack Butland (Stoke City)

Védők: Gary Cahill (Chelsea), Harry Maguire (Leicester City), John Stones (Manchester City), Phil Jones (Manchester United), Kyle Walker (Manchester City), Danny Rose (Tottenham), Fabian Delph (Manchester City), Ashley Young (Manchester United), Kieran Trippier (Tottenham), Trent Alexander-Arnold (Liverpool)

Középpályások: Jordan Henderson (Liverpool), Dele Alli (Tottenham), Jesse Lingard (Manchester United), Ruben Loftus-Cheek (Crystal Palace), Eric Dier (Tottenham)

Támadók: Danny Welbeck (Arsenal), Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Jamie Vardy (Leicester City), Raheem Sterling

MENETREND

Június 18. 20:00 Tunézia – Anglia
Június 24. 14:00 Anglia – Panama
Június 28. 20:00 Anglia – Belgium

Egy kis futballtörténelem

Bár a klubfutballt tekintve Anglia már rendkívül oda tartozik az élmenők közé, viszont a válogatott nem igazán, de ez annak is köszönhető, hogy a Premier League legjobbjai között már egyre kevesebb az angol labdarúgó. A háromoroszlánosok 1966-ban vb-t nyertek, míg 1968-ban és 1996-ban Eb-bronzérmet szereztek. Mondhatni az angol labdarúgó-válogatott a 60-as és a 90-es években élte fénykorát, hiszen Anglia még 1990-ből feltud mutatni egy vb negyedik helyezést is. A 2000-es évek elején/közepén még rendkívül jó nevekből, klasszis futballistákból tevődött össze az angol nemzeti csapat, de se világbajnoki, se pedig Európa-bajnoki sikert nem tudtak felmutatni…

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara, Rosztov és Novgorod – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Volgograd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 2002 | 2006
2010 | 2014

Grafikai munka: Bács András és Őszi Ádám