Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-visszatekintő: a világbajnokságok legsikeresebb csapatává vált Brazília – 2002

Cikksorozatunkban a futballtörténelem eddig megrendezett világbajnokságait vesszük sorra. Immáron biztossá vált, hogy a sorozat történetének legdominánsabb válogatottja Brazília lett, akik megszerezték ötödik címüket is 2002-ben.

2048

A torna gólkirálya, Ronaldo emeli a magasba a brazilok ötödik vb-trófeáját (Forrás: fifa.com)

2002-ben Dél-Korea és Japán együtt rendezte meg a világbajnokságot. Ez volt az első alkalom, hogy a torna Ázsiába ment, illetve, hogy két ország közösen vállalta a feladatot. Az európaiak számára szokatlan időpontban játszották a meccseket, hiszen azok így reggel kerültek adásba, emiatt pedig több üzlet és iskola is később nyitott vagy kezdődött.

A selejtezőkben, amelyek már 1999-ben elkezdődtek, 199 ország válogatottja vett részt. Japán és Dél-Korea automatikus indulást kapott, ahogy Franciaország is, ám ez volt az utolsó alkalom, hogy a címvédőnek nem kellett selejtezőt játszania. Így a maradék 29 helyet 14 európai, 5 dél-amerikai, 3 észak-, és közép-amerikai, 2 ázsiai és 5 afrikai válogatott kapta meg. Először szerepelt a világbajnokságon Kína, Ecuador, Szenegál és Szlovákia. A visszatérők közé tartozott Törökország, Uruguay, Portugália. Először fordult elő, hogy az eddigi bajnokok (Argentína, Brazília, Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország, Uruguay) mindannyian kvalifikálni tudták magukat. Nem sikerült azonban kijutnia Romániának, Kolumbiának, Norvégiának, Bulgáriának és Marokkónak sem.

A közös rendezésű tornának nem egy, hanem három kabalája is volt, Ato, Kaz és Nik“, három futurisztikus, számítógép készítette teremtény, akik egy virtuális focicsapat tagjai voltak.

Nem változott a 2002-es világbajnokság lebonyolítási rendszere: a 32 csapatot 6 négyfős csoportba osztották el, ahonnan az első és második helyezett jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, a csoportok harmadik és negyedik helyezettjei pedig kiestek.

A nyitómérkőzést 2002. május 31-én játszotta Franciaország és Szenegál. A meccsnek több érdekessége is volt: még soha nem nyitott vb-t európai és afrikai csapat összecsapása, emellett az összes szenegáli játékos a francia bajnokságban játszott, de ami talán a legérdekesebb, hogy Szenegál abszolút újoncként 1-0-ra legyőzte a címvédőt. Az A-csoportban végül a franciák egy meccset sem tudtak megnyerni, Dániától kikaptak, Uruguayjal pedig döntetleneztek. A dél-amerikaiak sem szerepeltek túl jól, a franciákkal együtt kiestek, Dánia és Szenegál pedig továbbjutott. A B-csoportban Spanyolország legyőzött mindenkit, és maximális pontszámot szerzett, Paraguay pedig jobb gólkülönbséggel előzte meg Dél-Afrikát, akik így kiestek, ahogy Szlovénia is. A C-csoportban Brazília is száz százalékos teljesítményt nyújtott, nagyban köszönhetően Ronaldo kiváló szereplésének, és Törökország is továbbjutott Costa Ricát gólkülönbséggel megelőzve, Kína pedig lőtt gól nélkül búcsúzott a versenytől. A D-csoportban meglepetésre Dél-Korea szerezte meg az első, míg az Egyesült Államok a második helyet. Portugália és Lengyelország egy győzelemmel és két vereséggel kiesett. Az E-csoportban Németország 8-0-ás győzelmet aratott Szaúd-Arábia felett, ahol Miroslav Klose mesterhármast szerzett. A németek az első helyen, az írek a második helyen kerültek be a nyolcaddöntőbe, míg Kamerun és Szaúd-Arábia kiesett. Az F-csoportban történt a második meglepetés, hiszen a franciák után egy másik esélyesnek tartott válogatott, Argentína is búcsúzott. David Beckham tizenegyese után a dél-amerikaiak 1-0-ra kikaptak Angliától, a svédekkel pedig csak egy döntetlent játszottak, akik végül az angolokkal együtt továbbmentek. A G-csoportban Mexikó jutott tovább az első, az olaszok pedig a második helyen, míg az előző torna meglepetés csapata Horvátország és Ecuador kiesett. Az utolsó, H-csoportban Tunézia és Oroszország nem volt ellenfél Belgium, és az egyik házigazda, Japán számára sem.

nyolcaddöntőben Németország egy nagyon izgalmas mérkőzésen csak egy 88. perces góllal tudta legyőzni Paraguayt. Az inkább védekezésre koncentráló Dánia nem volt ellenfél Anglia számára, akik végül 3-0-ra tudtak nyerni. Spanyolország nem bírt Írországgal, és a hosszabbítás után is 1-1 volt az eredmény, majd a büntetőpárbajban a spanyolok jutottak tovább. A Szenegál – Svédország mérkőzés is hosszabbításba futott, ott viszont Camara aranygóljával megszerezték a szenegáliak a továbbjutást. Meglepetésre az Egyesült Államok Mexikót is legyőzte, míg Törökország Japánt ejtette ki egy góllal, ahogy Brazília is nyert Belgium ellen. A társházigazda Dél-Korea szintén meglepetést okozott, hiszen a hosszabbításban Jung-Hwan aranygóljával bejutottak a következő körbe.

negyeddöntőben búcsúzott a sorozattól az Egyesült Államok, miután Ballack góljával legyőzte őket Németország. Brazília az angolokon keresztül jutott tovább Rivaldo és Ronaldinho góljával. Spanyolország búcsúzott a sorozattól, miután nem tudott gól lőni Dél-Koreának, majd a büntetőpárbajban is alulmaradtak. Szenegál menetelése is itt állt meg, mivel Törökország a hosszabbítás elején aranygóllal megszerezte a továbbjutást.

Az elődöntőben nem történt meglepetés. Németország megállította a társházigazda Dél-Koreát, ám csak egy gólt tudtak lőni nekik. Brazília a másik meglepetést, Törökországot ejtette ki, ám itt is csak egyetlen találattal jutottak a döntőbe.

bronzmérkőzésen csapott össze a két esélytelennek tartott csapat Dél-Korea és Törökország, ami végül a törökök sikerét hozta, egy izgalmas és gólgazdag mérkőzésen.1200px-2002_FIFA_World_Cup.svg

A döntőt 2002. június 30-án játszotta Németország és Brazília a Jokohamai stadionban 69 ezer néző előtt. Habár az első félidőben még nem esett gól, a második játékrészben már nagyon sima brazil siker született. A németek egyenes kieséses szakaszban nem kaptak gólt, ám a döntőben Ronaldo duplázni tudott ellenük, amivel elhódította Brazíliának az ötödik világbajnoki címét. A döntő videóösszefoglalója IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A torna gólkirálya a brazil Ronaldo lett 6 találattal. A torna legjobbjának járó Aranylabdát a német kapus, Oliver Kahn nyerte el, aki a világbajnokság legjobb kapusának járó Aranykesztyűt is megkapta, miután összesen csak 3 gólt kapott. A torna legjobb fiatal játékosának az amerikai Landon Donovant választották.

Az 2002-es dél-koreai és japán világbajnokság adatai:

Dátum: 2002. május 31. – június 30.

Győztes: Brazília Második: Németország Harmadik: Törökország Negyedik: Dél-Korea

Résztvevő csapatok száma: 32

Résztvevők: Dél-Korea, Japán, Franciaország, Brazília, Ecuador, Argentína, Paraguay, Uruguay, Spanyolország, Belgium, Horvátország, Lengyelország, Olaszország, Németország, Anglia, Portugália, Dánia, Írország, Szlovénia, Hollandia, Törökország, Szaúd-Arábia, Kína, Tunézia, Kamerun, Nigéria, Dél-afrikai Köztársaság, Nigéria, Szenegál, Mexikó, Costa Rica, USA.

Házigazda: Dél-Korea és Japán

Helyszínek Japán: 10 város 10 stadion: Jokohama, Kasima, Kobe, Rifu, Niigata, Oszaka, Oita, Sizuoka, Szapporo, Szaitama

Helyszínek Dél-Korea: 10 város 10 stadion: Csondzsu, Kvangdzsu, Puszan, Szogüpho, Ulszan, Tedzson, Szöül, Incshon, Tegu, Szuvon

A torna legjobb játékosa (Aranylabda): Oliver Kahn (Németország)

A torna legjobb kapusa (Aranykesztyű): Oliver Kahn (Németország)

Gólkirály: Ronaldo (Brazília)

Legjobb fiatal játékos: Landon Donovan (USA)

Összes nézőszám: 2.705.197 

Lejátszott meccsek száma: 64

Összesen lőtt gólok száma: 161

Gólátlag: 2,52 gól/meccs

Eddigi cikkjeink a sorozatban:

Vb-visszatekintő: mindent a világbajnokságokról 1930-tól 2014-ig

Vb-visszatekintő: a legelső világbajnokság a futball történelmében – 1930

Vb-visszatekintő: európai helyszínt kapott a második világbajnokság – 1934

Vb-visszatekintő: döntőben a magyarok, ám a címvédőt nem tudták legyőzni – 1938

Vb-visszatekintő: 12 év után ismét Dél-Amerikába ment a világbajnokság – 1950

Vb-visszatekintő: Magyarország a második döntőjét veszíti el – 1954

Vb-visszatekintő: elérkezett a brazilok ideje – 1958 

Vb-visszatekintő: elérkezett a brazilok ideje – 1958 

Vb-visszatekintő: a legagresszívabb torna a vb-k történetében – 1962

Vb-visszatekintő: a trófea visszatalált a futball hazájába – 1966

Vb-visszatekintő: háromszoros bajnok lett a brazil válogatott – 1970

Vb-visszatekintő: az NSZK állította meg a totális futballt a döntőben – 1974

Vb-visszatekintő: botrányok sorozata után első vb-címét nyerte Argentína – 1978

Vb-visszatekintő: a brazilok után új háromszoros győztes ünnepelhetett – 1982

Vb-visszatekintő: “Isten keze” segítette Argentínát második vb-címéhez – 1986

Vb-visszatekintő: a nyugat-németek revansot vettek az argentinokon – 1990

Vb-visszatekintő: Brazília ismét a világ élén – 1994

Vb-visszatekintő: Zidane vezérletével értek a csúcsra a franciák – 1998

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara, Rosztov és Novgorod – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Volgograd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 2002 | 2006
2010 | 2014

Grafikai munka: Bács András és Őszi Ádám